Diş Çürümesi Nedenleri

Diş Çürümesi Nedenleri

Dünyada milyonlarca kişinin yaşadığı bir problem olan diş çürümesi zamanında gerekli önlemler alınıp tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açan ağrılı bir süreçtir.

Diş çürümesi nedenleri arasında sayabileceğimiz başlıca neden diş yüzeyinde biriken bakterilerin zaman içinde diş üzerinde delikler açarak diş minesine zarar vermesidir. Çocukluk döneminde daha sık görülen diş çürümesi her yaşta insanın karşı karşıya kalabileceği bir sorundur.

Diş çürümesi neden oluşur sorusuna verilebilecek en iyi cevap ağız ve diş sağlığına yeterince özen göstermemek olacaktır. Ağız ve dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmadığı takdirde hali hazırda ağzımızda bulunan bakterilerin sayısı artarak diş yüzeyine yapışacak ve diş üzerinde delikler oluşacaktır. Bu asit üreten bakterilerin artmasındaki ana sebepler ise yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmemesi, şekerli ve asitli gıda tüketimi, sigara kullanımı gibi yaşam tarzımızı oluşturan alışkanlıklar gelmektedir.

Mayalı karbonhidratlı yiyecekler ile şeker ve benzeri gıdalar tüketildiği zaman ağızda kalan artıklar üzerinde Streptococcus mutans ve Lactobacillus gibi bakteriler işleme başlayarak ortaya laktik asit çıkmasını sağlar. Bakteriler, salya, yemek artığı ve asit karışımı olan diş üzerindeki plaklar diş minerallerini aşındırmaya başlar. Aslında diş plağının diş minerallerine zarar verme süreci her gün devam etmektedir. Diş çürüğünün oluşması ise bu aşındırma işleminin çok kısa süre içinde gerçekleşmesinden oluşmaktadır.

Diş çürükleri ilk aşamalarında çok gözle görülür ve bariz değildir. Önce dişin çürümeye başlayan bölgesinde pütürlü bir doku oluşur. Bu pütürlü bölge daha sonra genişleyerek diş üzerinde delikler görülmeye başlar. Diş çürümesi eğer ağzın rahatça görülen bir yerinde oluşmaya başlamadıysa tespit etmek zor olabilir. Ancak kötü ağız kokusunun devamlılığı, kanayan diş etleri, ağız tadının bozulması, sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyetin artması ağzınızda diş çürümesi oluştuğunun belirtileri olabilir.

Diş Çürüğünün Aşamaları Nelerdir?

Diş çürümesi 4 temel aşamada gerçekleşir:

  • 1. aşama: Dişin yüzeyinde soluk renkli bir nokta görülebilir. Bu bir delik olabilir. Florür içeren diş macunu kullanılırsa ve bu kür diş ipi ile desteklenirse, deliğin çürüğe dönüşmesi engellenebilir.
  • 2. aşama: Bu aşamada, görülen delik bir çürüğe dönüşmüştür. Dişin sert yüzeyi artık geçilmiştir.
  • 3. aşama: Çürük, dişin yumuşak tabakasına ulaşmıştır. Bu aşamada, çürük daha hızlı büyür.
  • 4. aşama: Eğer çürüğe dolgu ile müdahale edilmezse, dişin daha derin bölümlerinde daha derin problemler meydana gelebilir. Bu durumdan korunmak için sık sık diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Dişinde çürük görenler, muhakkak diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimi, genellikle dolgu yaparak çürüğün büyümesini engeller. Bununla birlikte, diş hekimi florür içeren veya başka bir tedavi yönteminden de bahsedebilir.

Diş Çürüğü Nasıl Fark Edilir?

Çürük ve oyulmuş bir diş, koyu renkli bir boşluğa sebep oduğundan kolayca fark edilebilir. Ancak, bazen kavite denen çürük çukurcukları gizlenirler ve ancak diş hekiminin kullandığı araçlarla ve diş röntgeniyle saptanabilirler.

Çürükler, çoğunlukla, tüberküllerin birbirini kestiği yerde veyahut dişin boyun bölümünde görülürler. İki diş arasında kalmış gizli bir çürük uzun süre görülemeyebilir. Bu tip çürükler, yemek yerken kendini taş gibi hissettirir, halbuki taş sanılan şey, dişin bir parçasıdır. Diş çürüğü kendini ayrıca kuvvetli bir ağrı ile de belli eder. Diş ağrısı, soğuk ve sıcak yiyeceklerden olduğu kadar tatlı ve ekşi tatlarla da tetiklenebilir. Ağrı şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Çürüğe neden olan etken yok olduğunda, ağrı da geçer ancak bu tip durumlarda dahi, ağrının geçtiği umursanmadan diş hekimine başvurulmalıdır. Zira, fark edilmeyip tedavisine başlanmayan çürükler, ileride hiçbir durumda geçmeyen, sürekli ve çok şiddetli ağrılara da sebep olabilir.

Diş üzerindeki bakteri plakları, dişin boyun kısmı üzerinde kirli beyaz şekilde kendini ele verir. Bu plakların proteinin tükürükle dişe yapışması sonucu oluşmuştur ve ağız çalkalamakla giderilemez. Bu nedenle, bu plakların meydana getireceği asitlerin saldırısı başlamadan, diş hekimi ziyareti gerçekleştirilmelidir.

Diş Çürüğü Neden Oluşur?

Diş çürükleri, asit saldırılarından oluşan diş delikleridir. Diş minesinde başlar ancak dişin yumuşak iç tabakasına dek ilerleyebilir. Karbonhidratlı yiyecekler dişlerin arasında kaldığında, bu kalıntılar fırça veya diş ipe ile tamamen temizlenemediğinde diş çürükleri meydana gelir. Ağızda bulunan bakteriler, bu gıdaları sindirerek, diş minesini yiyip bitiren asitli maddeler üretir. Bu asitler, diş minesini bozar ve kavite denen oyuklar oluşturarak çürüğe sebep olur.

Diş çürüğünün sebebi uzunca yıllar çözülememiştir. Sonunda ise birçok farklı sebebe bağlı bir hastalık olduğuna kanaat getirilmiştir.

Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni bulunur. Bunlar:

  1. Bakteri plağı: Diş plağı da denir.
  2. Karbonhidratlar (şeker ve un gibi gıdalar)
  3. Yapısal etkenler (dişin yapısı, tükürük bileşimi, vesaire.)

Diş sağlığı dengeli olan bir insanda, bu etkenlerden biri değişiklik gösterirse, çürük meydana gelebilir.

Şebeke sularında, diş macunlarında ve bazı ağız çalkalama sularının içinde florür bulunur. Florür, diş minesinin bozulmasını yavaşlatmaya yardımcı olur. Ayrıca, yeniden mineral oluşması için gereken süreyi de hızlandırır. Bu sayede, diş çürüğünü önlemeye yardım eder. Yeni oluşmuş diş minesi serttir. Aside karşı da dirençlidir. Zayıf noktaları güçlendirmek ve diş çürüğünü ilk aşamalarda engelleyebilmek için dişler düzenli olarak florür içeren diş macunlarıyla fırçalanmalıdır. Bununla birlikte günde bir kez diş ipi kullanılmalı ve daha profesyonel temizlik ve tedavi yöntemleri için düzenli olarak diş hekimi ziyaretleri yapılmalı ve muayene olunmalıdır.

Diş Çürüğünün Engellenmesi için Neler Yapılabilir?

Diş çürükleri sık sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Dünyada diş çürümesi nedeniyle sorun yaşamamış çok az insan vardır. Ancak diş sağlığıyla ilgili doğru şekilde bilgi alınırsa, çürüklerin önlenmesi sağlanabilir. En etkin önlem şüphesiz ki dişlerin günde 2 veya 3 kez doğru şekilde fırçalanması, günlük diş ipi kullanımı ve florürdür.

  • Dişler sabah kahvaltısından ve geceleri yatmadan önce muhakkak fırçalanmalıdır. İmkanı olanlar, öğle yemeklerinden sonra da dişlerini fırçalamalıdır.
  • Yiyecek artıkları en fazla dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan girintilerde bulunduğu ve dişlerin birbirine temas ettiği ara yüzeylere yapıştığı için, diş fırçalarının küçük başlı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Fırçalar asla sert kıllı olmamalıdır. Orta sertlikte veya yumuşak kıllı fırçalar en idealidir.
  • Fırçalar, belirli bir frekansta değiştirilmelidir. Kılları aşınmış fırça kullanılmamalı ve fırçaların bulunduğu yerin hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Asla bir başkasına ait diş fırçası kullanılmamalıdır.
  • Her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
  • Florür içeren diş macunu kullanılmalıdır. Çünkü, florür diş yüzeyini daha sert ve güçlü yapar.
  • Yine florür içeren, ağza ferahlık verip kokusunu alan ağız çalkalama suyu kullanılmalıdır.
  • Şekerli ve unlu gıda tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Yemek arası atıştırmalıklar tüketilmemelidir. Bu sayede, bakteri plağının asit üretmesinin önüne geçilir. Bununla birlikte, dişlerin aside maruz kalma durumu oransal olarak azalır.
  • Kalsiyum zengini besinler tüketilmelidir. Çünkü kalsiyum, diş yüzeyini güçlendirerek onu daha sağlıklı hale getirir.
  • Bazı ilaçlar, vücudun ürettiği tükürüğü azaltır. Bu durum, diş çürümesi riskini artırır. İlaç kullananlar, normalden daha fazla su içmeye dikkat etmelidir.
  • Diş hekimi yılda birkaç kez ziyaret edilmelidir. Bu sayede, dişler düzenli olarak temizlenerek çürük kontrolü yapılabilir.
Bu makaledeki bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup bilgilendirme amacı ile yayınlanmıştır. Onikibilgi.com olarak, yazıda verilen bilgilerin kesinliği ile ilgili bir iddiada bulunmadığımızı ve rahatsızlığınızla ilgili atacağınız adımlarda sorumluluk kabul etmediğimizi bilginize sunarız. Ağız ve diş sağlığı ile şikayetleriniz için diş hekimine başvurmanız gerektiğini önemle hatırlatırız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın