Göz Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Göz Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Göz sağlığını korumak için pek çok seçeneğiniz var. Yaz aylarında güneşin çok parlak olduğu öğle saatlerinde güneş gözlüğünüz olmadan dışarı çıkmayarak işe başlayabilirsiniz. Taklit gözlükler zararlı ışınları (UVA ve UVB) düzgün bir şekilde engellemediği için gözlerinize yarardan çok zarar verecektir. Bu nedenle markası ne olursa olsun UVA ve UVB ışınlarından koruma sağlayan camları bulunan gözlüklerden satın alın.

Sigara aşağı yukarı her sağlık yazısında olduğu gibi göz sağlığında da karşımıza çıkıyor. Oksidatif etkisi olan sigarayı bırakmak hem gözleriniz hem de genel sağlığınız için en büyük adım olacaktır. Ayrıca göz sağlığı için gerekli vitaminleri tavsiye edilen oranlarda tüketmelisiniz.

Göz Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Göz sağlığınızı korumak için alacağınız bazı önlemler mevcuttur. Bu önlemleri alıp daha özenli davrandığınızda sağlıklı gözlere sahip olmanız da mümkün olacaktır. Peki, almanız gereken önlemler nelerdir? İşte size birkaç öneri:

İyi Bir Görüş İçin Yediklerinize Dikkat Edin

Gözlerinizi koruyabilmenin belki de ilk adımı tabağınızdaki yiyecekleri özenle seçmenizdir. Omega 3 yağ asitleri, lütein, çinko, C Vitamini ve E Vitamini katarakt gibi yaşla ilgili olan görme problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Ispanak gibi yeşil ve yapraklı sebzeleri, somon, ton balığı ve diğer yağlı balıkları, yumurta ve diğer etsiz protein kaynaklarını, portakalları ya da turunçgiller ailesine ait diğer meyveleri ya da meyve sularını düzenli tüketmek iyi bir göz sağlığına sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Sigara İçmeyi Bırakın

Sigara içmek katarakta yakalanma ve gözlerdeki sinirlerin zarar görme riskini arttırır. Eğer daha önce sigara bırakmayı deneyip başarılı olamadıysanız tekrar deneyin. Sigarayı bırakmayı ne kadar çok denerseniz, başarılı olma şansınız da o kadar artacaktır.

Güneş Gözlüğü Kullanın

Doğru güneş gözlüğü gözlerinizi güneşin UV ışınlarına karşı koruyacaktır. Çok fazla UV ışınlarına maruz kalmak katarakt ve sarı nokta hastalığına yakalanma riskinizi arttırır. Burada dikkat etmeniz gereken doğru güneş gözlüğünü seçmektir. UVA ve UVB ışınlarını %99-%100 bloke eden güneş gözlüklerini seçmeniz gerekmektedir. Eğer lens kullanıyorsanız bazı lenslerde UV koruması vardır. Ancak daha iyi koruma için güneş gözlüğü kullanmanızda fayda vardır.

Güvenliğiniz için Gözünüzü Koruyacak Ürünler Kullanın

İş yerinde ya da evde tehlikeli ve uçuşan maddelerle çalışıyorsanız mutlaka koruyucu gözlükler kullanın ve bu gözlüklerin her zaman gözünüzde bulunmasına dikkat edin.

Hokey gibi bazı sporlar da gözde yaralanmalara neden olabilir. Bu sebeple yüz koruma maskesi olan kasklar ya da polikarbonat lensli spor gözlükleri kullanmanız gerekmektedir.

Bilgisayar Ekranına Uzun Süre Bakmayın

Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gözlerde kurumaya, boyun, sırt ve omuz ağrısına, göz yorgunluğuna, bulanık görüşe ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu sebeple bilgisayar kullanımına uygun gözlükler gözlükler takın, bilgisayarın pozisyonunu iyi ayarlayın, rahat bir sandalye seçin, eğer gözleriniz kuruysa gözlerinizi daha fazla kırpın, her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca uzağa bir yere bakarak gözlerinizi dinlendirin ve 2 saatte bir 15 dakika ara verin.

Düzenli Olarak Göz Doktoruna Görünün

Herkesin düzenli olarak göz doktoruna muayene olması gerekmektedir. Göz doktorunda yapılan muayeneler gözde karasu hastalığı gibi herhangi bir belirtisi olmayan rahatsızlıkların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu tür rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi önemlidir. Böylece tedavi edilmesi de daha kolay olur.

Herhangi Bir Göz Rahatsızlığı Riskiniz Olup Olmadığını Öğrenin

Ailenizin sağlık geçmişini iyi bilmeniz gerekmektedir. Ailenizde diyabet problemi yaşayan ya da yüksek tansiyon geçmişi olan birisi var mı? 65 yaşın üzerinde misiniz? Bu ve bunun gibi durumlar görmenizi tehdit edebilecek göz hastalıkları riskinizi arttırabilir. Bu sebeple de yukarıda da belirttiğimiz gibi düzenli göz muayeneleri oldukça önemlidir. Bu muayeneler erken teşhis ile görme kaybınızı limitleyebilir ya da görme yeteneğinizin korunmasına yardımcı olabilir.

Sağlıklı Bir Kiloda Olmaya Çalışın

Aşırı kilolu ya da obez olmak diyabete yakalanma riskinizi arttırır. Bu da diyabetik göz rahatsızlığına ya da gözde karasu hastalığına neden olabilir. Eğer sağlıklı bir kiloya ulaşmada ya da kilonuzu korumada zorluk yaşıyorsanız doktora görünün.

Ellerinizi ve Lenslerinizi Temiz Tutun

Enfeksiyon riskinden korunmak için lenslerinizi takmadan ya da çıkarmadan önce ellerinizi yıkayın. Lenslerinizin temiz kalmasına özen gösterin ve belirtildiği gibi muhafaza edin.

Vitaminler ve Göz Sağlığı Üzerine Etkileri

D Vitamini: Retina’da oluşan ve merkezi görme kaybına yol açan “maküler dejenerasyon” hastalığından korur.

C Vitamini: Katarakt riskini azaltır.

A Vitamini: Gece körlüğüne karşı koruma sağlar ve göz kuruluğunu engeller.

Vitaminler dışında bazı minerallerin de göz sağlığını korumak adına düzenli olarak alınması gerekiyor. Bu minerallerin başlıcaları çinko ve selenyum. Bu ikisi yaşa bağlı olarak gelişen görme sorunlarına karşı koruyucu etki sağlar. Bol bol sebze ve meyve yiyerek gereken vitamin ve mineralleri yeterli oranlarda almanız mümkün. Sebze ve meyve tüketmek katarakt riskini önemli oranlarda azaltır. Özellikle sarı renkli sebzeler ileri yaşlarda oluşabilecek görme sorunlarına karşı koruma sağlar.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın