İş Görüşmesinde Sorulan Örnek Sorular

İş Görüşmesinde Sorulan Örnek Sorular

Bu yazıda iş görüşmesi sırasında sıkça sorulan soruları ve örnek cevaplarını bulabilir ve gideceğiniz iş görüşmesi için önceden prova yapma imkanı bulabilirsiniz. Tabii her iş görüşmesinin birbirinden farklı olduğunu ve aklınıza hiç gelmeyecek sorularında sorulabileceğini unutmayın.

İş görüşmesine gittiğinizde kendinizi her soruya anında cevap vermek zorunda hissetmeyin. İş görüşmesi yaptığınız kişi ya da kişiler sizin gergin ve heyecanlı olabileceğinizi göz önünde bulundurmaktadır.

Soru sorulduktan sonra doğru kelimelerle düzgün cümleleri kurmak için bir süre düşünebilirsiniz.

İş görüşmesinde ucu açık sorular sorularak sizin konuşmayı hangi yöne doğru götürdüğünüz belirleneceği için boş cümleler ve anlamını tam olarak bilmediğiniz yabancı kelimeler kullanmaktan kaçının.

Konuyu dağıtmadan, sorunun ana fikrini unutmadan olabildiğince net cevaplar vermeye çalışın.

İş Görüşmesi Sırasında Sık Sorulan Sorular

Soru: Bana kendinizden bahsedin.

Cevap: İş görüşmelerinde en sık sorulan, klasik ve adayalar için en ürkütücü sorulardan biridir. Genellikle iş görüşmesine gelen adaya sorulan ilk sorudur. Bu soruya vereceğiniz cevap niteliklerinizi, iş alışkanlıklarınızı karşı tarafa anlatacaktır. Cevap sırasında genellikle iş ve iş hayatınız ile ilgili bilgiler vermeye çalışın.

Soru: Önceki işinizden neden ayrıldınız ya da mevcut işinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?

Cevap: Bu soruyu cevaplarken dikkatli olun. Önceki işvereniniz ve iş yerinizle ilgili kötü cümleler kullanmayın ve onları karalamaya çalışmayın. “Daha fazla paraya ihtiyacım var” gibi belirgin bir bildirim yapmak yerine “bu bir kariyer değişikliği” gibi genel cümleler kurmaya özen gösterin.

Soru: Güçlü yönleriniz nelerdir?

Cevap: Kendinizle ilgili başvurduğunuz işe dair tecrübelerinizi ve özelliklerinizi ön plana çıkartan bir cümleyle bu soruyu yanıtlayabilirsiniz.

Soru: Zayıf yönleriniz nelerdir?

Cevap: Herkesin zayıf noktası vardır. bu soruyu cevaplarken özel hayatınızdaki veya insan ilişkilerinizdeki zayıflıklar yerine işle ilgili bir kaç küçük sorununuzdan bahsedebilirsiniz. Mesela “yaptığım işin kalitesinden her zaman emin olamıyorum” gibi bir cevap uygun olabilir. “İşkoliğim ve özel hayatıma zaman ayıramıyorum” cevabı genellikle beklenen bir cevap olduğu için kullanmayın. Her zayıflık için işe karşı güçlü bir yönünüzü ön plana çıkartın.

Soru: Kendinizi anlatmak için hangi sıfatları kullanırdınız?

Cevap: Bu soruyu yanıtlarken pozitif ve işle ilgili özelliklerinizi ön plana çıkartacak sıfatları kullanın. Özenli, çalışkan, vicdanlı, dürüst gibi sıfatları kullanabilirsiniz. Bu sıfatları söylerken neden sizin için uygun olduğunu kısa bir cümleyle anlatabilirsiniz.

Soru: Şirketimiz hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap: Bu soruyu cevaplamak için görüşmeye gitmeden önce firma hakkında araştırma yapmış olmanız gerekiyor. Firmanın sizin ilginizi çeken olumlu yanlarının altını çizebilirsiniz.

Soru: Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?

Cevap: Yukarıdaki soruda olduğu gibi şirket hakkında bilgi sahibi olmanız bu soruya cevap verebilmenizi kolaylaştıracaktır.

Soru: Sizce bu iş için neden sizi seçmeliyiz?

Cevap: Açık iş pozisyonu ile ilgili tecrübelerinizi ve özelliklerinizi ön plana çıkararak cevap verin.

Soru: Ne tür başarılar sizi tatmin eder?

Cevap: Bu soruya elde ettiğiniz ödülden çok başarıyı anlatan önceki firmalarda yaşadığınız deneyimlerle cevap verebilirsiniz. Prim almanıza neden olan başarılarınız arasından seçim yapabilirsiniz.

Soru: Nasıl bir iş ortamında çalışmayı tercih edersiniz?

Cevap: Bu sorunun cevabını başvuru yaptığınız iş ortamına göre verebilirsiniz. Örneğin bir laboratuarda yalnız çalışacaksanız bağımsız çalışmayı sevdiğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer bir projede ekip çalışması yapacaksanız iyi bir ekip elemanı olduğunuzu ve bir ekibin parçası olmanın sizi mutlu ettiğini söyleyebilirsiniz.

Soru: Bu işi neden istiyorsunuz?

Cevap: Bu soruya en iyi cevabı verebilmek işçin iş başvurunsa bulunduğunuz pozisyonla ilgili bilgilere sahip olmalısınız. Bu nedenle önceden işle ilgili araştırma yapmanızı ve “maaşı iyi” ve “işe ihtiyacım var” gibi basit cevaplardan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Soru: Baskı ve stresle nasıl başa çıkarsınız?

Cevap: Bu sorunun cevabı zaten stresli olacağınız iş görüşmesindeki performansınızın içinde gizlidir. Herkes belli koşullarda streslidir. Cevap için “içki içerim”, kedimi tekmelerim”, “kavga çıkarırım” uygun olmayacaktır. Stresli anlarınızda başvurduğunuz hobileriniz, ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz.

Soru: Kendinizi 10-15 sonra nerede görüyorsunuz?

Cevap: Başvurduğunuz firmanın ilgisini çekebilecek yapacağınız işle ilgili hedeflerinizi paylaşın. Tabii potansiyel yeni patronunuzun işinde gözünüz olduğunu ima etmeyin. İşinizi ve kendinizi geliştirmek için planladıklarınızdan bahsedin.

Yukarıda uygun cevapları ile sıralamaya çalıştığımız sorular bir iş görüşmesinde neredeyse rutin olarak sorulan sorulardır. Bu genel sorular dışında iş mülakatı için size ayrılan süreye bağlı olarak sosyal hayatınız, hobileriniz ve ilgi alanlarınız ile ilgili değişik sorular sorulabilir. Özgeçmiş ve cv’nize yazdığınız tüm bilgilerin doğruluğundan emin olun. Cv’nize göz atarak buradan gelebilecek soruların cevaplarını gözden geçirin.

İş görüşmesinde sorulan soruların cevaplarını samimi, net ve rahat bir havada vermeniz işi almanız yolunda size önemli bir ilerleme kazandıracaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın