Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi kan şekeri normal değerlerin altına düştüğü zaman ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu hastalık tedavilerle desteklendiği ve yenilen yiyeceklere dikkat edildiği sürece çok zorlayıcı bir hastalık değildir. Ancak bu tip önlemler alınmadığında birtakım tehlikeli durumların ortaya çıkmasına sebep olur. Bunlara örnek olarak kriz, koma, beyin hasarı ve hatta ölümdür. Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının kötü yönde değişmesiyle birlikte hipoglisemi hastalarında artış gözlenmiştir.

Hipogliseminin semptomları tipik olarak içseldir. Açlık, sinirlilik hali, baş dönmesi, yorgunluk ve genel bir güçsüzlüktür. Kan şekeri seviyesi düşmeye devam ettikçe dışsal birtakım semptomlar da görülmeye başlanır. Bunlar titreme ve konuşmada meydana gelen bozukluklardır.

Hipogliseminin ortaya çıktığı durumlardan biri diyabet hastalığının tedavi sürecidir. Hipoglisemin diyabetin yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Tedavide alınan aşırı dozda insülin hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun dışında aktivitede oluşan beklenmedik artış ve alkollü içeceklerin tüketilmesi de hipogliseminin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Hipogliseminin tedavisi ve önlenmesi için öncelikle hastalığın sebebini bulmak gerekir. Ardından da mutlaka doğru tedavinin uygulanması gerekir. Eğer alınan insülin doktor tarafından önerilen dozda alınıyorsa, beslenme önerilerine uyuluyorsa, düzenli besleniliyorsa ve yenmemesi gereken yiyeceklerden uzak duruluyorsa hipogliseminden uzak durmak mümkün hale gelir. Bu gibi durumlarda özellikle de beslenme çok önemlidir. Sık sık yemek ve atıştırmalara önem vermek gerekir. Gerekirse altı öğün şeklinde yemeye başlayın ve yemeklerinizde proteinlerin yer aldığından emin olun. Proteinler karbonhidratların ve şekerin yakılmasını yavaşlatır ve böylece kan şekeri seviyesinde ani yükselmelerin ve düşmelerin olmasını engeller. Şeker ve tatlılardan da uzak durun.

Unutmayın hipoglisemi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Tedavi edilmezse yukarıda da belirttiğimiz birtakım durumların ortaya çıkmasına sebep olur ve vücudunuza çok fazla zarar verirler. Bu nedenle en ufak bir şüpheniz olduğunda mutlaka doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın