Diş Eti İltihap

Diş Eti İltihap

Sıkça yaşanan diş eti iltihap sorunları diş eti kanamalarına ilerleyen aşamalarda da diş eti çekilmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Periodontal bir hastalık olan diş eti iltihabı diş fırçalarken yaşanan kanamalar ve dişe etinde şişliklerle kendini göstermekte, yemek yeme sırasında ağrılara neden olmaktadır. Çoğumuz diş ve diş etlerimizde zaman zaman hassaslığın arttığını hissetmekteyiz. Bu hassasiyet artışı bazı durumlarda diş eti iltihabı için ilk sinyal olabilmektedir. Diş eti iltihabı zamanında tedavi edilmezse diş etlerinin çekilmesine, sağlan dişler ve çene kemiğinde ciddi hasarlara yol açabilmektedir.

Diş eti iltihapları ile başa çıkabilmek için onlar oluşmadan almamız gereken bazı tedbirler bulunmakta. Diş ve ağız bakımına gösterdiğimiz özen diş eti iltihaplanmalarına neden olan zararlı bakterilerin diş çevresinde kümeleşmesini engelleyecektir. Diş fırçalama, diş ipi ve antiseptik gargaradan oluşan diş ve ağız bakım rutinini aksatmadan her gün yapmalısınız. Eğer diş bakımına gereken özeni göstermezseniz diş eti iltihabı oluşacak zemini bulacak ve yemek yerken dahi ağrılar yaşamanıza neden olacaktır.

İçeriğinde diş eti için özel bileşenler bulunan diş macunları, anti bakteriyel gargaralar zararlı bakterilerin sayısını kontrol altında tutacaktır. Ayrıca zaman zaman diş etlerinize doğal bir anti bakteriyel olan sarımsak yağı ile masaj yapmanız sizi mücadelede bir adım öne geçirebilir. Diş eti iltihabı sorunu yaşıyorsanız bol bol C vitamini içeren meyveler tüketmeniz bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar ve kalsiyum açısından zengin gıdalar yemeniz iyileşme sürecini hızlandırır.

Diş çevresinde bulunan alanın diş taşları ve bakteri tabakaları ile çevrelenmesi neticesinde yaşanan diş eti iltihabı aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olur. İltihap süresince yaşanan nefes kokusunu gidermek için naneli gargara suyu ve şekersiz koku giderici tabletler kullanabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalarken yaşanan ağrıları hafifletmek için dairesel hareketler yerine diş fırçasını yukarı aşağı doğru hareket ettirin. Bu tarz fırçalama aynı zamanda genel ağız sağlığı açısından da tavsiye edilmektedir.

Diş eti iltihabı tedavisinde sarımsak yağı dışında kullanılan diğer bir doğal çözümde aloe vera jelidir. Diş etlerinize günde 1 defa aloe vera jeli ile masaj yaparsanız diş eti iltihabının iyileşme süresine olumlu bir etki yaratabilirsiniz. Aloe içerdiği bileşenler sayesinde diş eti iltihaplarını iyileştirici doğal bir üründür.

Gebelikte anne adaylarının vücutlarında meydana gelen pek çok hormonal değişiklik yüzünden diş eti iltihabı sorunu sık rastlanan bir durumdur. Gebeliğin 2 ve 8. ayları arasında kadınların %50’si diş eti iltihaplanması yaşamaktadır. Gebelikte diş eti iltihaplanmaları erken teşhis edilirse zararsız olarak atlatılabilen rahatsızlıklardır. Hamilelik döneminde böyle bir sorun yaşamak istemiyorsanız ağız sağlığınıza normal zamanlardan daha çok dikkat etmelisiniz.

Diş eti iltihabı için uygulanan profesyonel tedavilerin başında diş üzerinde ve kök çevresinde oluşan bakteri plaklarından ve diş taşlarından kurtulmak gelmektedir. Dişler üzerindeki birikinti maddeleri temizleme işlemi çoğu hasta tarafından rahatsız olarak görülse de yapılması gerekli bir uygulamadır. Hasta çok hassas diş ve diş etine sahipse lokal anestezi bölge uyuşturulmaktadır. Temizliği yapan diş hekimi size antiseptik gargara suyu önerebilir.

Diş eti iltihabı ağız bakımına gerekli özen gösterilirse kolayca üstesinden gelinebilecek bir hastalıktır. Ancak ilerki süreçlerde ciddi diş ve diş eti sorunlarına yol açabileceği için yılda 2-3 kez diş hekiminizi ziyarete giderek sorunun erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın