Fotoğrafçılık Çeşitleri

Fotoğrafçılık Çeşitleri

Yıllar içinde fotoğrafçılık alanında yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak gazetelerden online yayınlara, dergilerden kişisel kullanım alanlarına kadar kaliteli fotoğraf ihtiyacı artmaktadır. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan mikro stok siteleri hiç bir ajansa bağlı olmadan bireylerin kendi fotoğraflarını direk alıcılarla iletişime geçerek satabildikleri ortamlar yaratmıştır. Sonuç olarak keyifle yaptığınız fotoğraf hobinizi ek bir gelir kaynağına dönüştürmeniz mümkün. Hatta kaliteli ekipmanlara ve iyi bir göze sahipseniz bu alanda kariyer bile yapabilirsiniz. Peki tüm bunlara başlamadan önce fotoğrafçılık çeşitleri nelerdir ve fotoğraflar hangi kriterlere göre gruplandırılmaktadır? Bu sorulara yazımızın devamında cevaplar bulabilirsiniz.

Geleneksel Fotoğraf Pazarları

Online yayıncılığın gelişmesi ve genişlemesiyle birlikte kan kaybı yaşayan gazete, dergi ve reklam fotoğrafçılığı gibi geleneksel fotoğraf pazarları hala bir seçenek olarak karşımızda. Bu alanlardan birine yönelebilir ve fotoğrafçılığınızı bu alanda geliştirebilirsiniz. Ancak şunu gözden kaçırmayın; geleneksel fotoğraf pazarları diğer alanlara göre rekabetin en yoğun yaşandığı ve milyonlarca kişinin fotoğraflarını satabilmek için çabaladığı alanlardır. Buna bağlı olarak mükemmel sonuçlar talep edilmektedir. Başlangıç olarak bu pazarlara kısaca bir göz atalım.

Fotojurnalizm: Fotojurnalizm kısaca güncel olayları fotoğraf yoluyla anlatmaktır. Ara Güler her ne kadar bize göre sanatçı olsa da kendini her zaman fotojurnalist olarak tanımlamaktadır ve bu alanda ülkemizde yetişen uluslararası fotoğrafçılardan biridir. Bu alanda çekilen fotoğraflar güncel olaylara dair, objektif ve diğer fotoğraflardan farklı olmalıdır. bu alan herkese açık olduğu için amatör fotoğrafçılar bu alanda kendilerini göstermeye çalışabilir ancak profesyonel rekabet oldukça yüksektir.

Reklam Fotoğrafçılığı: Bu alan fotoğraf üzerinde oluşturulacak etkiyle ürünlerin satışını sağlamak amacında olduğu için daha çok profesyonel fotoğrafçılar tarafından kullanılmaktadır. Kimse ürün satışı için çekilen fotoğraflarını bir amatör fotoğrafçıya teslim etmek istemez. Reklam fotoğrafçılığında en çok kullanılan fotoğraflar makro, seyahat, moda fotoğrafları, güzellik ve bakım ürünleri için çekilen fotoğraflar, araç fotoğraflarıdır. Reklam fotoğrafçılığı genellikle stüdyo ortamında yapılsa da dış mekan kullanımı da gerçekleştirilmektedir. İçerde ya da dışarıda reklam fotoğrafçılığında ışık gibi değişkenler tamamen kontrol altındadır.

Düğün Fotoğrafçılığı: Diğerleri kadar yeteneklerin ve olayların sizin açınızdan nasıl göründüğünün önemi olmasa da düğün fotoğrafçılığı amatör fotoğrafçıların başarıyı yakalayabilecekleri en iyi alanlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Düğün fotoğrafçılığı düğün sırasında aktüel fotoğrafların çekilmesi ve gelinle damadın portrelerinin çekilmesi gibi iki farklı kategoride ele alınabilir. Bu nedenle hem portre hem de aktüel çekim becerinizin iyi olması gerekmektedir.

Niş Fotoğrafçılık

Yukarıda da belirttiğim gibi geleneksel fotoğrafçılık artık yerini yavaş yavaş diğer alanlara bırakmakta ve fotolia.com istock.com ve benzeri siteler aracılığıyla bireysel fotoğraf satışı gerçekleştiren amatör ve profesyonel fotoğrafçılar bu alanda ilerlemelerini sürdürmektedir. Amatör olarak fotoğrafla ilgileniyorsanız temel fotoğraf bilgilerinden sonraki aşamada kendinize bütçenizin karşılayabileceği en iyi dijital fotoğraf makinesi ve gerekli objektifleri almaya çalışmalısınız. Çünkü iyi bir gözünüz varsa yetersiz fotoğraf ekipmanının fotoğraf kalitesini düşürmesini istemezsiniz.

Bir alanda ustalaşmak her meslekte olduğu gibi fotoğrafçılık alanında da size bu alanla ilgili ekstra bilgi ve beceri getirecektir. Bu nedenle hoşunuza giden, yapmaktan keyif aldığınız niş bir alana yönelebilirsiniz. Niş bir alanda ustalaştığınızda gerçekten bu işten para kazanmaya başlayabilirsiniz. Aşağıda bazı niş fotoğrafçılık alanlarını kısa açıklamalarıyla listelemeye çalıştım. Bu alanı istediğiniz gibi (tabii piyasası olan bir alan seçmek koşuluyla) kendinize göre çeşitlendirebilirsiniz.

Sualtı Fotoğrafçılığı: Su altında fotoğraf çekmek için dalgıçlık brövesi, su altında kullanabileceğiniz dijital fotoğraf makinesi gibi bazı özelliklere ihtiyacınız olacak. Bu alan yönelen fotoğrafçılar ve bu alandaki en iyi fotoğrafçıların ortak noktası su altı fotoğrafları çekmeye başladıkları zaman iyi bir dalgıç ancak amatör bir fotoğrafçı olmalarıdır.

Yemek Fotoğrafçılığı: bu alan catering şirketlerinden restoranlara, şef portföylerinden menülere kadar pek çok kullanım alanı bulunan fotoğrafları çekmek için kullanılabilir. Yemekler, içecekler genellikle stüdyo ortamında çekildiği için iyi bir ışık bilginiz olması lazım. Bu özellikli alanda tecrübe kazanarak reklam fotoğrafçılığına geçiş yapmanız mümkün.

Hayvan Fotoğrafları: Hayvan fotoğrafları reklam dünyasında, basılı medyada, online medyada, mikro stok sitelerinde oldukça fazla sayıda talibi olan fotoğraflardır. Hatta evcil hayvan sahibi kişiler içinde stüdyoda fotoğraf çekebilirsiniz.

Diğer Fotoğrafçılık Çeşitleri

  • Mimari Fotoğrafçılık
  • Tıbbi Fotoğrafçılık
  • Seyahat Fotoğrafçılığı
  • Emlak Fotoğrafçılığı
  • Doğum ve Bebek Fotoğrafçılığı

Fotoğraf çekerek para kazanma, daha da iyisi sevdiğiniz bir işi yaparak para kazanma olanakları günümüz koşularında neredeyse sonsuz. Sadece yeterince odaklanarak ve kendinizi geliştirmek için her türlü fırsatı değerlendirerek kendinize bu alanda bir kariyer yaratabilirsiniz.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın