Geceleri Ağız Kuruluğu

Geceleri Ağız Kuruluğu

Çeşitli nedenlerle tükürük bezlerinin daha az çalışması sonucu oluşan ağız kuruluğu genellikle kötü tatla birlikte meydana gelir. İleri aşamalarda dudaklarda çatlama, yutkunma, tat almada azalma ve konuşma güçlüğü görülebilir. Geceleri ağız kuruluğu nedenleri ise sigara kullanmadan fazla kahve tüketimine, çeşitli hastalıklardan bazı ilaçlara kadar farklılık göstermektedir.

Geceleri ağzı kuruluğu çoğunlukla bazı alışkanlıklarımızın sonucunda oluşmaktadır. Örneğin sigara içmek tükürük üretimini olumsuz olarak etkiler. Aşırı çay ya da kahve tüketimi, alkol alımı geçici ağzı kuruluğuna neden olabilmektedir.

Yapılan araştırmalar bazı hastalıkların tükürük bezlerinin çalışması üzerinde olumsuz etki yaptığını ortaya koyuyor. Alzheimer, diyabet, anemi, Parkinson hastalığı ve HIV’nin tükürük üretimini azalttığı bilinmekte.

Kanser tedavisinde ilaçlarla tedavi yöntemi olarak kullanılan kemoterapinin ağız kuruluğunu arttırdığı ve tat almayı önemli oranlarda etkilediği biliniyor. Tedavi süresince kullanılan ilaçlar tükürük bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Baş ve boyun bölgesine uygulanan radyasyon tedavisi de aynı etkilere yol açabilir.

Uzmanlar eczanelerde satılan reçeteli ve reçetesiz toplam 400 kadar ilacın yan etki olarak ağız kuruluğuna yol açabileceğini tahmin ediyor. Bu ilaçlar arasında ishal, astım, hipertansiyon ve soğuk algınlığı gibi farklı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Tükürük üretimini azaltan ve dolayısıyla geceleri ağız kuruluğuna neden olan diğer ilaçlar arasında; antidepresanlar, ağrı kesiciler, antihistamin ilaçları ve kas gevşeticiler sayılabilir.

Yaşla birlikte tükürük bezlerinin performansı yavaş yavaş düşebilir. Ayrıca yaşlılarda ilaç kullanımı daha yoğun olduğu için ağız kuruluğu daha çok görülmektedir.

Vücudun önemli oranlarda su kaybetmesine neden olan böbrek rahatsızlıkları, ishal, yoğun fiziksel aktivite ve diğer sağlık sorunları ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.

Geceleri Ağız Kuruluğunu Gidermek İçin

Ağız kuruluğunu azaltmak için alabileceğiniz en kolay tedbir günde en az 8 bardak su içmek. Gün içinde ağzınız kuruduğunda suyu yudumlayabilirsiniz. Geceleri yatmadan başucunuza bir bardak su koyun.

Şekersiz sakız tükürük üretimini arttırır. Özellikle naneli şekersiz sakızlar ile ağız kuruluğunu giderebilirsiniz.

Ağız kuruluğu için özel olarak üretilen diş macunlarını kullanabilirsiniz.

E vitamini yağı olarak satılan kapsüllerin ağız kuruluğuna iyi geldiği biliniyor. Nemlendirici özelliği bulunan E vitamini kapsülünü kırarak ağız içine sürebilirsiniz. Keten tohumu yağı da size aynı şekilde yardımcı olacaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın