Hamileliğin İlk 3 Ayı Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin İlk 3 Ayı Bebeğin Gelişimi

1. ve 2. Haftalar: En son regl döngüsünün ilk günü hamileliğin 1. günü olarak kabul edilir. İlk iki hafta boyunca yumurtlama ve döllenme meydana gelir. Projesteron ve östrojen salgılanır buradaki amaç vücudu yumurtlamaya hazırlamaktır. Bu aşamadan sonra yumurtalıklar yumurta oluşturur ve bunu fallopi tüpüne bırakırlar. Eğer yumurta döllenirse hamilelik gerçekleşir. Hamileliğin erken semptomları 12. Haftada sona erer.

3. Hafta: 3. hafta boyunca bebeğin büyüme hızı oldukça fazladır. Hücrelerde hızlı bölünmeler ve büyümeler gözlenir. Bu aşamadan sonra döllenmiş yumurta uterusa bir blastosit olarak giriş yapar. Daha sonra ise bu blastosit kendini uterus (döl yatağı) duvarına yerleştirir. Bu aşama implantasyon aşaması olarak bilinmektedir. Amniyon kesesi ve boşluk gelişmeye başlar.

4. Hafta: Blastosit kendini söz konusu dokuda iyice derinlere yerleştirmiştir. İmplantasyon tamamlandığında HCG adı verilen bir hormon üretilmeye başlar. Bu hormon yeni yumurta üretimin engeller. Bu regl döngüsünü durduran etmendir. Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık 1 milimetredir.

5. Hafta: Bu hafta süresince embriyo belirli bir şekil almaya başlar. Bebeğin yüz hatları, sinir dokusu, kemikleri ve kasları oluşmaya başlar. Plasenta gelişmeye devam eder ve embriyoyu besler.

6.Hafta: Bebeğin kalbi atmaya başlar ve bu ultrason ile gözlenebilir. Beyin ile beraber, sinir, solunum ve sindirim sistemleri gelişmeye başlar. Bu dönemde bebeğin boyu 2 milimetredir.

7. Hafta: Göbek kordonu oluşmuştur. Kol ve ayak boğumları görülür hale gelir. Aynı zamanda beynin iki yarım küresi gelişmeye başlar. Pankreas, apandisit gibi organlar gelişir aynı zamanda bağırsak çıkıntısı da fark edilir.

8. Hafta: Bebeğin gözü, retinası ve optik sinirler oluşmuştur. Kulaklar, burun ve boyun hızla gelişir. Tomurcuk halindeki cinsel organ da bu dönemde görünür hale gelmeye başlar.

9. Hafta: Bu dönemde eller kollar bacaklar büyümeye ve daha görünür hale gelmeye devam ederler. Kas gelişimine bağlı olarak küçük hareketler hissedilebilir. Kulaklar ve gözler dışarıdan görülebilir haldedir ve bebek 2-2.5 cm boyundadır ve 2 gram ağırlığındadır.

10. Hafta: Bu dönemin sonunda embriyolojik dönem sona ererek fetüs dönemi başlar. Tüm hayati organlar gelişmiş haldedir. Diş filizleri gelişmeye başlar ve eğer bebek erkek ise testislerden testosteron salgılanmaya başlar.

11. Hafta: Plasentadaki kan damarlarında büyük bir artış yaşanır. Buradaki amaç hızla büyüyen fetüsü besleyebilmektir. Pankreas, idrar torbası ve tiroit bezi bebeğin ilk refleksleriyle beraber büyümeye devam eder.

12. Hafta: Parmak tırnakları, ses telleri gelişir, böbrekleri çalışmaya başlar. Hipofiz hormon salgılamaya başlar.

13. Hafta: Bu hafta ilk 3. Ayın sonunu işaret eder. Göz kapakları kapalıdır. Surat insan yüzü formuna girmiştir. Plasenta bebeği beslemek ve atıkları uzaklaştırabilmek için tamamen gelişmiş haldedir. Bağırsaklar, karından umbilik yapıya doğru hareket ederler.

,

Hamileliğin İlk 3 Ayı Bebeğin Gelişimi İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. pinar 16 Haziran 2013 #

    Selam benim adetim gecikti 12 gün gecikti ama 6. gün test ettim bir şey çıkmadı şimdi de 12 gün oldu bana hamile ya da değilim diyebilir misiniz?

Bir cevap yazın