Diz MR’ı Nasıl Çekilir?

Diz MR’ı Nasıl Çekilir?

Diz MR’ı, diz içinde meydana gelebilecek ve fiziksel muayene ile tam olarak teşhisi mümkün olmayan sorunların tespitinde kullanılan tıbbi bir görüntüleme çalışmasıdır. Doktor dizle ilgili herhangi bir şüphesi bulunduğunda tanı aracı olarak MR kullanabilir. Detaylı film sayesinde sorunun ne olduğu net olarak belirlenebilmektedir. Diz MR’ı ayakta tedavi prosedürüdür. Hasta cihaza alınmadan önce üzerindeki tüm metalleri çıkarması gerekir. Bazı merkezlerde hastaya “hasta kıyafeti” verilmektedir.

Kemer tokası, saat, aksesuar, metal para, çakmak gibi metal nesneler MR cihazı içinde bulunan mıknatısı etkileyerek elde edilen görüntüde bozulmalara yol açabilir. Ayrıca metal diş dolgusu bulunanların MR’dan önce bunu operatöre veya doktora söylemelerinde fayda vardır. Tüm metal objeler çıkarıldıktan sonra hasta MR odasına alınır.

MR cihazına girecek diz yastıklarla desteklenerek uygun pozisyona getirilir ve cihazın filmin çekildiği bölümüne kaydırılır. Cihaz çalışırken yüksek ses çıkardığı için sesten rahatsız olabilecek hastalara kulaklık temin edilebilir. Bazı MR odalarında hastanın sesten etkilenmemesi için müzik çalınmaktadır.

Diz MR’ı doktorunuzun filmde görmek istediklerine bağlı olarak 30 dakikaya kadar sürebilir. Bu süre içerisinde dizi sabit tutmak daha net bir film çekilebilmesi açısından önemlidir. Vücudun sabit durmasını sağlamak için klostrofobisi bulunan hastalara sakinleştirici ilaç verilebilir. Böylece hasta MR sırasında rahatlar ve dizini hareket ettirmez.

Diz MR’ı sonrası alınan görüntü netse film kısa sürede teslim alınabilir. Doktor filmi kontrol ederek tanı için gerekli verileri alır. Eğer MR yeterince net değilse doktorunuz kontrast MR yapılmasını isteyebilir. Kontrast MR’da bölgeye tıbbi boya enjekte edilerek filmde görünmesi gereken bölgelerin daha net belirmesi sağlanır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın