Kartlı Geçiş Sistemleri Nasıl Çalışır?

Kartlı Geçiş Sistemleri Nasıl Çalışır?

Kartlı geçiş sistemlerini kullanmak için birçok farklı neden bulunur. Eğer bir kapıda, klasik yani anahtarlı geçiş kullanılıyorsa bu da güvenlik seviyesinin çok yüksek düzeyde tutulmadığı anlamına gelir. Bir anahtar çok rahat şekilde kopyalanabilir ve çoğaltılabilir. Üstelik bir başka kişilere verilmesi de aynı şekilde rahattır.

Bu sayılan sorunlar kartlı geçiş sistemlerinde ilk olarak kişiye özel üretim ile çözülür. Her çalışana özel şifreli kart verilmesiyle kartlı geçiş sistemlerinde kişilerin kartı elden ele geçirmesi önlenir. Çalışan bizzat kendi kartından sorumlu olduğundan herhangi bir güvenlik kırılmasında da sorumluluğu üstlenmiş olacaktır. Kartlarda bulunan manyetik bantlardaki şifrenin çözülmesi de imkânsızdır. Böylelikle kartlı geçiş sistemlerinde kartların kopyalanması sorunu da ortadan kalkmış olur.

Sadece çalışanlar tarafından güvenlik ihlali değil, yabancılar tarafından girişlerin kontrol altına alınması bakımından da kartlı geçiş sistemlerini kullanmak faydalıdır. Hırsızlık, yetkisiz kişilerin girişlerinin sınırlanması, yasak bölgelerin belirlenmesi ya da istenmeyen kişilerin içeri alınmaması gibi önlemler için de kartlı geçiş sistemleri kullanım açısından oldukça elverişlidir.

Firmalar sadece güvenlik problemi için değil, diğer başka maliyetlerden tasarruf etmek amacıyla da kartlı geçiş sistemlerini kullanırlar. Personel devamlılık kontrolü örneğin kartlı geçiş sistemleriyle mümkün olabilir. Dolayısıyla çalışan sayısının fazla olduğu şirketlerde özellikle devamlılık, mesai saatleri, giriş çıkış saatleri gibi konulardaki takip kartlı geçiş sistemleriyle oldukça kolay bir şekilde mümkün olmaktadır. Yazılımın özelliğine göre kartlı geçiş sistemlerini kullanarak çalışanlarla ilgili mesai verilerinin raporlanması mümkün olur.

Kimi sistemler, kartlı geçişlerin sadece manyetik barkodun okutularak yapıldığı ve bilgisayara bağlı olmayan bağımsız kartlı geçiş sistemleridir. Geçişlerin bilgisayar üzerinden kontrol edilebildiği kartlı geçiş sistemleri de mevcuttur. Profesyonel sistemlerde bilgisayar arızalansa bile offline olarak geçiş yapmaya devam edilmesi mümkündür. Çip taşıyan proximity kartları da plastik kartlara benzer bir mantık da işler. Bu kartların kullanıldığı kartlı geçiş kontrol sistemlerinde, manyetik şerit yerine bilgisayar çipi bulunur.

Kartlı geçiş sistemleri kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kurulum aşamasında sistemin kilitlenebileceği ya da arızalanabileceği durumlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Sadece otomatik açma sistemlerini devreye sokup manuel sistemlerin tümüyle devre dışı bırakılması arıza durumunda büyük sorun yaratabilir.

Bilgisayara bağlı kartlı geçiş sistemlerinde kullanılan yazılımın da önemli bir yeri vardır. Ne kadar bilgi depolayabildiği, hangi tür raporları çıkarabildiği, uzun vadede nasıl yararlılık gösterdiği önemlidir. Kartlı geçiş sistemlerinde sömürüye açık noktalardan biri de, pek özelliği olmamasına rağmen oldukça yüksek fiyatlara sunulan bu yazılımlardır. Kartlı geçiş sisteminin kurulumu sırasında yazılımın sunduğu avantajlar mutlaka iyi değerlendirilmeli ve doğru anlaşılmalıdır.

İş hayatında kartlı geçiş sistemleri gittikçe daha çok talep görmektedir. Şirketler ve kuruluşlar hem iş yeri güvenliğini sağlamanın yanı sıra çalışanlarının ve müşterilerinin sağladığı verileri korumanın ve raporlamanın önemi üzerinde daha da durmaktadırlar.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın