Hücre Yenilenmesi

Hücre Yenilenmesi

Hücre yenilenmesi, vücudun hasar gören organların veya cildin onarılması ve yenilenmesi için kendi yapısı içerisinde oluşturduğu doğal bir süreçtir. Bu süreç sadece hücre yapılarında dönüşme yeteneğine sahip olan hücrelerde meydana gelmektedir.

Deri Hücrelerinin Yenilenmesi

Cilt hücreleri her gün güneş ışınları, hava kirliliği, duman gibi çevresel faktörlere ve yaralanma gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranır ve özelliklerini kaybeder. Bu tür durumlarda deri hücreleri tarafından epidermisin dış katmanı olarak adlandırılan ölü deri oluşur ve bu deri zamanla kendini yeni hücrelerle oluşturulan deri ile değiştirir.

Deri yüzeyinizin altında bulunan kök hücreler vücudunuzu kapsayan epitel dokuları oluşturan özel hücrelere dönüşürler. Protein kök hücrelerinin oluşmasını ve bu kök hücrelerin deri hücrelerine dönüşmesini sağlar.

Hücrelerin Onarım ve Yenilenme Süreci

Çeşitli nedenlerden dolayı yaralanmış veya zarar görmüş organlarınızın eski hallerine dönmesi için geçen sürece onarım, yenilenme denir. Hidra, sünger hücreleri ve bitki türlerinin çoğu tüm yaşamsal mekanizmalarını yeniden oluşturabilme yeteneklerine sahiptir.

Kerevitler, kurbağa yavruları ve semender gibi canlılar kaybettikleri bacaklarını tekrar oluşturma yeteneklerine sahiptir. Bu tür yeteneklere sahip özel hücreler her durumda gelişerek çoğalabilir ve bazı canlı ve hayvanlardaki organları yenileyebilir veya onarırlar.

Sinir Hücreleri

Uzun bir süre boyunca bilim adamları ve doktorlar, çeşitli nedenlerden dolayı hasar gören beyin ve sinir hücrelerinin yeniden yapılamayacağına inanıyorlardı. 1999 yılında Elizabeth Gould ve Charles Gross tarafından yaptıkları çalışmalarla beyin ve sinir hücrelerinde bulunan nöronların beynin içinde bulunan kök hücreleri tarafından derin bir tabaka oluşturduklarını keşfettiler.

Ancak sinir ve beyin hücrelerinin kendisini yenileyip yenilemediği henüz net araştırmalarla ortaya konulmuş değildir. Bu alanda günümüze kadar gelen genel kanı özellikle beyin hücrelerinin kendini yenileme yeteneğine sahip olmadığı yönündedir. Bu ancak yapılacak yeni kök hücre araştırmaları sonucunda kesin olarak belirnebilecektir.

,

Hücre Yenilenmesi İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. erman 24 Şubat 2014 #

    Bir kazadan ötürü yüzümde kesikler oluştu ve çok rahatsız edici izler kaldı plastik cerraha gittim krem verdi ama oda hiç faydalı olmadı.

Bir cevap yazın