karabugday-faydalari

Karabuğday Faydaları

Asya’da doğal olarak yetişen karabuğday tohumu soyulmuş olarak tüketilebiliyor. Karabuğdayın faydaları ise içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum, çinko, B6 vitamini gibi mineral ve vitaminlerden ileri geliyor. Karabuğday aynı zamanda özel, koyu renkli ve güçlü bir kokusu olan bal yapan arıları çekmek içinde kullanılmakta.

Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?

Karabuğday krom, bakır, folik asit, linoleik asit, B1, B2, B3, B5, E, P vitaminleri, esansiyel amino asitler ve mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Oldukça besleyici olan ve glüten içermeyen karabuğday, isminin aksine bir tahıl değildir. Aslında yüksek miktarda protein ve lif içeren bir meyve çekirdeği olan karabuğdayın faydalarını sizler için aşağıda sıraladık:

  1. Varisli Damarlara ve Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar

Yapısında bulunan yüksek miktardaki rutin maddesi sayesinde karabuğday taneleri varisli damar oluşumuna karşı en faydalı yiyeceklerden biridir. Rutin, kılcal damar duvarlarını sağlamlaştırır. Bu nedenle kan dolaşımı yetersizliğine bağlı olarak görülen ellerde ve ayaklarda soğukluk, yüzeysel tromboflebit, hemoroid ve ödem gibi toplar damar yetersizliği ile ilgili pek çok rahatsızlığın giderilmesine de yardımcı olur.

Çin’de yapılan ve the American Journal of Clinical Nutrition dergisinde 1995 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, düzenli olarak karabuğday tüketen insanlar, bu besinin kalp ve damar sağlığı açısından da faydalanabileceklerdir. Çalışma, Çin’de etnik bir azınlık üzerinde karabuğday tüketimi ile kalp damar rahatsızlıklarının görülme riski arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Buna göre yüksek karabuğday tüketimi ile düşük toplam kolesterol, düşük LDL kolesterol seviyeleri ve yüksek oranda HDL toplam kolesterol seviyeleri arasında bir ilişki vardır. Araştırmacılar karabuğday tüketiminin hem hipertansiyonun (yüksek kan basıncı) hem de kandaki kolesterol fazlalığının önlenmesinde ve tedavisinde rol oynadığı sonucuna ulaşmışlardır.

  1. İltihaplanmaya Karşı Sizleri Korur

Karabuğdayın sağlığa yararlı özellikleri kalp ve damar hastalıkları ile sınırlı değildir. Karabuğday gibi rutin yönünden zengin besinler, eklem iltihaplanması gibi iltihaplanmalarla mücadelede sizlere yardımcı olur. Fransa’da yapılmış ve 2008 yılı Ocak Ayında, Arthritis Research&Therapy dergisinde yayınlanmış bir çalışmaya göre rutin, insanlarda makrofaj kaynaklı iltihaplanmaları ve farelerde kronik eklem iltihaplanmasını azaltma gücüne sahiptir.

  1. Karabuğday Alerji Hastaları İçin Birebirdir

Çölyak hastalığı gibi ciddi bir glüten alerjisi olan insan sayısı hala nadir olsa da glütene karşı hassasiyeti olan insanların sayısı giderek artmaktadır. Bu hassasiyet kendini pek çok farklı yolla gösterebilmektedir. Glütene hassasiyeti olan bireyler, buğday gibi glüten içeren tahıllar tükettiklerinde baş ağrısı, migren, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz, tiksindirici bağırsak sendromu, depresyon ve deride döküntüler gibi rahatsızlıklardan şikayetçi olabilirler.

İsminde buğday olmasına rağmen karabuğdayın buğday ile bir ilişkisi yoktur. Bir protein türü olan ve buğday gibi bazı tahıllarda bulunan glüten, karabuğdayın içeriğinde yer almaz. Karabuğday hipoalerjenik denilen yiyecekler arasındadır. Hipoalerjenik yiyecekler insanda alerjiye sebep olabilecek proteinleri içeriğinde ya düşük olarak bulunduran ya da hiç bulundurmayan yiyeceklerdir. Bu nedenle hipolarjenik gıdaların bir alerjiyi tetikleme olasılıkları düşüktür. Karabuğdayın alerjiye sebep olabilecek glüten dahil diğer proteinleri bünyesinde barındırmaması, alerji rahatsızlığı olanların karabuğday tüketmeleri için tek neden değildir. Karabuğday aynı zamanda mevcut alerjileri de hafifletmektedir ve bu nedenle genelde alerji hastalarının diyetlerine karabuğdayı da eklemeleri tavsiye edilir. Kore’de yapılmış ve International Immunopharmacology dergisinde yayınlanmış bir makaleye göre karabuğday muhtemelen histamin salınımını azalttığından ve mast hücrelerdeki sitokin geninin ekspresyonunu sağladığından alerjilere karşı güçlü bir koruma sağlamaktadır.

  1. Deri ve Saç İçin Faydaları

Karabuğday tiamin(B1), riboflavin (B2), niyasin (B3), pantotenik asit (B5), pridoksin (B6), folik asit (B9) B kompleks vitaminleri ile doludur. Bu vitaminler sağlıklı bir deri ve güçlü bir saç oluşumunda hem beraber hem de ayrı ayrı rol oynarlar. Dahası, karabuğdayın içeriğinde bulunan rutinin güçlü antioksidan özelliği, yaşlanma belirtileri olan deride kırışıklıkların oluşmasını engeller.

Ancak bunlar karabuğdayın deri ve saça sağladıkları tek fayda değildir. Pek meşhur olmayan bu besin saçların sağlıklı büyümesini sağlayacak yüksek kaliteli proteinler açısından muazzam bir besin kaynağıdır. Karabuğday, sağlıklı bir keratin üretimi için gerekli olantemel amino asitleri bünyesinde bulundurur. Lifli bir yapıda olan keratin proteini saçların ve tırnakların temel yapıtaşıdır.

  1. Karabuğday Tüketmek Bağırsak Sağlığınız Açısından Faydalıdır

Karabuğday muhteşem bir lif kaynağıdır ve bu özelliği onun bağırsak açısından faydalı oluşunun nedenlerinden sadece biridir. Bazı uzmanlar, düşük sindirilebilme özelliğinden dolayı karabuğday içerisindeki proteinin bir nevi lif özelliği gösterdiğini, bağırsaklarda kanser riskini azaltıcı aktiviteler ile kabızlığı önleyici etkileri olduğunu söylemektedirler.

Bu hipotezler son zamanlarda yapılan çalışmalarla desteklenmişlerdir. Bu çalışmalardan bir tanesi karabuğdaydan çıkartılan proteinin farelerde kolon karsinogenezine karşı hücre bölünmelerini azaltarak koruma sağladığını tespit etmiştir. Bir diğer çalışmada ise kabız olmuş farelerin karabuğday tüketimi ile durumlarının iyileştiği gözlemlenmiştir. Aynı çalışmada farelere kazein verildiğinde, karabuğday verildiğinde görülen iyileşme görülmemiştir.

  1. Karabuğday Polikistik Yumurtalık Sendromuna ve İnsülin Direncine Karşı Faydalıdır

Karabuğday doğal kaynaklarda çok nadir bulunan D-Chiro-Inositol (DCI) bileşimine sahip az besinden biridir. DCI, polikistik yumurtalık sendromu olan kadınlara, hirsutizm (aşırı tüylenme) ve insülin direncine iyi gelen bir bileşimdir. Kontrollü gözlemler ile yapılan çalışmalarda polikistik yumurtalık sendromu olan kadınlardan DCI verilenlerde insülin hassasiyeti ve ovülasyon sıklığı artmış, testesteron seviyesi azalmış, kan basıncı düşmüştür.

  1. Karabuğday Kilo Kaybına Yardımcı Olur

Karabuğday, buğday ve arpaya göre daha az kalori içerdiğinden kilo vermenize yardımcı olur. Doymuş yağ ve kolesterol barındırmayan karabuğday lif ve protein açısından da zengin bir besin maddesidir. Bu kombinasyon iştahın bastırılmasını sağladığı gibi kan şekerini de dengeler. Karabuğday sindirimi kolaylaştırır ve kas kütlenizi arttırmada sizlere yardımcı olur.

  1. Karabuğday Diyabetli Hastalar İçin Uygun Bir Besindir

Düşük kalorili olması ve yağ içermemesi karabuğdayı diyabetli hastalar için ideal bir besin kaynağı yapmıştır. Damar duvarlarını güçlendiren kimyasallar içeren karabuğday, şeker hastalarının kalp damar problemlerine faydalı olan bir besindir. Diyabetli hastalarda kılcal damar entegrasyonunu ve kan dolaşımını iyileştirerek sinirlerin, kas hücrelerinin ve böbreklerin zarar görmesini engeller. Yapısında bulunan D-Chiro-Inositol (DCI), tip 2 diyabetli hastalarda eksik olan bir bileşendir. DCI insülinin uygun bir şekilde taşınmasında, tip 2 diyabetin kontrolünde ve tedavisinde rol oynamaktadır.

  1. Karabuğday Kan Basıncını Düşürür

İyi bir magnezyum kaynağı olan karabuğday, bu nedenle kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Zararlı kimyasallar kullanmadan, karabuğday tüketerek kan damarlarınızı rahatlatabilir ve kan basıncınızı dengeleyebilirsiniz.

  1. Karabuğday Meme Kanserine Karşı Koruma Sağlar

Araştırmalar karabuğday gibi lif yönünden zengin besinler tüketildiğinde meme kanseri görülme riskinin azaldığını kanıtlamışlardır. Aslında menopoz öncesi kadınların lifli gıdalar tüketmesi onları meme kanserine karşı korur. Karabuğdaydaki antioksidanlar x-ray ışınlarının bir panzehiri olarak fayda sağlayabilirler.

  1. Karabuğday Akıl Sağlığı Açısından Faydalıdır

İnsanın modunu pozitif yönde etkileyen triptofan içeren karabuğday, akıl sağlığı için de faydalı bir besindir. Bu nedenle mutlu olmaya yardımcı olur ve depresyona girmeyi engelleyici bir niteliğe sahiptir.

  1. Karabuğday Kemiklere Faydalı Bir Besindir

Karabuğdayda bulunun manganez vücudumuzda kemikler için gerekli temel enzimlerde ve insan metabolizmasında co-enzim olarak kullanılmaktadır. Manganez aynı zamanda bağ dokunun oluşmasında, kalsiyumun emiliminde, yağ ve şekerin metabolizmaya katılımında rol oynamaktadır. Yine magnezyum da kemik yapısı ve dişler için önemli bir mineraldir. Sinir iletimini sağlar ve enerji üretimine yardımcı olur. Kalsiyumun emilimine yardımcı olarak osteoporoz riskini azaltır. Bu nedenlerle karabuğday tüketimi kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

  1. Karabuğday Safra Taşının Oluşumunu Önler

Yapısındaki çözünmeyen lifler sayesinde karabuğday safra taşının oluşumunu önler. Çözünemeyen lifler besinlerin bağırsaktaki hareketini hızlandırır, insülin hassasiyetini arttırır ancak safra salgılanmasını ve kan şekeri seviyesini azaltır.

  1. Karabuğday Çocukluk Asımına Karşı Koruma Sağlar

İçeriğindeki magnezyum ve E vitamininden dolayı tüketilmesi, çocukluk astımının görülme riskini yüzde 50 oranında azalttığı çalışmalarla kanıtlanmıştır.


Karabuğdayın tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekir. Eğer yemeklerde kullanmadan tüketmek istiyorsanız 2 kaşık karabuğday ununu 250 ml suda 6-8 saat arası bekleterek yemeklerden yarım saat önce aç karnına tüketebilirsiniz.

Karabuğday ununu pirinç unu yerine yemeklerde kullanabilirsiniz. 24 saat suda beklettikten sonra (suyu 1-2 kez değiştirin) kaynatın ve 20 dakika kadar soğumasını bekleyin. Puding gibi tatlıları karabuğday ile hazırlayabilirsiniz.

Karabuğday unu buzdolabında muhafaza edilmeli ve birkaç ay içinde tüketilmelidir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın