Erişkinlerde Dikkat Eksikliği

Erişkinlerde Dikkat Eksikliği

İngilizce adıyla Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) yani Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu genellikle çocukluk döneminde görülen bir hastalık olmasına karşın gerekli tedavi uygulanmazsa ergenlik hatta erişkin döneme kadar devam eden bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuklarda ve erişkinlerde dikkat eksikliği bozukluğu kendini herhangi bir iş veya aktivite sırasında dikkatin uzun süre yapılan aktivite üzerine yönlendirilememesi olarak kendini göstermektedir. Nörolojik bir sorun olan dikkat eksikliği ister çocuklarda ister erişkinlerde görülsün hastalığın tam olarak belirlenmesi uzun zaman almaktadır.

Erişkinlerde Dikkat Eksikliği Nedenleri

Erişkinlerde yoğun iş hayatı, zorlu şehir hayatı ve kişisel sebeplerden dolayı yaşanan stres bazı durumlarda kişinin aktivitelere karşı ilgisinin azalmasına, unutkanlığa, yorgunluk hissine ve uyku bozukluklarına neden olabilmektedir. Ancak dikkat esikliği bozukluğu stres sonucunda ortaya çıklan bu belirtilerle karıştırılmamalıdır. Çünkü dikkat eksikliği bozukluğu nörolojik bir problemdir ve beyin kimyasında meydana gelen değişimler sonucu ortaya çıkmaktadır.

Beyindeki sinir yollarının doğru olarak çalışmaması neticesinde oluşmaktadır. Sinir taşıyıcısı (neurotransmitter) olan Dopamin dikkat eksikliği üzerinde anahtar rol oynamaktadır. Dopamin sorunları ilgisizlik, yoğunlaşma eksikliği, öğrenme zorluğu, uyku bozuklukları gibi problemlere neden olur.

Bazı durumlarda travmatik beyin yaralanmaları, örneğin bir trafik kazası sırasında başın hızla bir yere çarpması gibi durumlarda erişkinlerde dikkat eksikliği sorunlarına yol açabilmektedir. Erişkinlerde dikkat eksikliği tedavisi uzman bir doktor tarafından terapi ve ilaçların kullandığı karma bir tedavi yöntemiyle gerçekleştirilmektedir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın