hamam-otu-nasil-kullanilir

Hamam Otu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Vücuttaki istenmeyen tüyler, özellikle kadınların binlerce yıldır çeşit çeşit çözüm aradığı bir sorundur. Bugün bu tüyleri geçici veya kalıcı olarak yok etmenin binbir yolu var: Ağda, jilet, epilasyon… Fakat bu yöntemlerden önce kadınlar doğadan yardım alıyordu. Hamam otu da istenmeyen tüylerden kurtulmanın en eski ve en geleneksel yollarından biriydi.

Peki ülkemizde hâlâ yaygın olarak kullanılan hamam otu nedir? Hamam otu tozu nasıl kullanılır? Hamam otu hangi bölgelere uygulanır, tüyleri yok eder mi? Hamam otunun zararları nelerdir, kullanırken neye dikkat etmek gerekir?

Hamam Otu Nedir?

Hamam otu tozu, tüy dökücü olarak kullanılan, bugün birçok tüy dökücü kremin de içinde bulunan bir maddedir. Düşük maliyeti ve kolay kullanımı nedeniyle tercih edilir. Halk arasında Hürrem otu olarak da bilinir. Osmanlı döneminde hamamlarda ve sarayda kullanımı yaygındır.

Hamam otu esasında arsenik maddesinin bir bileşiğidir; sülfür (kükürt) içerir. Su ile temas ettiğinde ağır bir koku yaymasının sebebi de içeriğindeki kükürttür. Hamam otunun Farsça adı ‘zırnık otu’dur; “zırnık koklatmamak” deyimi de ağır kokusuna atıfla buradan gelir.

Hamam Otu Nasıl Kullanılır?

Hemen her aktarda uygun fiyatlara bulunabilen hamam otu tozundan tüy dökücü maske hazırlamak için sadece suya ihtiyacınız var. Bir çay bardağı hamam otu tozu ile yarım çay bardağı suyu bir kap içinde karıştırın. Bu sırada ortaya çıkan kokuyu solumamaya çalışarak, karışımı çok katı veya sıvı olmayan, kremimsi veya macunumsu bir kıvama gelene dek karıştırın.

Karışımı istenmeyen tüylerin bulunduğu bölgeye ince bir tabaka halinde sürün ve en fazla 5 dakika (tercihen 2-3 dakika) bekleyin. Sonrasında ise önce ılık su ve bir bez yardımıyla vücudunuzdan arındırın. İstenmeyen tüylerin tam olarak dökülmediği bölgelere bir kez daha uygulayabilirsiniz.

Hamam Otu Hangi Bölgelerde Kullanılır?

Macun kıvamına getirilen hamam otu tozu, bacaklar, koltuk altları ve genital bölge de dahil vücutta istenmeyen tüylerin bulunduğu yerlerin tamamında kullanılabilir. Bununla birlikte, genital bölge ve bikini bölgesinde kullanımında özel olarak dikkatli davranılması tavsiye edilir.

Hamam Otu Yüz Bölgesinde Kullanılır Mı?

Hamam otunun, derinin çok daha ince ve hassas olduğu yüz, bıyık bölgesi ve göz çevresinde kullanımı önerilmez. Aynı şekilde, kullanım esnasında göz ile kesinlikle temas etmemelidir. Bu nedenle, hamam otunu uyguladığınız sırada saçlarınızı ellerinizi yüzünüze veya başınıza götürmenize gerek kalmayacak şekilde toplamanız önerilir.

Erkekler Hamam Otu Kullanır Mı?

Hamam otu, erkeklerin de geleneksel olarak kol ve bacak bölgelerindeki kılları azaltmak için başvurduğu bir yöntemdir.

Hamilelikte Hamam Otu Kullanılır Mı?

Hamam otunun hamilelik veya emzirme döneminde kullanılması önerilmez. Bitkisel bir ürün sayılması nedeniyle hamilelikte zararı olmadığına inanılsa da, hamam otunun su ile temasında kimyasal bir tepkimeye girerek kötü bir koku yaydığı unutulmamalıdır. Aynı şekilde, hormonal açıdan hassas bir dönem olan hamilelikte hamam otunun içeriğinin cilt yoluyla kana karışması tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Hamam Otunun Kokusu Nasıl Giderilir?

Hamam otu kullananların en önemli şikayetlerinden biri, uygulama sonrası ciltte kalabilen kötü kokudur. Hamam otunun kokusunun tam olarak kaybolması için çoğu zaman bol sabunlu su yeterli olacaktır. Hamam otu macununu önce su ile vücudunuzdan arındırın. Sonra bir lif yardımıyla ve bol sabunlu suyla, fazla bastırmadan ılık su ile yıkayın.

Hamam Otu Tüyleri Tamamen Yok Eder mi?

Hamam otu tozu kullanımı ile yok olan tüyler yaklaşık 2-3 hafta sonra tekrar çıkmaya başlar. Bu süre kişiden kişiye değişebilir. Hamam otu bir tüy dökücü olarak kullanılır, sonrasında tüyler eskisi gibi yeniden çıkar. Bazı kişiler, hamam otunun zaman içinde tüyleri yumuşattığını söylemektedir. Bununla birlikte, tüylerin seyrelmesi amacıyla hamam otu tozunun değil, yağının kullanılması tavsiye edilir.

Hamam Otu Yağı Ne İşe Yarar?

Hamam otu yağı, hamam otu tozuna kıyasla daha hafif ve daha az zehirlidir. Tüylerin dökülmesini sağladığı gibi, uzun vadeli kullanımda kalıcı olarak seyrelmelerine de yardımcı olur. Tüylerin tamamen alınması için hamam otunun tozu, seyrelmesi içinse yağı tavsiye edilir. Hamam otu yağı, tüylerin sert veya gür olduğu durumlarda kol ve bacaklarda kullanılabilir. Yağ, tüylerden arındırılmış bölgeye 5-10 dakika boyu masaj yaparak yedirilir. Hamam otu tozu gibi ağır ve zararlı bir kokuya sahip olmadığı için durulanması şart değildir.

Hamam Otu Zararlı mı?

Hamam otu tozunun son derece dikkatli ve bilinçli kullanılması gerekir. Aşırı miktarlarda kullanımı, deri ile uzun süreli teması ve kokusunun uzun süreler boyu solunması zehirlenme başta olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir. Yanlış kullanımının ölümlü vakalara yol açma ihtimali de unutulmamalıdır. Bununla birlikte, doğru kullanımı zararlı değildir.

Hamam Otu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kokuya Dikkat: Karışımı hazırlarken hamam otu tozunun su ile teması sırasında yayılan kötü kokuyu solumamanız gerekir. Bunun için karışımı camları açık bir odada hazırlamayı deneyebilir veya burnunuzu kapatabilirsiniz. Bu kokuya bünyenizin kaldırabileceğinden daha uzun süre maruz kalmak mide bulantısı, kusma, ishal, solunum yolu problemleri, halsizlik ve zehirlenmeye yol açabilir. Hamam otu kullanımı sonrasında da işlemin yapıldığı oda mutlaka havalandırılmalıdır.

Miktarı Artırmayın: Tüylere daha fazla etki edeceği düşüncesiyle hamam otunu tavsiye edilen orandan daha fazla kullanma dürtüsünden kaçınmalısınız.

5 Dakikadan Fazla Bekletmeyin: Hamam otunun cilt ile uzun süreli teması, zehirlenme, tahriş ve yanmaya yol açabilir. Bazı bünyelerde, ciltte uzun süre tutulması iz kalmasına yol açabilir.

Kuru Cilde Uygulayın: Hamam otunu asla ıslak cilde uygulamayın. Kullanacağınız bölgenin mutlaka kuru olması gerekir. Bu tavsiyeyi dikkate almayıp ıslak veya nemli bir cilde sürmeniz halinde, hamam otu yanma ve tahrişe yol açacaktır.

Çok Sık Kullanmayın: Hamam otununun bir arsenik bileşiği olduğunu unutmayın. Çok sık kullanımı, deri yoluyla vücudunuza zehir sokmanız anlamına gelecektir. Aynı zamanda, hamam otunu her gün kullanmak cildinizi tahriş edebilir ve iz kalmasına sebep olabilir. Hamam otunu düzenli aralıklarla kullanmanız gerekir.

Deneme Yapın: Hamam otu karışımını hazırladıktan sonra mutlaka vücudunuzun küçük ve görünmeyen bir bölgesinde alerjik tepkimeye yol açıp açmayacağını kontrol etmek için deneyin. Otun cildinizde yanma, yara ya da tahrişe yol açması halinde kullanmanız tavsiye edilmez.

Hamam Otu Alerji Yapar mı?

Hamam otu aslında bir kimyasal olduğu için hassas bünyelerde alerjiye yol açabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi, fazla kullanımı solunum güçlüğü, mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi zehirlenme belirtilerine sebep olabilir. Alerjik bünyesi olan kişiler, hamam otunu kullanmadan önce az miktarlarda ve küçük bir bölgede denemeli, kokusunu asla solumamalıdır. Mümkünse açık havada kullanmalıdır. 2011 yılında Türkiye’de bir hamamda hamam otu ile istenmeyen tüylerinden kurtulmaya çalışan 18 kadının zehirlendiği, birinin hayatını kaybettiği unutulmamalıdır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın