Hemoroid Karın Ağrısı Yapar mı?

Hemoroid Karın Ağrısı Yapar mı?

Halk arasında basur adıyla bilinen hemoroid, anal kanalda oluşan damar kümeleşmesidir. Bu damaların şişip iltihaplanmasıyla hemoroid memeleri oluşur. Hemeoroidin tam sebebi günümüzde hala bulunamamış olmakla beraber, karın içi basıncı artıran farklı nedenlerin ya da bazı sindirim ve beslenme sorunlarının birleşmesinin yol açtığı genel olarak kabul görmektedir.

Düzensiz beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının yanı sıra hareketsiz bir hayat da hemoroid riskini yükseltmektedir. İnsanların bir çoğu yaşam kalitelerini etkileyen hemoroid sorununu ile hayatlarının belli bir döneminde karşılaşır fakat bu durum çok da önemsenmediğinden ve gizlendiğinden dolayı hemoroidin ne kadar insanı etkilediğini belirlemek zordur.

Hemeroid ve Karın Ağrısı

Doktorlara göre, hemoroid hastalığının doğrudan karın ağrısı yaptığını söylemek doğru değil. Fakat hemoroidi olan kişiler bağırsaklarını tam olarak boşaltamamaları nedeniyle, karın ağrısı, şişkinlik ya da kabızlık gibi sorunlar yaşayabilir. Tüm bu sorunlara karşın hemoroidin ciddiye alınmayıp evde formüller bulunmaya çalışılması çok yaygındır. Yapılması gereken en doğru şey rahatsızlık belirtileri görüldüğü zaman doktora başvurmaktır.

Hemoroid Nasıl Oluşur?

Anal kanaldaki iç ve dış kas uyumu bozulduğunda kişi, tuvalet ihtiyacını gidermek için vücuduna basınç uygular, yani ıkınır. Fakat bu ıkınma belli bir süre sonra alışkanlık halini alır ve artık ıkınmadan ihtiyaç görülemez hale gelir.

Zaman içinde sürekli olarak zorlanan kaslar bu damar yumaklarının oluşmasına yol açar. Hemoroid iç ve dış hemoroid olmak üzere sınıflandırılır. İç hemoroid anüs içinde oluşurken, dış hemoroid anüsün hemen dışında kalan bölgede oluşur.

Hemoroidin Sık Görülen Nedenleri

  • Özellikle kronik hale gelmiş kabızlık
  • Gebelik
  • Karın bölgesindeki iç basıncı artıran aktive, alışkanlık ve rahatsızlıklar
  • Günlük fiziksel aktivite yetersizliği
  • Düzensiz beslenme
  • Yerleşmiş bir tuvalet alışkanlığının olmaması
  • Tuvalete çıkmaya yardımcı ilaçların sık kullanımı

Hemoroidin Belirtileri

  • Ele gelen hemoroid meme veya memeleri
  • Dışkılama sırasında kanama
  • Dışkılama öncesinde ağrı sancı, dışkılama sonrasında sızlama ve yanmalar
  • Anüs bölgesinde ağrı, kızarıklık ve/veya kaşıntı
  • Akıntı oluşumu

Dışkılama sırasında görülen kanamaya özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü eğer kişinin rahatsızlığı hemoroid ise bu kanama demir eksikliğine yol açabilir. Bir diğer durum ise bu kanamanın kalın bağırsak tümörlerinin işaretçisi olabileceğidir.

Tedbirler

Daha önceden de söylediğimiz gibi, hemoroid hastalığı oluştuktan sonra doktora görünmek en sağlıklı karardır. Fakat bu duruma gelmeden alınabilecek tedbirler elbette var. Bunlardan bazıları şöyle:

Düzenli Beslenin: Meyve-sebze ağırlıklı beslenmek ve sindirimi kolay gıdalar tüketmek hemoroid oluşumunu büyük oranda önlerken genel sağlığınıza da ciddi katkılarda bulunur. Lifli ve kepeli gıdalar sindirimi kolaylaştırır. Öğün saatlerini belirlemek de çok önemli. Vücudunuz belli bir beslenme düzene alıştığında, tuvalet alışkanlığınız da onu izleyecektir. Tuvalete çıkmada sorun yaratan ya da zorlamalara yolan açan besinler ve baharatlar listeden çıkarılmalıdır.

Su Tüketin: İçecekler konusuna gelindiğinde, sıvı alımı vücuda yararlarının yanında tuvalate çıkmaya da yardımcı olur. Elbette bu sıvıların başında vücudumuzun büyük bölümünü oluşturan su gelir. Fakat aldığımız sıvıların ve içtiğimiz suyun ısısına da dikkat etmek gerekir. Oda sıcaklığındaki sıvılar her zaman için vücuda daha iyi gelecektir.

Daha Çok Egzersiz: Vücudumuz düzenli spor yapmak, yemek yemek ya da su içmek kadar düzenli egzersize de ihtiyaç duyar. Yeterince hareket etmemek, hemoroid, dolaşım bozuklukları ve varis gibi bir çok rahatsızlığa yol açar. Hem dolaşımı hızlandırmak, hem de hareketsizliğin önüne geçmek için uzun süreler başında kaldığınız işinizin başından ayrılın ve her saat başı 5-10 dakika ara verin. Bacaklarınızı oynatın, imkanınız varsa yürüyün ya da merdiven çıkın.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, , , , , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın