Gebelikte Kaşıntı

Gebelikte Kaşıntı

Hormon düzeylerinin değiştiği gebelikte vücutta pek çok değişimin yaşanması ve normalde görülmeyen kaşıntı gibi bazı durumların meydana gelmesi olağandır. Gebelikte kaşıntı en az mide bulantısı ve halsizlik hissi kadar rahatsız edici olabilir. Genellikle ciddi bir sağlık sorununa işaret etmeyen gebelikte yaşanan kaşıntı yine de her ihtimale karşı doktora bildirilmelidir. Çünkü bazen kolestaz, mantar enfeksiyonu, egzama gibi rahatsızlıklar neticesinde ortaya çıkabilir.

Kolestaz: Kolestaz gebelikte nadir olarak görülen ancak ciddi bir rahatsızlıktır. Aşırı hormon üretiminden dolayı atılması gereken safranın bir kısmı vücuttan atılmaz ve kana karışır. Bunun fetüs üzerinde olumsuz etkisi vardır. Kaşıntı kolestazın belirtileri arasında yer alır ve diğer olası belirtileri iştah kaybı, açık renkte dışkı, halsizlik, depresyon ve koyu renkli idrardır. Teşhisi basit bir kan testi ile yapılabilir ve tedavisinde bazı ilaçlar ve K vitamini takviyesi kullanılabilir.

Mantar Enfeksiyonu: Mantar enfeksiyonuna bağlı kaşıntı genellikle vajinal bölgede ve çevresinde oluşur ve kaşıntıya koku ve ağır akıntı eşlik eder. Bu bölgede yaşanan kaşıntılar çoğunlukla mantar enfeksiyonuna işaret eder. Nispeten zararsız olan enfeksiyon harici merhem kullanımı, şeker ve unun azaltılması, bol probiyotik tüketimi ile geçebilir.

Çatlaklar: Cildin esneyebileceğinden daha çok gerilmesi sonucunda oluşan ve gebelikte çok sık görülen cilt çatlakları hemen hemen her zaman kaşıntıya neden olmaktadır. Beyaz ya da mor renkli çatlaklar tamamen ortadan kalkmamakla birlikte cilt eski haline döndüğünde kaşıntı azalır. E vitamini içeren kremleri ve badem yağı gibi doğal ürünleri gebelik döneminde çatlakların daha az oluşması için harici olarak kullanabilirsiniz. Bazen özellikle karın bölgesinde çatlak oluşmasa bile derinin aşırı gerilmesinden dolayı kuruluk ve kaşıntı oluşabilir. Böyle durumlarda hemen bir nemlendirici kullanarak kaşıntıyı engelleyebilirsiniz.

Egzama: Gebelikte kaşıntı nedenleri arasında yer alan, bazen kanamalı cilt yararına ve deri döküntüsüne yol açan egzama topikal steroidler ve antihistaminikler ile tedavi edilebilir. Gebelik öncesi egzamanız varsa gebelik döneminde kaşıntı gibi belirtiler artarak devam eder ya da egzama bu dönemde tamamen ortadan kaybolabilir. Artık bu birazda şansa kalmış bir durum.

Yazının başında da söylediğim gibi gebelikte kaşıntı vücutta meydana gelen değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kaşıntının vücudun hangi bölgesinde oluştuğuna dikkat etmek ve süreli mi yoksa gelip geçici mi olduğunu belirlemektedir. Böylece kontrole gittiğinizde doktorunuza kaşıntı hakkında daha detaylı bilgi vermiş ve teşhisin daha kolay koyulmasını sağlamış olursunuz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın