Dişlerdeki Lekeler

Dişlerdeki Lekeler

Dişlerdeki lekeler hemen hemen her insanın zaman içerisinde karşılaştığı bir sorundur. Hatta mükemmel bir ağız hijyenine sahip olduğunu savunanlar bile dişlerdeki lekeler ve sararmaların kurbanı olabilmektedir. Dişlerde oluşan lekeleri içerden oluşanlar ve harici olanlar olarak ikiye ayırabiliriz.

İçten Oluşan Diş Lekeleri

Çürük Diş: Diş çürümeleri dişin yüzeyinde değil de içinde oluşan renk kayıplarının ana nedenidir. Ayrıca diş çürükleri diş yüzeyinde siyah noktalar oluşturabilmektedir. Diş kökünde ya da diş eti ile dişin birleştiği yerlerde oluşan çürükler dişin renginin kararmasına neden olmaktadır.

Flor: Gelişim döneminde uzun süre aşırı flor almaya bağlı olarak diş yüzeylerinde lekelerin beyaz noktalar oluşmaktadır. Olması gereken ölçüden daha fazla florlu içme suyu tüketmek zamanla diş üzerinde beneklenmeye yol açacaktır. Zaman içinde beyaz benekler kararıp kahverengi bir görünüm kazanmaktadır.

İlaçların Yan Etkileri: Bazı antibiyotik grupları dişlerin üzerinde siyah lekelere yol açabilmektedir. bu antibiyotiklerin sürekli olarak kullanıldığı durumlarda diş yapısı etkilenerek yüzeylerinde lekeler oluştuğu bilinmektedir. Bu antibiyotiklerin hangileri olduğu konusunda diş doktorunuza danışabilirsiniz.

Diş Dolguları: Cıva ile metalin karışımından üretilen diş dolgularının kullanıldığı alanlarda eğer dolgu iyi olarak yapılmazsa dolgu akarak bulunduğu diş ve çevresinde bulunan dişlerde siyah lekelerin oluşmasına neden olabilmektedir.

Kalıtsal Özellikler: Dişi besleyen kanalların zayıf olması, diş minesinin saydam bir yapıya sahip olması gibi aileden gelen kalıtsal özellikler dişlerde lekeler görülmesine sebep olmaktadır.

Dışarıdan Oluşan Diş Lekeleri

Kafein: Gün içinde çok miktarda kahve ve çay tüketimi diş yüzeylerinde sararmalara ve lekelere yol açacaktır. Dişin yüzeyi kafein, tein gibi maddeleri tutarak özellikle ön dişlerde kahverengi lekeleri gözle görülür bir hale getirmektedir.

Sigara: İçmeyin şu mereti. Nikotin dişlere yapışarak kararmasına ve zaman içerisinde lekelerin oluşmasına neden olmakta. Diğer organlarınıza verdiği zararda cabası.

Dişlerdeki lekeler oluşumlarına bağlı olarak farklı pek çok tedavi yöntemiyle giderilebilmektedir. Diş temizleme, lazerle diş beyazlatma, daha ileriki sorunlarda dişe şapka takılması gibi yöntemler dişlerdeki lekeleri ortadan kaldırmaktadır.

Tüm bu zahmetli ve pahalı yöntemlere gerek kalmadan dişlerinizde lekeler oluşmaya başlamadan önce ağız sağlığınıza dikkat etmenizi, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanızı ve 6 ayda bir diş hekimine giderek genel bir kontrolden geçmenizi tavsiye ederiz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın