Isırgan Otunun Yan Etkileri

Isırgan Otunun Yan Etkileri

Şifalı bitkiler vücudun direncini arttırmak ve çeşitli hastalıkların tedavisinde profesyonel tedavi sürecine yardımcı olmak amacıyla doğal bir çözüm olarak binlerce yıldır kullanılıyor. Ancak bilinçsiz tüketimleri ve diğer ilaçlarla, bitkilerle etkileşimleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle kullandığınız her bitkinin yan etkileri öğrenmenizde fayda var. Isırgan otunun başlıca yan etkileri arasında adet döngüsünü bozması, alerji, kan şekerini yükseltmesi sayılabilir.

Isırgan otu kullanımı genel olarak güvenli olsa da ara sıra görülen mide bulantısı, terleme, ishal ve cilt yüzeyine uygulandığında alerjiler yan etkileri arasındır. Açık yaralara kesinlikle sürülmemeli ve taze ısırgan otu cilde temas ettirilmemelidir.

Isırgan otu adet döngüsünü değiştirebilir ve düşük riskini arttırır. Ayrıca hamilelik döneminde kullanımı tavsiye edilmez.

Pek çok kaynakta ısırgan otunun prostat büyümesinin tedavisinde kullanıldığı ile ilgili makaleler okumuş olabilirsiniz ancak kendi kendinizi tedaviye başlamadan, prostat büyümesinin kanser olup olmadığı konusunda mutlaka bir doktora giderek doğru teşhisin konmasını sağlamanız gerekir.

Isırgan otunun kan şekerini yükselttiği yönünde bazı araştırma sonuçları bulunmakta. Isırgan otu kullanan diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerinin yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Güçlü bir idrar söktürücü olan ısırgan otunu böbrek ve mesane sorunu olan kişilerin kullanması tavsiye edilmez. Bu amaçla kullanacaksanız önce doktorunuza danışın.

Isırgan otundaki emergenz tüyler kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Isırgan otunun adı işte bu nedenle “ısırmak” kökünden gelen bir sözcükten türemiştir.

Isırgan Otunun Diğer İlaçlarla Etkileşimi

Kan incelticiler: Isırgan otu kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir ve kan inceltici ilaçlarla etkileşime geçebilir.

Hipertansiyon ilaçları: Isırgan otu kan basıncını düşürebilir ve yüksek tansiyon için ilaç kullanıyorsanız bu ilaçların etkisini arttırabilir.

Diüretikler (su hapları): İdrar söktürücü özelliği ile ısırgan otuyla birlikte diüretik kullanımı dehidratasyon riskini arttırabilir.

Diyabet ilaçları: Kan şekerini düşürebileceğinden hipoglisemi riskini arttırır ve diyabet ilaçlarının etkisini güçlendirebilir.

Lityum: Vücudun ilaca verdiği tepkide değişikliklere yol açabilir.

Kaynaklar

  • University of Maryland Medical Center (UMMC) – Stinging Nettle Precautions

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın