Hamilelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli mi?

Hamilelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli mi?

Hamileyken düşünmeniz gereken birçok şey vardır çünkü bu dönemde yaptığınız bütün aktiviteler ve yaşam biçiminiz direkt olarak sizin sağlığınızı ve bebeğinizi etkileyecektir. Hamilelik döneminde uymanız gereken güvenlik talimatları gözden kaçırılmamalıdır. ‘Hamilelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli mi?’ sorusu yalnızca eğer ki hamileyken acilen yurt dışına çıkmanız gerektiyse ya da hamile olduğunuz belli olmadan aylar önce yurt dışına ya da uçak yolculuğu yaparak gidilecek bir yere bir seyahat ayarladıysanız ve iptal edemiyorsanız geçerlidir. Ayarladığınız turu kaçırmak istemezken aynı zamanda da uçak yolculuğu yapmanın güvenli olup olmadı konusunda şüpheleriniz olabilir.”Hamilelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli mi?” sorusu sizi hamilelik döneminizin her anında endişelendirebilir. Öyleyse gereksiz yere endişelenmeyi bırakın ve yazımızın devamını okuyun.

Hamilelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli mi?

Hamilelik döneminde uçak yolcuğu sadece hamileliğin ilk ve ikinci üç aylık döneminde eğer ortada hamileliğiniz ile herhangi bir olumsuzluk yoksa yapılabilir. Genelde hamilelik döneminin ortası (14 ile 28. haftalar) sizin ve bebeğiniz için herhangi bir risk bulundurmaz. Havayolları şirketleri hamile yolcuları konusunda katı kurallara sahiptir ve bazı havayolları ise sağlık problemi yaşayan kadınların seyahat etmesine izin vermezler.

Size ne kadar zamandır hamile olduğunuz hakkında sorular sormakta serbesttirler ve eğer hamileliğinizin üçüncü üç aylık döneminde iseniz seyahat yapmanızı uygun görmezler. Hamileliğin 26. haftasında olan bayanların hava yolu ile seyahat etmesi zamanından önce labor (Doğum eylemi; uterustan fetüs ve plasentanın atılma işlevi.) riski taşıdığı için kesinlikle yasaktır.

İkinci üç aylık dönemde uçak yolculuğu yapmakta sakınca yoktur. Yine de seyahat ederken sabah rahatsızlıklarını görmezden gelemezsiniz. Bu rahatsızlıklar yolculuk yaptığınız uçak yüksek irtifada uçarken daha da kötüleşebilir. Eğer hamilelik döneminde belli aralıklarla hafif vajinal kanama, şeker hastalığı ya da yüksek kan basıncı gibi rahatsızlıklar yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın. Doktorlar ikinci hamileliğini yaşayan ve uçak yolculuğu yapmak durumunda olan bayanlara tedbiri çözümler ve öneriler yazabilir.

Plasentada anormaliteler, yüksek tansiyon ya da orak hücreli anemi gibi yüksek risk taşıyan hamilelik belirtileri gösteren bayanlar hamilelik süreci boyunda kesinlikle uçak yolcuğu yapmamalılardır. Doktorla doğumdan bir ay önceki dönemde düşük riskinin oldukça artması nedeniyle uçak yolcuğu yapılmamasını şiddetle önerirler. Uçak yolculuğu sırasında çıkılan yüksek rakımlardaki oksijen eksikliği bebeğinizin sağlığını kötü yönde etkileyebilir.

Fakat hamile bir bayanın uçak yolculuğu sırasında yaşanabilecek oksijen eksikliğinden kaçınmaları gereklidir. Saatler boyu aynı pozisyonda oturmak derin damar trombozu, damar şişmesi ve zayıf kan dolaşımı gibi durumlara sebep olabilir. Az miktarda sıvı alımı hamilelik döneminde susuzluk gibi durumlara neden olabilir.

Seyahat ettiğiniz de azda olsa bu tür riskler bulunmaktadır, özellikle hamileliğin ikinci üç aylık döneminden sonra ki seyahatlerinizde bu riskler daha da artar. Hamileyken belirli zaman aralıklarıyla seyahate çıkmak zorunda olan bayanlar doğum öncesi çocuk anormalite ve hatta düşük riski taşırlar. “Hamilelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli mi?” diye endişe etmek yerine doktorunuza danışmanız daha faydalı olacaktır. Seyahate çıkmadan önce tam olarak kontrolden geçin. Hamilelikte uçak yolculuğu hakkında bazı öneriler aşağıdadır.

Hamilelik Döneminde Güvenli Uçak yolculuğu için Öneriler

Uçak yolculuğu yapacak bayanlar için havayollarının hazırladığı talimatları ve güvenlik ölçüleri hakkında bilgi edinin. Basınç kabini olmayan uçakları kullanan havayollarını tercih etmeyin. Seyahatiniz boyunca rahat ve bol kıyafetler giyin. Uçarken sıkıştırma ve basınç depolama kullanın. Kan akışını düzenlemeye yardımcı olur ve sinirlerle damarların şişmesine engel olur.

Kaslarınıza kramp girmesini engellemek için de her yarım saatte bir vücudunuzu rahatlatın. Ayak parmaklarınızı kıpırdatın, ayaklarınızı rahatlatın ve bileklerinizi döndürün. Oturmaktan yorulduğunuz zaman biraz yürüyüş yapın. Bu kan dolaşımını geliştirir ve pıhtılaşmayı azaltır. Otururken bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Koltuk kemerlerini bağlamakta zorluk çeken hamile kadınlar için acil sıra koltuklar bulunmaktadır. İhtiyaç halinde kullanın.

Seyahat esnasında bol miktarda su tüketin ve vücudunuzu su bakımında zengin tutmaya özen gösterin. Seyahat ederken bol miktarda atıştırmalıklar ve meyve tüketin. Beklenmedik durumların üstesinden gelmek için kesinlikle uyku hapı almayın. Kulaklarınızın tıkanması ise endişe edilecek bir durum değildir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın