fondoten-lekesi

Fondöten Lekesi Nasıl Çıkar?

Fondöten kullanımı sizi daha çekici yaparken, fondöten lekeleri ise hayatı çekilmez hale getirebilir. Yazımızı okuyun ve fondöten lekelerinden nasıl kurtulacağınızı, öğrenin. Üstelik oldukça kolay yöntemlerle…

Fondöten Nedir, Nasıl Uygulanır?

Fondöten; yüzün genelinde tek bir renk elde etmek, cilde pürüzsüzlük görüntüsü kazandırmak ya da makyaj öncesi cilde uygun bir zemin yaratmak için kullanılan bir çeşit kozmetik üründür.

Kelime, Fransızca ‘Font de tein’ den dilimize fondöten olarak geçmiş ve kabul edilmiştir. Fondöten, beyaz toz ve anorganik pigmentlerin farklı renk kombinasyonlarıyla meydana gelen bir üründür. Yarı sıvı, akışkan, krem şeklinde ya da toz halinde olabilmektedir.

Kozmetik ürünlerin arasında yaygın olarak kullanılan fondötenler, uygulama şekli olarak farklılıklar gösterebilir. Bazıları parmak uçlarını kullanmak üzere, elle sürülebilirken; bazıları makyaj pamuk ya da sünger yardımıyla sürülmektedir. Bunun dışında özel fondöten fırçaları da mevcuttur. Fırça ucunu biraz fondötene batırarak, cilde yedirilir. Özellikle fondötenin, daha eşit seviyede dağılması amaçlandığından boyundan alına doğru uygulanmaktadır.

Kadınlar tarafından yapılan en sık hatalardan biri, ne kadar çok fondöten kullanırsam, o kadar pürüzsüz ve kusursuz bir cilde sahip olurum yanılgısıdır. Fondöten, yüzdeki makyajla uyumlu görünsün diye bir miktar dekolte ve boyun bölgesine de yedirilmektedir. Bu uygulama, aradaki ton farkını kaldırmak için yapılmaktadır.

Tüm bu bilgilere ek olarak, şunu belirtmekte de fayda var: Fondötenler, aslında sadece yüze uygulanan ürünler değildir. Özellikle son yıllarda; profesyonel makyözler, fotoğraf sanatçıları, modacılar ve cildiyle ilgili sorun yaşayanlar vücut fondöteni kullanmaktadır. Vücut için özel üretilmiş olan fondötenlerle; bacaklara, sırta, kollara ve vücutta istenen her yere kusursuzluk kazandırılmak amaçlanıyor. Bu tip ürünler uygulaması da zor olduğundan, etrafa bulaşmaması için genelde duş sonrası banyoda kullanımı tavsiye ediliyor. Vücut fondötenleri en çok bacaklarda varis, leke, kılcal damar, epilasyon izi gibi istenmeyen dokuları kapatmak için kullanılıyor. Bu ürünler ayrıca tende bronz görüntüsü sağlamak için de kullanılmaktadır.

Fondöten Lekesiyle Baş Etmek

Günlük hayatımızda, hemen hemen her gün kullanılan fondöten, her ne kadar el alışkanlığı ile muntazam bir şekilde uygulansa da mutlaka, etrafında belli izler bırakabilecek bir üründür. Özellikle son dönemlerde, sıvı fondöten kullanımının iyice arttığını düşünürsek, makyaj yaparken kazara sıçrayan fondötenin evdeki halıya, perdeye, giysilerimize bulaşması kaçınılmazdır. Hemen müdahale edilirse ve aşağıda size bahsettiğimiz doğru temizleme yöntemleri uygulanırsa, fondöten lekesinden eser kalmayacaktır. Ancak yanlış bir yaklaşım, o giysinizi ya da eşyanızı elden çıkarmanıza sebep olabilir. Bu yüzden; hızlı bir şekilde, doğru yöntemi uygulamak, fondöten lekelerinden korkmamak için yeterli bir sebep.

Siz de artık insanlar gömleğinizdeki fondöten lekesi yerine yüzünüzdeki fondöten kusursuzluğuna baksın istiyorsanız, okumaya devam edin.

Fondöten Lekesine Kolay Çözümler

Fondöten lekesine etkili çözümler bulmanın öncelikli şartı hızlı olmak. Evet, lekeye orada kalıcı olması için fırsat vermemek ve hemen harekete geçmek, en iyi çözüm olacaktır. Ayrıca, diğer önemli çözüm ise lekenin oluştuğu yüzeyi iyi tanımlamak. Bu bir giysiyse; pamuklu mu ipek mi, perdeyse; kadife mi, polyester mi, önce bunları tanımlamak gerekmektedir.

Özellikle yağ bazlı makyaj malzemeleri her zaman zor lekeler bırakmaktadır. Lekeye odaklanmadan önce, giysinizin yıkama talimatına göz atmayı unutmayınız. Buna göre, lekeyi çıkarmak için baştan doğru adımları atmanız mümkün olacaktır.

Temel Bilgiler

Eğer fondöteniniz sıvıysa

Sıvı fondötenlerin riski, kumaş tarafından hemen emilmesidir. Çok hızlı davranmak ve fondötenin kumaşın derinliklerine ulaşmasını engellemek gerekmektedir. Keskin bir malzemeyle; örneğin, kör bir bıçak, kart ya daspatula ile sıvı fondötenin dağılmasını engelleyin. Daha sonra, fondöteni üzerinden –kumaşa iyice yaymadan- temiz bir mendille ya da kâğıt havluyla silin.

Eğer fondöteniniz pudraysa

Pudra şeklinde olan fondötenler, yağ bazlı olmadığı için temizliği çok daha kolaydır.

Temizleme işlemi yapılırken

Fondöten temizliği yaparken, özellikle çamaşır suyu gibi ağır kimyasal içerikli temizleyicilerden kaçınınız. Bu, temizlemek istediğiniz kumaşın rengini bozabilir ya da açabilir.

Minik Lekelerde

Makyaj yaparken, fondöteniniz çok ufacık bir leke olarak gömleğinize sıçradıysa ıslak mendille silmeyi deneyebilirsiniz. Bazen minik lekeler, anında müdahale ile hemen temizlenebilir.

Fondöten lekesi ile en sık karşılaşabileceğiniz alanları dikkate alarak, sizlere yüzeylere göre yöntemleri madde madde yazdık. İşte fondöten lekesini çıkarmanın en kolay yolları…

Kumaş Tipine Göre

Eğer lekenin oluştuğu giysiniz, yıkanabilir türden bir kumaşsa, ihtiyacınız olan bol ılık sudur. Ancak ondan öncesinde sizi bekleyen bazı aşamalar var.

Lekelenen giysiniz pamuk, naylon ya da polyester içeren bir kumaşsa, öncelikle beyaz sirke uygulamalısınız. Beyaz sirke uygularken yumuşak bir fırça kullanınız. Bir miktar beyaz sirkeyi yumuşak tüylü bir fırça yardımıyla lekeyi dağıtmayacak şekilde giysinize uygulayınız. Beyaz sirke ile ovalama işlemi bittikten sonra, lekeli bölgeyi ılık suyla güzelce durulayınız. Bu noktada eğer leke henüz ordaysa, aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. En son aşamada ise, giysiniz durulandıktan sonra, ona uygun bir yıkama talimatıyla çamaşır makinesine atılabilir.

Bilinen diğer bir yöntem ise traş köpüğü uygulamaktır. Traş köpüğünü köpürterek, lekeli bölgenin üzerine sürünüz. Biraz bekledikten sonra, uygun yıkama programında çamaşır makinesine atılabilir.

Eğer fondöteniniz yağlıysa, yukarıdaki karışımın içerisine bir miktar bulaşık deterjanı da koyabilirsiniz. Bulaşık deterjanı, yağ bazlı fondötenleri çıkarmada oldukça etkilidir.

Son olarak, eğer giysiniz çamaşır makinesinde yıkandığı halde sonuç vermediyse aynı işlemi karışımın içine alkol ekleyerek, deneyebilirsiniz. Alkol zor lekeler için güçlü bir temizleyicidir.

Eğer, leke olan giysiniz, yıkanamayan türden bir kumaşsa, kuru temizleme spreyi çok işinize yarayacak. Giysiniz; ipek, şifon ya da yün içeren bir kumaş türündeyse, öncelikle fondöteni üzerinden yavaşça temizleyin. Burada fondöteni dağıtmamaya çalışın. Daha sonra, yumuşak bir fırça ile lekeli bölgeye sıktığınız kuru temizleme spreyinin ardından kumaşınızı fırçalayın. Spreyin kuruması için bir müddet beklemelisiniz. Burada temiz bir havluyla nemi emdirebilirsiniz. Leke tamamen çıkana kadar aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz, çünkü kumaşınıza zarar verecek bir uygulama değildir. Kullandığınız spreyin kesinlikle kumaş temizliğine uygun olan kuru temizleme spreylerinden olması gerekmektedir. Bazen leke çıkarmada etkili olduğunu bildiğimiz saç spreyi gibi ürünler, fondöten temizliği için uygun değildir. Fondöten lekesi tamamen çıktığında, kumaş durulanır ve kuruması için beklenir. İpek ya da yün gibi hassas kumaşlarda oluşan lekeler bir türlü geçmiyorsa, profesyonel yardım alınmalıdır.

Kumaş tiplerinin geneli için tavsiye edebileceğimiz bir diğer yöntem ise; eterle temizliktir. Leke oluştuğu anda fondöten fazlası temiz bir bezle alınır ve daha sonra hemen eter uygulanır. Ilık bir suyun içine bir miktar eter damlatılır ve kumaşın lekeli alanı bu karışımın içerisinde bekletilir. Daha sonra kumaş yıkanabiliyorsa sabunlu ılık suyla yıkanıp, çamaşır makinesine atılabilir. Eter, leke çıkarmada etkili bir yöntemdir ve kullanımı sırasında dikkatli olunması gerekir.

Koltuk, halı, yastık gibi çamaşır makinesine atılamayacak eşyalarınıza fondöten bulaştıysa, aynı işlemleri bölgesel olarak uygulayabilirsiniz. Örneğin, temizleme yöntemi olarak eteri kullanacaksanız; eteri pamuğa batırdıktan sonra halınızın ya da koltuğunuzun lekeli alanına tampon yapar gibi uygulayabilirsiniz. Fazla bastırmadan, küçük dairesel hareketlerle, leke dağıtılmadan silme işlemi yapılmalıdır. Eğer eşyanız çok hassas bir yapıdaysa, asla sert sünger kullanılmamalıdır. Eterli temizlik işlemi bittikten sonra, ılık ve sabunlu suyla hazırlanan karışımla yeniden silinebilir.

Sert Yüzeylerde

Eğer evinizde plastik, mermer, seramik, cam, emaye veya çeşitli sert yüzeylerde fondöten lekesi oluşmuşsa; ihtiyacınız olan sünger ve köpüklü temiz bir sudur. Öncelikle yüzeyi fondöten fazlalığından bir kâğıt havlu ya da mendille arındırın. Daha sonra ılık suyun içerisine, kateli bir sabun ekleyerek karışımı köpürtün. Yumuşak bir süngerle yüzeyi siliniz. En son aşamada yüzeyi durulayınız ve kurulayınız.

Bunun dışında taş yüzeylere dökülen fondöten lekesini silmek için, çamaşır makinesinde kullandığınız toz deterjanı ılık suyla karıştırarak uygun bir karışım hazırlayabilirsiniz. Ardından temiz bir suyla durulayarak, yüzeyi kurutunuz.

Deri ya da Süetlerde

Deri ya da süet malzemeler genelde hassastır. Eğer bu malzemelerden yapılmış olan giysinize fondöten lekesi bulaştıysa, dikkatli davranmak gerekir. Öncelikle fondöten fazlasını etrafına dağıtmadan alın. Daha sonra yine ılık suyun içerisine sabun koyarak, köpürtün. Yumuşak bir sünger yardımıyla köpüklü karışımı ekleyerek, lekeli alanı silin.Silme işleminin ardından kuru ve temiz bir bezle, kumaşın ıslaklığı alınmalı, kurutulmalıdır. Eğer bu işlem sonuç vermediyse ya da belli belirsiz kalıntılar varsa, organik yollar deneyebilirsiniz. Örneğin mısır unu gibi emici olabilecek doğal bir malzemeyi, fondöten kalıntılarının üzerine serpebilirsiniz. Yağ bazlı fondötenlerde, bu tip uygulamalar, iyi sonuç vermektedir. Bu şekilde bir süre bekleyin ki un, yağlı kalıntıyı iyice emsin. Daha sonra bu bölgeyi yumuşak bir süngerle ovalayabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra, özellikle deri kumaşlarınız için özel bakım ürünlerinden faydalanabilir; hatta derinizin rutin bakım işlemlerini de bu sayede yapabilirsiniz.

Ahşap Yüzeylerde

Ahşap ya da tahta eşyalarınıza fondöten lekesi bulaştığında bulaşık deterjanından yararlanabilirsiniz. Sıcak suyun içerisinde köpürttüğünüz bulaşık deterjanı ve temiz bir bezle ahşap yüzeyi siliniz. Daha sonra da temiz suyla aynı şekilde siliniz ve kurutunuz. Dilerseniz ahşap yüzeye uygun parlatıcılardan da kullanabilirsiniz.

Doğru kumaş / yüzey çeşidine, doğru yöntem uygulandığında fondöten lekesinden tamamen kurtulabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın