Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eviniz yoksa kiralamak zorundasınız. Ev kiralarken de en azından kendi eviniz gibi bazı kriterler ararsınız. Kiralık ev aramadan önce makalemize göz atın!

Kiralık ev arıyorsanız bazı kriterler dikkat etmeniz gerekiyor. Kira miktarı başta olmak üzere depozitosu, bulunduğu semt, cephesi, konumu, içindeki aksesuarlar ve demirbaşlar, banyo ve tuvaletin durumu, yapılı olup olmadığı, manzarası ve komşuları gibi birçok faktöre dikkat etmek gerekebilir. Tabi sizin için cephe önemli olmayabilir veya başımı sokacak kadar bir yer olsun diyebilirsiniz. Ancak herkes, her evde oturamaz. Örneğin; bir ankastre setiniz var ve kiralayacağınız evin mutfağında davlumbaz için bir yer ayrılmamış. Böyle bir durumla karşılaşmak istemezsiniz. Kiralık bir evin, kriterlerinizi karşılaması istenir. Makalemizde size yardımcı olmaya çalışacağız.

Kiralık Ev Kriterleri

Ev sahipleri, kiracıların nasıl bir evde oturacakları ile pek ilgilenmez. Yani genellikle her ev sahibi, evinin “bölgedeki en mükemmel ev” olduğunu düşünür. Evin içinde bazı demirbaşların ve parçaların tamirini veya değiştirilmesini isterseniz sorun çıkarabilirler. Unutmayın ki ev sahipleri kullanılan demirbaşların tamiri veya değiştirilmesinden sorumludur. Bunu açıkladıktan sonra kiralayacağınız evle ilgili kriterlere göz atalım:

  • Liste hazırlayın: Kiralayacağınız evle ilgili kriterlerin bulunduğu bir liste hazırlayın. Evin içinde ve dışında inceleyebileceğiniz maddeleri sıralayın.
  • Çevre önemli: Çevresinde yeşil alan var mı, yakınında büyük bir park var mı, çeşitli merkezlere uzaklığı gibi maddeler sizin için önemliyse bunları da listeye ekleyebilirsiniz.
  • Su, elektrik: Su, elektrik ve doğalgaz bağlantı noktalarını da kontrol etmelisiniz. Musluklar akıtıyor mu, lamba düğmeleri ve prizler sağlam mı? Doğalgazlı ise mutfakta ventilasyon (havalandırma) var mı?
  • Yakıt ve ısınma: Yakıt ve ısınma sistemi, bütçenizi etkileyecek bir kriter. Yakıt sistemi merkezî mi, kombi mi veya sobalı mı? Nasıl bir kriteriniz varsa bunu dikkate almalısınız.
  • Cephesi: Bazı aileler evleri, bulunduğu cepheye göre kiralarlar. Örneğin; güney-doğu veya güney-batıda bulunan evler kış aylarında daha az yakıt tüketir. Bazıları da sıcağı sevmez ve yaz sıcaklarından korunmak için kuzey cepheli evler seçer. Sizin için hangisi önemliyse o cepheye odaklanmalısınız.
  • Banyo: Evlerde banyolar çok önemli bir kullanım alanı. Banyolardaki küvet veya duşakabinlerin kenarları bir süre sonra deforme olarak su akıtabiliyor veya neme bağlı küflenmeler ortaya çıkabiliyor. Eve taşındıktan sonra fark ettiğinizde tamir için uğraşmanız gerekebilir. Duşakakin ve küvet gibi bölgelerin sızdırmazlıklarını kontrol etmelisiniz. Ayrıca duş setleri arızalı ise ev sahibinden değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Duşakabin kapaklarının düzgün açılıp kapanmadığını da incelemek gerekir. Ebeveyn banyosu varsa aynı kontroller orada da yapılmalı.
  • Tuvalet: Tuvaletler de önemli bir alan. Alaturka veya alafranga tuvaletlerde de musluk arızaları, sızdırmazlık durumları gibi bazı kontroller yapmalısınız.
  • Mutfak: Mutfaklar, evde bakılması gereken en önemli kullanım alanı diyebiliriz. Buzdolabı ve bulaşık makinesi yeri uygun mu, fırın, ankastre, davlumbaz gibi cihazlar için uygun yerler var mı? Doğalgaz bağlantı noktaları uygun mu? Musluk ve lavabo akıtıyor mu? Mutfak tezgâhı yeterince büyük mü? Bu soruların cevaplarını arayabilirsiniz.
  • Odalar: Oturma odası, yatak odası, çocuk odası ve salon gibi odaların durumu ve konumları da önemli bir kriter. Odaların pencereleri, elektrik düğmeleri ve prizleri incelenmeli ve istediğiniz kriterleri karşılayıp karşılamadığı kontrol edilmelidir.
  • Balkon: Evin balkonu varsa balkonun kapalı olup olmadığı sizin için önemli olabilir. Kapalı balkon varsa balkon camlarının fitillerini kontrol edin, gerekirse değiştirilmesini isteyin. Çünkü güneşte özelliğini yitiren fitiller yağmurlu havalarda su sızmasına yol açabiliyor.
  • Boyalı mı: Kiralık ev için boyalı ve yapılı olması önemli bir kriter. Kendiniz boyatmak istiyorsanız da ev sahibi ile ona göre anlaşma yapmanız gerekir. Duvar kâğıdı bulunan evler de olabilir. Boya derdinden kurtulmak istiyorsanız duvar kâğıdı seçeneğine dikkat edin.
  • Kapı ve pencereler: Kapı ve pencerelerinin durumunu incelemelisiniz. Çünkü sürekli kullanacağınız için kapanmayan, ayarı bozuk veya arızalı kapı ve pencere kolları canınızı sıkabilir.
  • Asansör: Yüksek katlı bir evde oturuyorsanız asansörü her gün kullanmanız gerekir. Asansörlerdeki kontrol belgelerini kontrol edin, rutin kontrollerinin yapılıp yapılmadığına dikkat edin.
  • Yangın merdiveni: Evin bulunduğu katta merdivenlerin durumu nedir? Yangın merdiveni ve yangın hortumu bulunuyor mu? Merdivenlerdeki korkuluklar uygun boyutta mı? Bu kriterler, kullanışlı bir ev için gerekli kriterler arasında yer alıyor.
  • Güvenlik: Evin bulunduğu sokak veya site güvenli mi? Bu konuda çevreden bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın; her şeyden önce ailenize uygun bir ev arıyorsunuz.
  • Aydınlatma: Evin çevresindeki aydınlatmaların yeterli olup olmadığını soruşturun veya kontrol edin.
  • Mahallenin durumu: Mahalledeki suç oranları, bölgedeki insanların sosyo-ekonomik durumu gibi kriterler de sizin için önemli olabilir.
  • Otobüse yakın mı: Ev; alışveriş merkezlerine, marketlere, toplu taşıma duraklarına veya araçlarına, okula, hastaneye, parklara, devlet kurumlarının binalarına yakın bir yerde mi bulunuyor veya uzaklıkları nedir? Hayatınızı kolaylaştıracak bu unsurlara dikkat etmelisiniz.
  • Televizyon: Evdeki televizyon bağlantılarını sorun. Yani kablolu televizyon imkânı var mı? Uydu anteni merkezî sistemle mi kullanılıyor yoksa bireysel çanak anteni mi kullanmak gerekiyor? Şifreli yayın platformlarına abone olma imkânı var mı? Teknoloji ile ilişkinize göre bu soruları artırabilirsiniz. Ayrıca hangi odalarda televizyon yayını izlenebiliyor? Aksi halde televizyon koyacağınız odaya kablo çektirmeniz gerekebilir.
  • İnternet: Evin bulunduğu binanın internet alt yapısı da önemli kriterlerden biri. Fiber veya sabit telefonsuz yalın internet alt yapısı var mı gibi sorulara cevap arayın.
  • Kira bedeli: Çevredeki kira bedelleri ile evin durumunu karşılaştırarak bir kira bedeli belirleyin. Ev sahibinin verdiği bedeli kabul etmek zorunda değilsiniz. Kriterlerinizi karşılamıyorsa birçok ev alternatifi bulunduğunu unutmayın!
  • Aidat: Ev kirası dışında aidat gibi ek giderleri de sorgulamanız gerekiyor. Örneğin 1000 liraya kiraladığınız bir eve 300 lira aidat vermek zorunda kalabilirsiniz. Eminim “kira gibi aidat ödüyorlar” tarzı bazı haberler duymuşsunuzdur.
  • Depozito: Ev sahibi ile depozito konusunda kesin konuşun ve bunu kira sözleşmesine yazın. Depozitonun hangi şartlarda kullanılacağı ve hangi durumlarda iade edileceği konusunda ev sahibi ile anlaşmalısınız.
  • Kira kontratı: Evi beğendiyseniz, kriterlerinizi asgari ölçüde karşılıyorsa kira sözleşmesi imzalayabilirsiniz. Kira sözleşmesine evin durumunu özetleyin, demirbaşları mutlaka yazın!

Diğer Hususlar

Önemli kriterleri açıkladıktan sonra bazı tali noktalara da değinmekte fayda var:

  • Evin sahibi gerçekten görüştüğünüz kişi mi? Bu konuda bazı dolandırıcılık olayları yaşandığını hatırlatalım. Bunu tapu kayıtlarından teyit edebilirsiniz.
  • Evin kapı numarasını, adresinin tapu kayıtlarındaki ev olup olmadığını araştırın. Taşındıktan sonra adres değişikliği yaparken sürprizle karşılaşabilirsiniz.
  • Kiralayacağınız ev bir apartman veya sitede ise ortak kullanım alanlarını, apartmanın ve sitenin kurallarını yöneticilerden veya bina görevlilerden öğrenmelisiniz.
  • Evin depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulayın. Unutmayın, deprem öldürmez bina öldürür!
  • Kira sözleşmesine kira artış oranlarını, sözleşme yenileme şartlarını mutlaka yazın.
  • Ev sahipleri vergiden kaçmak için kira bedelini elden isteyebiliyor. Kira bedelini bankadan gönderin. Açıklama bölümüne de kira bedeli olduğunu belirtin. Böylece ödemeleriniz resmi olur ve gerektiğinde makbuz gösterebilirsiniz.
  • Su, elektrik ve doğalgaz sayaçlarının son endeksleri de kira sözleşmesine yazılmalıdır.

Son bir not: Evi kiraladıysanız evle ilgili bütün evrakları, faturaları bir kenarda saklayın. Herhangi bir itiraz durumunda elinizdeki bu belgeler kurtarıcınız olacaktır! Güle güle oturun…

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın