Hamilelikte Çatlak Önleme

Hamilelikte Çatlak Önleme

Hamilelik çatlakları, genellikle önlenemeyen bir durumdur. Bazı yöntemlerle şiddeti ve boyutu azaltılabilir. Cildi nemli tutmak, en basit çözümdür.

Hamilelikte meydana gelen cilt çatlaklarından tamamen kurtulmak mümkün değil. Doğal ve bitkisel yöntemlerle estetik bakımdan çatlak görünümü kapatılabilir. Hamilelikte çatlaklar neden oluşur, hangi yöntemlerle azaltılabilir?

Hamilelikte karın ve bel bölgesinde derin çatlaklar oluşur. Cildin gerginleştiği karın bölgesinde yaygın olarak deri çatlaması sorunu yaşanır. Hamilelikteki hormonal değişikliklere ve kilo alımına bağlı olarak bacak, kalça ve kollarda da çatlaklar oluşabilir. Bu dönemde ayrıca, ayak ve topuklarda da çatlak riski vardır. Yine hormonal değişiklikler sebebiyle göğüslerde de sıklıkla çatlaklar görülür. Bunun sebebi; derinin, ani kilo alımı ve gerilme sonucu “kolajen” kırılmalarına açık hale gelmesidir.

Hamilelikte Çatlaklar Neden Oluşur?

Cilt, hamileliğin ilk üç ayında normalden daha kuru olabilir. Bunun iki ana nedeni var:

Birincisi; hamilelik hormonlarının artması sonucu cilt yağlarında anormal değişiklikler olur. Bazen cilt, akneye bile yol açabilen aşırı yağ üretir. Cildin bu dönemde sık yıkanması cilt kuruluğuna yol açar. Hormonlar, cildin daha az yağ üretmesine, kuruluğa ve esnekliğin azalmasına neden olur. Bu da çatlak oluşumunu tetikler.

İkincisi; cilt kuruluğu, vücut sıvılarının kaybı ile bağlantılıdır. Hamilelikte vücut, artan kan ihtiyacı ve gelişmekte olan bebeğin gereksinimlerine ayak uydurmak için normalden daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Yetersiz sıvı alımı, kuru cilde ve doğal olarak cilt çatlaklarına neden olabilir.

Cilt veya deri çatlaklarının diğer sebepleri şunlar olabilir;

  • Cildin çatlaklara yatkın olması genetik bir faktördür. Yani genetik cilt tipi sebebiyle çatlaklar görülebilir.
  • Hamile kadının annesi hamileliği sırasında çatlak sorunu yaşamışsa, kendisinin de aynı sorunlarla karşılaşma ihtimali yüksektir.
  • Ergenlik çağında cilt çatlakları yaşayan kadınlar, büyük olasılıkla hamilelikte de bu problemle mücadele etmek zorunda kalır.
  • Bazı kadınlar hamilelikte alınan normal kilolardan fazla kilo alabilir. Bu da önemli bir çatlak sebebidir.
  • Hamile kadın büyük veya birden fazla bebek taşıyorsa çatlak sorunu kaçınılmaz olarak görülebilir.
  • Cildin yeteri kadar nemli olmamasına bağlı olarak çatlaklar ortaya çıkabilir. Hamilelikte susuz kalma gibi durumlar sonucu bu risk daha fazladır.
  • Vücuttaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliği cilt çatlağı olarak kendini gösterebilir. Örneğin; E ve B6 vitamini, çinko ve magnezyum gibi maddelerin eksikliğinde çatlak sorunu yaşanabilir.

Hamilelikte Çatlaklar Nasıl Önlenir?

Çatlakları tamamen yok etmek imkânsız olsa da estetik bakımdan “çatlaksız” bir cilt sağlamak mümkün. Bunun için çatlak oluşmadan önlem almak zaman geçtikçe büyüyen çatlak sorununu minimum düzeyde tutmaya yardımcı olabilir. En mantıklı ve doğru yöntem, doğru cilt bakım ürünleri ile cildi beslemektir. Bunun için birçok kozmetik markette veya eczanede çeşitli bakım kremleri bulabilirsiniz. Bakım kremleri ile cildin elastikiyetini artırmak ve nemli tutmak amaçlanır.

Bu amaçla şu yöntemleri kullanabilirsiniz;

Cildinizi nemli tutun: Aslında vücut genel olarak her zaman neme ihtiyaç duyar. Cilt sağlığı için de sıvı veya nem ihtiyacı önemlidir. Bunun için nemlendirici ürünler dışında vücudun sıvı ihtiyacını da gözetmek gerekiyor. Özellikle hamilelikte günlük su tüketimini artırmak önemli; suyu çay veya meyve suları gibi içeceklerden değil, doğruda tüketmek gerekiyor. Yeterli su tüketmenin cilt çatlaklarına karşı önemli bir ayrıntı olduğunu unutmamak gerekiyor!

Sağlıklı beslenin: Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemini anlatmaya gerek yok. Çünkü hamile kadın aynı anda “iki can” beslemek zorundadır. Beslenme, cildinizin esnekliği için de önemlidir. Bazı besinler, içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde cildi esnekleştirir. C ve E vitaminleri barındıran besinler özellikle tercih edilmelidir. Ayrıca, doktorun tavsiye edeceği cilde faydalı farklı besinler de çatlak önlemek için etkili olabilir.

Yağlı masaj yaptırın: Çatlak önleme açısından oldukça faydalı bir yöntemdir. Masaj, cildin gerildiği bölgeleri esnekleştirir. Zeytinyağı, jojoba yağı, kakao yağı ve rüşeym yağı gibi yağlarla masaj yaptırmayı deneyin. Çatlaklarınızın boyutuna göre ne kadar sürede masaj yaptıracağınıza karar verebilirsiniz.

Kakao yağı: Hamilelik çatlaklarını önlemede popüler bir yağdır. Özellikle nemlendirici özelliğinden faydalanmak için kullanılır. Her gün derinin gerginleştiği bölgelere düzenli olarak uygulanırsa çatlakları önleyebilmektedir.

Lazer tedavisi: Son yıllarda kullanılmaya başlanan bir uygulamadır. Hamilelik sonrası uygulanan lazerli çatlak tedavisi, kozmetik cerrahi uygulamasıdır. İleri düzeyde çatlak önleme veya azaltma özelliği vardır. Doktorunuza danışarak deneyebilirsiniz. Ayrıca, dermoroller ve kimyasal peeling gibi yöntemler de, çatlaklar için kullanılan diğer hamilelik sonrası çatlak önleme yöntemleridir.

Diğer önlemler: Cilt kuruluğunu önlemek için çaba sarf edilmelidir. Gün boyunca yeteri kadar su ve diğer kafeinsiz içeceklerle cildin nemlenmesini sağlayın. Zeytinyağı, avokado ve fındık tüketerek bu besinlerdeki iyi yağlardan faydalanın. Cildiniz için yumuşak sabunlar kullanın. Bitkisel temizleyici ürünlerle cildinizi sürekli temiz tutun. Duştan veya havuzdan çıktıktan sonra cildi hafifçe kurulayın, nemli kalmasına dikkat edin. Duştan sonra renksiz, yumuşak nemlendirici losyonlar kullanın.

ÖNEMLİ UYARI: Hamilelikte herhangi bir ürünü kullanmadan önce mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kullanılan ürünlerin doğal olması önemli değil; bazı doğal ürünler de bebeğe ve anneye zarar verebilir. Özellikle ağız yoluyla alınan ilaçlar, vitamin ve mineral takviyeleri için doktorun tavsiyesi mutlaka alınmalıdır. Ayrıca, normal besinlerin dışında çatlak önleme gibi farklı sorunlar için alınan besinler hakkında da rutin kontroller sırasında doktora bilgi verilmelidir!

Hamilelere Çatlak Önerileri

  • Spor ve egzersiz yapan hamilelerde daha az çatlak görülür.
  • Sigara içen ve alkol alan hamile kadınlarda daha fazla çatlak görülür.
  • Dengeli beslenme çatlak riskini azaltır.
  • Zorlayıcı sporlar, egzersizler ve aktiviteler, çatlak riskini artırır.
  • Banyo sonrası özellikle karın ve göğüs bölgesine mutlaka nemlendirici krem sürülmelidir.
  • Bölgesel nemlendirici ürünler, derinin nemini ve yağını artırarak, elastikiyetini korur. Böylece çatlak gelişimi önlenebilir veya azaltılabilir.
  • Çatlaklara karşı kimyasal peeling, dermoroller ve lazer tedavisi hamilelik sonrası uygulanmalıdır.
  • “Tretinoin” veya A vitamini ve meyve asidi içeren kozmetik ürünler çatlakları tedavi edebilir.
  • A vitamini içeren ürünler, emzirme döneminde tavsiye edilmemektedir.
  • Hamilelik çatlakları genellikle kalıcıdır. İlk evrede uygulanan tedaviler çatlakların boyutunu azaltabilir.

Cilt Çatlağı Nedir?

Cilt çatlağı, derinin aşırı gerilmesine bağlı “elastin” ve “kolajen” dokularında tahribat sonucu deri yırtılması vakasıdır. Çatlaklar ilk başta pembemsi bir renktedir. Daha sonra bu pembe çizgiler mor renge ve ardından soluklaşarak kırmızımsı ve beyaz renge dönüşür. Çatlakların rengi değil, görünümü estetik bozukluğa yol açar. Deride kabarıklıklar ve çukurlaşmalar oluşturur.

Cilt çatlaklarının pembemsi, mor ve soluk kırmızı aşamaları vardır ve son aşamada dokudaki kan dolaşımı artar. Dokuda düzensiz olarak salgılanan “kolajen” ve “elastin”, kontrol altına alınabilir. Bazı çatlaklar, doğal tedavilerle beyaza dönüşür. Beyaz çatlak aşamasının tedavisi uzun ve zor bir süreçtir.

Not: Kalojen, bağ dokuları ve kemiklerin etken maddesidir. Bir çeşit proteindir. Elastin ise, fibroblast hücreleri tarafından üretilen yapısal bir proteindir.

Cilt Çatlakları Hakkında Bilgiler

  • Gebelikte kadınların yüzde 90’ı çatlak problemleri ile karşılaşmaktadır.
  • Hamilelik çatlakları, dengeli ve sağlıklı beslenme, bol su içme ve cildi nemlendirme ile azaltılabilir.
  • Hamilelik çatlaklarında cilt tipi, çatlağın genişliği, bölgesi, evresi ve mevsimsel faktörler göz önüne alınır.
  • Cilt veya deri çatlakları hamilelik dışında kilo alımı sonucu cilt elastikiyetinin zorlandığı durumlarda oluşabilir.
  • Hamileliğin ilk üç aylık döneminde kuru cilt eğilimi gibi birçok vücut değişikliği yaşanır.
  • Kuru ve çatlayan ciltler, enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır.
  • Çatlaklara yol açan cilt kuruluğu, nemlendirici losyonlar ve yeterli su alımı ile giderilebilir.
  • Reçeteli tedaviler, ciddi çatlak vakaları için düşünülmelidir.
  • Cildi nemlendiren doğal yağların yok olmasını önlemek veya bu riski en aza indirmek için banyo veya duşta daha az kalınmalıdır.
  • Cilt kuruluğu, kaşıntıya yol açabilir. Aşırı kaşıma, enfeksiyon ve yaralanma risklerini doğurur.
  • Cildin kişisel veya aileye bağlı öyküsü, çatlaklar oluşturabilir. Örneğin; genetik cilt kızarıklıklar, pullu lekeler ve egzama gibi sorunları bulunan ailelerde hamilelik döneminde çatlak riskleri daha fazladır.
  • Egzemaya bağlı cilt tahrişi, enfeksiyona eğilimli çatlaklar oluşturur.
  • Hamilelik döneminde kilo alımına bağlı basınç ve şişlikler sebebiyle ayak ve topuk derisinde de çatlaklar oluşabilmektedir.
  • Ayak topukları üzerindeki ekstra baskı, yanlara doğru genişlemesine ve nemsiz kalmasına sebep olur. Bu da çatlamasına yol açar.
  • Açık tenli kişilerde çatlaklar daha net görülür. Ayrıca gelişme çağında ani kilo alan ve boyu hızla uzayan gençlerde de cilt çatlakları oluşabilir.
  • Hamilelik çatlakları, gebeliğin son aylarında daha belirgindir.
  • Kortizonlu krem kullananlar ve sistemik kortizon tedavisi alanlarda çatlak riski daha fazladır.
  • Hamileliğin son aylarında özellikle karnın alt bölgelerinde oluşan kaşıntı hissi çatlaklarla ilgili olabilir.
  • Bazı hamilelerde hiçbir ürün kullanmadığı halde çatlak oluşmayabilir.
  • Aşırı kuru ciltler için daha etkin tedavinin gerekli olup olmadığını doktorlar değerlendirmelidir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın