Kansızlık Stres Yapar mı?

Kansızlık Stres Yapar mı?

Kaygı, stres ve panik atak gibi kişinin ruhsal durumu ile ilgili rahatsızlıkların belirtileri kansızlık belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Ayrıca kansızlık stresi ve kaygıyı arttırabilir. Stresin ve kaygının belirtileri kansızlığın belirtileri olan nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk hali ve halsizlik gibi belirtilerle örtüşür. Kansızlık sorunu bulunan kişilerde kırmızı kan hücresi sayısı normal düzeye yaklaşmaya başladığında bu belirtilerin çoğu oradan kalkar ve stres düzeyi önemli ölçüde azalabilir.

Kansızlık ve Stres

Kansızlık, diğer adıyla “demir eksikliği anemisi” oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve yaklaşık olarak dünya nüfusunun %5’ini etkilediği düşünülmektedir. Çoğunlukla genetik nedenlerle görülen kansızlık bazı durumlarda yetersiz beslenme ve gereken vitaminlerin alınamaması nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Demir minerali “demir eksikliğine bağlı kansızlık” için en önemli mineral olmakla birlikte B12 vitamini eksikliği, magnezyum ve folik asit eksikliği de kansızlık nedenleri arasındadır. Kansızlık tek başına stresi arttırabilir ve kansızlık çekenlerde kronik stres görülebilir. Kırmızı kan hücresi azlığı nedeniyle beyne taşınan oksijenin azalması huysuzluk, zihin karışıklığı, konsantrasyon eksiliğine yol açabilir. Aynı nedenden ötürü kalp atışı düzensizleşebilir ve çarpıntı görülebilir. Sonuç olarak kansızlık çeken birinin daha stresli olması normal olarak kabul edilebilir.

Kansızlık ve Stres Arasındaki Bağı Kırmak

Kansızlığın stresi tetiklediği kabul edilmekle birlikte bu iki durum birbirinden ayrılan farklı sağlık sorunlarıdır ve her ikisinin tedavisi ayrı ayrı yapılmalıdır. Kansızlık yaşayan biri mizaç olarak aşırı stresli olabilir ve kansızlık tedavi edilmesine karşın stres düzeyi aynı kalabilir. Bu nedenle stres için ayrı bir tedavi yolu izlenmesi en doğrusu olacaktır.

Demiz, magnezyum, B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin bir beslenme programı veya doktorunuzun önerisiyle bu vitamin ve mineralleri içeren besin takviyeleri kullanmak kansızlığın tedavisinde ilk adımdır. İyi beslenmek aynı zamanda stresi azaltan önemli bir etkendir.

Ancak kronik stres geliştiğinde bunun kalıcı olarak tedavisinin sağlanabilmesi için uzman yardımı şarttır. Uzman kontrolünde stresi durumlarda yapmanız gerekenleri öğrenebilir ve olaylar karşısından yaşadığınız stresi önemli oranda azaltabilirsiniz.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın