Göz Kapaklarında Kaşıntı

Göz Kapaklarında Kaşıntı

Göz çevresinde bulunan deri oldukça ince ve hassastır. Bu bölgede meydana gelen cilt rahatsızlıklarına zamanında müdahale etmek yayılmasını engellemek açısından önemlidir. Göz kapaklarında kaşıntı nedenleri arasında ilk sırada alerjiler gelmekle birlikte göz kapaklarının, özellikle kenar bölümlerinin iltihaplanmasına neden olan “blefarit” ve göz nezlesi olarak adlandırılan “konjunktivit” daha az görülen diğer nedenlerdir.

Alerjiler: Alerjiler göz kapaklarında tahrişe, kızarıklığa ve kaşıntıya yol açabilmektedir. Vücudunuzun alerjik olduğu maddelerle temasında yaşanan reaksiyonlar genellikle cilt yüzeyinde kendini gösterir. Alerjinin nedeni fıstık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, süt gibi gıdalar olabileceği gibi arı sokmaları, penisilin bazlı ilaçlar, deterjan, kozmetik ürünler ve makyaj malzemeleri alerji yaratabilir.

Çeşitli alerjilerin belirtilerini azaltmak için ilaç tedavisi uygulanabilir. Evde deneyebileceğiniz ve göz kapaklarında oluşan kaşıntıyı azaltmanıza yardımcı olacak yöntem ise bölgeye soğuk kompres yapmaktır. Buz doldurduğunuz torbayı bir havluya sararak göz kapaklarınızın üstünde bekletebilirsiniz. Doktorunuz harici olarak kullanabileceğiniz steroid içeren bir merhem reçete edebilir.

Göz Kapağı İltihabı: Tıbbi adı “Blefarit” olan göz kapağı iltihabının ilk belirtisi göz kapağında oluşan kaşıntıdır. Kirpik diplerinde bulunan yağ bezelerinde oluşan sorunlar neticesinde ortaya çıkan blefarit kızarıklıkla birlikte görülür. Blefarit bağımsız oluşabileceği gibi rosacea, kirpik akarları, bakteriyel enfeksiyonlar ya da seboreik dermatit gibi başka hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Blefarit nedeniyle oluşan kaşıntıyı hafifletmek için sıcak bir bezle tüm göz çevresini temizleyebilirsiniz. Bu sırada göz kuruluğunu önlemek için göz damlası kullanabilirsiniz. Doktorunuz antibiyotik içeren göz damlası tavsiye edebilir. Tekrarlayan bir rahatsızlıktır ve tamamen geçmesi nadir görülür. Her iltihaplanmada aynı tedavileri uygulamanız gerekebilir.

Konjonktivit: Göz kapağı zarının iltihabı olan konjonktivit virüs ya da bakteriler nedeniyle oluşur. Viral konjonktivit bulaşıcıdır ve kolayca yayılır. Virüs yoluyla bulaştığı için tedavi seçenekleri sınırlıdır. Bununla birlikte bakteriyel konjonktivit reçeteli anti bakteriyel göz damlası ile tedavi edilebilir.

Lenslerinizi daima hijyenik olarak kullanmak, gözünüzle temas eden yastık kılıflarını, nevresimleri düzenli olarak değiştirmek, gün içinde elinizi yüzünüzden uzak tutmak, başkalarıyla makyaj malzemesi veya havlu paylaşmamak konjonktivitin yayılmasını azaltır.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın