Folikülit Tedavisi

Folikülit Tedavisi

Kıl kökü iltihabı olan folikülit bir veya daha fazla kökü aynı anda etkileyebilir. Sık görüldüğü bölgeler yüz, uyluk ve kasık bölgeleri, koltuk altlarıdır. Folikülit öncelikle cildin tahriş olduğu bölgelerdeki kökleri etkiler. Tıraş ya da ağda, toz, ter tarafından hasar gören kökler enfeksiyon kaparak iltihaplanabilir. Ana sebebi bakteriler olmasına karşın çeşitli mantar hastalıkları ve virüsler nedeniyle de oluşabilir. Bazı durumlarda kendiliğinden geçebilen iltihaplanma için antibiyotik merhemlerden ağızdan alınan ilaçlara veya küçük cerrahi müdahalelere kadar çeşitli tedavi süreçleri gerekebilir.

Evde Folikülit Tedavisi: Folikülit iltihabı için evde tedavi henüz başlangıç aşamasında olan ve yayılmamış iltihaplanmalar için kullanılmalıdır. Anti bakteriyel sabunla iltihabın düzenli olarak temizlenmesi, bölge kurulanırken paylaşılan bir havlu yerine kağıt havlu kullanılması iltihabın büyümesini engelleyecektir.

Folikülit bulunan bölgenin ve çevresinin iltihap hafifleyene kadar tıraş edilmemesi gerekir. Daha hızlı bir tedavi için reçetesiz hidrokortizon krem ve antibiyotik merhemler kullanılabilir. İlaç yerine doğal ürünleri kullanmak isterseniz sarımsak tüketimini arttırmayı, bir bardak suya 2-3 çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek iltihabı ve çevresini günde 1-2 kez silmeyi, bir miktar suyla zerdeçal tozunu karıştırıp iltihaplanan bölgeye günde 3-4 kez sürmeyi deneyebilirsiniz.

İlerlemiş Folikülit Tedavisi: Eğer iltihaplanma ilerliyorsa ve daha fazla kökü etkilemeye başladıysa bir cilt doktoruna giderek antibiyotik tavsiyesi almanız gerekebilir. Seçilecek ilaçlar folikülit’in nedeninin mantar mı yoksa bakteri mi olduğuna göre değişebilir. Eğer bakteriyse yine antibiyotik merhemler ve oral antibiyotikler kullanılabilir. Mantarsa antifungal ilaç ve merhem tedavisi önerilebilir. Sıcak kompres uygulamak iltihabın iyileşmesini sağlamaz ancak iltihap nedeniyle oluşan kaşıntıyı hafifletebilir.

Folikülit iltihabı genel olarak yüzeysel olarak görülmekle birlikte bazen cildin alt katmanlarına doğru inebilir ve çıbana dönüşebilir. Bu durumda iltihabın etkilediği bölge genişler ve ağrılara neden olur. Daha hızlı bir tedavi ve iyileşme süreci için çıban içinde biriken iltihabın akıtılması gerekebilir. Doktorunuz iltihap daha fazla yayılmadan küçük bir kesikle irini akıtma yoluna giderek enfeksiyonun alt katmanlarda daha fazla yayılmasını engelleme yoluna gidebilir. Derin enfeksiyonlarda bazen tek seferde irinin tamamen temizlenmesi mümkün olmadığından bu işlemin bir kaç kez tekrarlanması gerekebilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın