Hamileliğin 3 İle 6. Ayları Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 3 İle 6. Ayları Bebeğin Gelişimi

14. Hafta: Bu evrede bebeğin ağzı ve elleri hızlı bir şekilde gelişir. Tiroit bezi tiroksin üretmeye başlar. 14. Haftanın sonunda bebek yutkunmaya, emmeye ve nefes almaya başayabilir.

15. Hafta: deri ve saç gelişimi görülür. Kemikler ise kalsiyum birikimi nedeniyle sertleşmeye başlar. Bebek bu evrede 10 cm boyundadır ve yaklaşık 70 gram ağırlığında gelmektedir.

16. Hafta: Bebeğin hareketleri hissedilebilir hale gelir ve artık bebek yüz kaslarını da kontrol etmeye başlar ve çeşitli yüz ifadeleri gözlenebilir. Baştaki ve boyundaki kaslar güçlenmiştir ve bu sayede başını kaldırabilir.

17. Hafta: Gebe kadının alt karın bölgesi giderek şişmeye başlar ve göğüsler süt üretimi için büyümeye başlar. Bebeğin ağırlığı giderek artar ve bu evrede büyük gelişim gözlenir.

18. Hafta: Kemikler sertleşmeye başlar. Kulaklar hızla gelişir. Bebek yavaş yavaş ilk dışkısını oluşturmaya başlar.

19. Hafta: Verniks Kazeoza adı verilen beyaz kremsi bir madde bebeğin vücudun kaplamaya başlar. Sargı bezleri ve hassas sinirler için koruyucu bir tabaka oluşturur. Eğer bebek kız ise yumurtalıklarda yumurta hücreleri oluşmaya başlar.

20. Hafta: Bebeğin hareketleri daha güçlü ve daha sık bir hal alır. El ve tırnak gelişimi hızlanır. Annede ise uterus genişleyerek bebeğe daha çok yer sağlar.

21. Hafta: Sindirim sistemi çalışmaya başlar. Bebek sindirim sisteminin çalışmasına yardım eden amniyon sıvısını yutmaya başlayabilir. Bebek bu evrede yaklaşık 25 cm boyunda ve 360 gram ağırlığındadır.

22. Hafta: Bebeğin tat ve sinir tomurcukları tamamen son halini almıştır. Dokunma duyusu ve üreme sistemi gelişmesine devam eder.

23. Hafta: Bu haftadan sonra annenin ağırlığında 5-7 kilo arasında bir artış gözlenir. Dışarıdan gelen sesler bebeğe ulaşmaya başlar ve bebek pankreas yardımıyla insülin üretmeye başlar.

24. Hafta: Bebeğin akciğerleri gelişerek süraktif bir madde üretirler. Bu madde akciğerdeki hava keselerinin bebek doğmadan yok olmalarını engeller. Bu dönemde ayrıca bir ağırlık artışı gözlenir.

25. Hafta: Kılcal kan damarları oluşmaya başlar. Bebeğin teni pembe bir hal alır ve artık bebek bazı sesleri duyup tanıyabilir durumdadır.

26. Hafta: Beş duyu tam anlamıyla gelişmiştir. Bebek bu dönemde bir uyku düzeni oturtabilir. Saçlarda ve kirpiklerde bir uzama gözlenir. Bu 2. Üç aylık dönemin son haftasıdır. Bebek bu evrede yaklaşık 35 cm boyunda ve 750 gram ağırlığındadır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın