Hipoglisemi Nasıl Engellenir?

Hipoglisemi Nasıl Engellenir?

Kan şeker oranının düşük olmasıyla meydana gelen şeker hastalıklarında en büyük sorunlardan biriside kan şekeri için alınan insülin ilaçları sonucu ortaya çıkabilecek hipoglisemi riskidir. İnsülin kullanan kişiler için en büyük sorun kaynağı insülin ilaçlarını ağızdan tablet şeklinde almalarıdır.Özellikle hamilelik sürecinde şeker hastalığına bağlı olarak oluşacak hipoglisemi hastalığı, tedavi edilmezse ölüme bile yol açabilir. Hipoglisemi hastalığının kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir.insülin veya şeker hastalığı için ilaç alıyorsanız hipoglisemiyi önlemek için yapmanız gerekenler şunlardır:

Hipoglisemi belirtilerini tam anlamıyla öğrenin

Hipoglisemik semptomları önceden bilmek olası bir hastalık durumunda hızlı bir şekilde tedaviye başlamanız için önemlidir.Hipoglisemininen belirgin belirtileri terleme, baş dönmesi, sinirlilik ve çarpıntıdır. Hipoglisemi belirtileri görüldükten sonra hemen tedaviye başlanmazsa,kan şekeriniz düşmeye devam edecektir.

Kan şekeriniz 60 altına düşerse,beyin bulanıklığı, hareketlerde bozukluk ve hatta nöbetler geçirmeye başlarsınız. Bu noktada tedavi bilinç kaybını, koma durumunu ve hatta ölüm olasılığını önlemek için kritik bir hale gelir. Kan şekeri seviyenizi hızlı bir şekilde arttırarak normal seviyelere getirmek için vücudunuza glikoz eklenmesinin nedeni de bu riskleri ortadan kaldırmak içindir. Hipoglisemiden korunmak için günde 1 paket nane şekeri gibi şekerler yemek, meyve suyu içmek veya soda içmek iyi seçeneklerden bazılarıdır.

Mutlaka diyetinize uyun

Hipoglisemiyi önlemek için günlük öğünleri atlamamak önemlidir. Aslında günde iki veya üç büyük öğüne, eşit zaman aralıklarında beş veya altı küçük öğün yemek daha iyi bir seçenektir. Her öğününüzde protein miktarı az yiyeceklerin olması ve basit karbonhidratların bulunması gereklidir.

Aşırı veya yetersiz yemek, kan şekeri seviyenizin dalgalanmasına neden olabilir ve hipoglisemi riskini arttırır.

Egzersiz yapın

Egzersiz yapmak hipoglisemiyi önlemek için önemlidir. Ama dengesiz ve aşırı egzersiz yaparak kaybettiğiniz glikoz miktarını karşılamazsanız hipoglisemi riskini arttırır.

Aldığınız şeker miktarı için günlük tutun

Günde ne kadar karbonhidrat aldığınızı ve günlük insülin ihtiyacınız hakkında günlük tutun. Elde ettiğiniz bu rakamları doktorunuzla paylaşarak tedavinizin ilerlemesi hakkında bilgiler edinmeniz,hastalığı yenme konusunda size yararlı olacaktır.

Kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçını

Kafeinli ve alkollü içecekler vücudunuzdaki kan şekeri düzeyine zarar vererek hipoglisemi riskini arttırırlar. Aynı zamanda sigarada bulunan nikotinde kan şekeri kontrolünü zorlaştırır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın