İsilik Nasıl Geçer

İsilik Nasıl Geçer?

İsilik terin vücuttan atıldığı cilt gözeneklerinin tıkanması nedeniyle olur. Atılamayan ter cilt atında birikir ve yoğun kaşıntılı kızarıklara yol açar. Bu durum genellikle vücudun kıyafetlerle kapanan bölgelerinde oluşur. İsilik genel kanının aksine sadece bebeklerde görülen bir rahatsızlık değildir ve aynı oranda olmasa da yetişkinlerde de görülür. Bebeklerde isilik oluşmasının başlıca nedeni sıcak havada kat kat giydirilme ve giydirilen kıyafetlerin cildi çok sıkı sarmasıdır. Cilt üzerinde, belirli bölgelerde ortaya çıkan küçük, sivilce benzeri kızarıklıklar ve kaşıntı isiliğin en yaygın olarak görülen belirtileridir.

İsilikler çoğunlukla göğüste, boyunda, karın üzerinde, kol ve bacaklarda, vücudun kıvrım yerlerinde belirirler. Çoğunlukla şiddetli kaşıntılara sebep olurlar. Küçük çocuklarda, özellikle de açık tenli ve sarışın bebeklerde daha sık görülen isilikler, ter deliklerinin tıkanması nedeniyle oluşur. Ter bezleri, deliklerin tıkanan delikler nedeniyle küçük kistlere dönüşürler.

İsiliğin benzer semptomlara sahip 3 farklı türü bulunur:

  • Miliaria kristalina: Bu tipte, deri üzerinde pullu ve küçük içi su dolu şişlikler vardır.
  • Miliaria rubra: Bu türde de deri üzerinde aynı şekilde içi su dolu şişlikler görülür fakat bu kez, etraflarında ve etkilenen bölgede pembe renkli küçük izler de meydana gelir.
  • Miliaria profunda: Bu tip isilikte, deri üzerinde, deri ile aynı renkte küçük şişlikler görülür.

İsilik Nasıl ve Neden Oluşur?

Yaz aylarına doğru ve yaz aylarında, Güneş’in de etkisiyle hava sıcaklığı ve ısı artar. Bu da, insanların, özellikle de bebeklerin daha sık terlemesine yol açar. Ter bezleri, çok sıcak havalardan olumsuz etkilenir ve ter bezi kanalları tıkanır. Bu nedenle de isilik oluşur. Küçük pembe kırmızı kabartılar halinde beliren isilik, sıcak hava haricinde bebeğin sık sık yıkanmamasından, ateşli hastalıklardan ve çok kalın giydirilmesinden de oluşabilir.

İsiliğin hafif olan türü, küçük ve kolay şekilde patlayıp ince pullar oluşturan su dolu kabarcıklardır. Daha ağır isilik türlerinde kaşıntı ve su toplamış kırmızı döküntüler de oluşur. Bu lezyonlar, karıncalanma ve kaşınma gibi sorunları da beraberinde getirir. Döküntü birkaç gün içinde kaybolduğu halde yeniden oluşabilir.

İsilik Nasıl Geçer ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İsilik genellikle evde uygulanabilecek tedavi yöntemleriyle geçer ancak eğer iltihap söz konusu ise doktora giderek duruma uygun antibiyotik almanız gerekebilir. İltihap kıl köklerinde bulunan küçük ter bezlerini etkiler ve cilt üzerindeki kabarcıklar iltihaplı isilikte daha büyük olur. Bu kabarcıkların içi dolu olabilir.

İltihapsız isilik için bir takım tedbirler alarak iyileşme süresini kısaltabilir, kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Öncelikle isilik kaşıntısının bulunduğu bölgeleri çok sıkan kıyafetler giymekten kaçının. Sentetik kıyafetler cildin nefes alıp vermesini önlediğinden isiliğin yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden pamuklu ve benzeri doğal, hava alan kumaşlar seçin. Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca klimalı ortamlarda bulunmaya çalışın.

Yine sıcak günlerde duştan çıktıktan sonra havluyla kurulanmak yerine doğal bir şekilde kurumayı bekleyin. Gözeneklerin tıkanmasına neden olabilecek kremleri, yağları, makyaj malzemelerini olabildiğince az kullanmaya çalışın. İsilik oluşan bölgeyi daima kuru tutun ve bu bölgedeki tahrişi artırabilecek parfümlü, renkli sabunlar kullanmayın. Kaşıntının arttığı anlarda bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Vücudun sıcaklık ayarını yapabilmesi için bol miktarda suya ihtiyacı var. Bu nedenle özellikle terlemenin artığı yaz aylarında bol bol su için.

İsilik bebeğinizdeyse bebeğin kıyafetlerini bollaştırın ve havaya uygun kıyafetler giydirin. Çok terliyorsa havluyla kurulamak yerine terleyen bölgenin hava almasını sağlayarak doğal olarak kurumasına yardımcı olun. Bebeğinizin normal kremlerini isilik bulunan bölgede bir süre kullanmayın çünkü bu kremler tahrişi ve kaşıntıyı artırabilir. İsilik oluşan bölgeye dokunduğunuzda dahi bebeğiniz rahatsız oluyorsa doktorunuza danışarak kalamin losyonu veya hidrokortizon kremler kullanabilirsiniz.

isilik

Bebeklerde görülen ve genellikle isilikle karıştırılan bir diğer durum ise bebek bezi tahrişidir. Cilde temas eden bebek bezi bazı durumlarda sıcağa ve sürtünmeye bağlı olarak cildi tahriş eder ve isilik benzeri kızarıklıklara, küçük kabarcıklara yol açabilir. Ancak bebek bezi tahrişi tamamen cilt yüzeyinde oluşur ve isilik gibi kıl köklerinde bulunan ter bezlerini etkilemez.

Hafif şiddetli isilikler bir süre kendiliklerinden geçecektir. Bu nedenle profesyonel müdahale ve tedavi gerektirmez. Bu tip isiliklerde iyileşme sürecini hızlandırmak adına aşağıdakiler yapılabilir. Bu uygulamalar hem yetişkinler hem de bebekler için geçerlidir:

  • Vücudun serin tutulması
  • Ilık duş almak
  • Nemlendirici krem kullanımı

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Yukarıda sıralanan tedbirleri almanıza rağmen isilik geçmiyorsa, yayılıyorsa ve kaşıntı artıyorsa doktora gidebilirsiniz. Ayrıca küçük kabarcıkların boyutu büyüdüyse, kaşıntıyla birlikte ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi diğer belirtiler görülüyorsa doktora gitmeniz gerekir. Bu belirtiler isiliğin enfeksiyon nedeniyle oluştuğuna işaret ediyor olabilir.

İsilik gözenekleri tıkadığı için “sıcak çarpması” isiliği olanlarda daha sık görülen bir durumdur. Tıkalı gözeneklerden teri yeterince atamayan vücut sıcaklık dengesini sağlayamaz ve vücut sıcaklığı yükselir. Sıcaklık yükseldikçe çarpıntı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sıcak çarpması veya diğer adıyla güneş çarpması ciddi bir rahatsızlıktır ve önlem alınmazsa hayati tehlike yaratabilir. Bu nedenle isiliği olanların sıcak çarpması riskine karşı çok sıcak günlerde dışarı çıkmaları önerilmez.

Eğer deride iltihap oluşumuna kadar ilerlemiş tipte bir isilikle karşı karşıya kalındıysa, kaşıntıyı hafifletmek adına hafif kortizonlu bir krem kullanılabilir. Ancak bu krem, doktor kontrolünde alınmalıdır.

İsiliğin Olmasını Engellemek İçin Öneriler

  • Yaz aylarında ve sıcak havalarda vücut her gün ya da gün aşırı ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Dar giysiler yerine bol ve ince giysiler giyilmelidir.
  • Seçilen kıyafetlerin pamuklu ve ince olmasına dikkat edilmeli, terletici sentetik kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
  • Eğer sıcak nedeniyle terlenmişse, üst temiz bir kıyafetle değiştirilmelidir.
  • Sıcak havalarda ten mümkün olduğunda serin tutulmalı, terleme durumu engellenmelidir.
  • Cilt yoğun nemlendiricilerle yeterli oranda nemlendirilmeli, bu ürünlerin çok sık ve aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. Çünkü, cilt gözeneklerinin hava almasını sağlamak çok önemlidir.
  • Fazla parfümlü ve renkli bakım ürünleri, sabunlar ve şampuanlar kullanılmalıdır.
  • Makyaj malzemeleri abartılı şekilde kullanılmamalıdır.
  • Bol bol su içilmelidir, bu durum vücudun sıcaklık ayarı yaparken dengeyi kurmasına da yardım eder.
  • Üzerine uyunan yataklar ve uzun süre oturulan koltuklar pamuklu ve terletmeyen kumaştan seçilmelidir.
  • Vücut, hassas ciltlere uygun sabun ve şampuanlarla yıkanmalıdır.
  • Gün içerisinde kullanılan tüm bakım ürünlerinin alkolsüz, hipoalerjik ve parabensiz olmasına özen gösterilmelidir.
  • Sıcak ve havasız ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalıdır.
  • Nemli ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır.
  • Kış aylarında da evin çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Ev ısısının genellikle 23-24 derece arasında seyretmesi yeterlidir. Daha sıcak ortamlar isiliğe zemin hazırlar.
  • Ev sık sık havalandırılmalıdır.
  • Dışarıya çıkarken deri Güneş’ten korunmalıdır.
  • İsilik oluşmuş bölgelere salatalık dilimleri veya aloe vera sürülebilir. Bu doğal yöntemler, derinin soğumasını hızlandırır ve isiliklerin yok olma sürecini hızlandırır.
  • Söz konusu bir bebekse altı sık sık değiştirilmelidir.
  • Söz konusu bir bebekse, bel lastiği çok sıkan naylon külotlar giydirilmemelidir. İç çamaşırları da daima pamuklu ürünlerden seçilmelidir.
  • Söz konusu bir bebekse ve ateşli hastalık söz konusuysa, her şeyden önce bebeğin ateşi düşürülmelidir.
  • Söz konusu bir bebekse, bebeğin tırnakları kesilmeli ve vücudundaki isilikleri tırnaklarıyla kaşıması engellenmelidir. Aynı şekilde, ellere kısa süreliğine de olsa eldiven giydirmek de, bebeğin isilik bulunan bölgeleri tahriş etmesinin önüne geçecektir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, , , , , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın