Kas Hastalıkları Nelerdir?

Kas Hastalıkları Nelerdir?

Vücuda hareket kabiliyeti veren ve hayati önem taşıyan kaslarımız, sindirim sisteminin çalışmasından damarlara kan pompalanmasına kadar pek çok görevin sağlıklı olarak yerine getirilmesini sağlar. Bazı durumlarda kaslarda yaralanmalara, zorlanmalara bağlı olarak geçici sorunlar oluşabilir. Bazı hastalıklar ise belirli bölgelerdeki ya da tüm kas sistemini etkisi altına alarak ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Kas Sistemi Hastalıkları

Vücudumuzda her birinin farklı görevi olan 650 kas bulunmaktadır. Bu kaslar iç organların ve vücut sisteminin çalışması dışında konuşmak, yürümek, yemek yemek, kavramak, taşımak gibi fonksiyonlara sahiptir. En önemli ve hayati kas ise vücuda kan pompalayan kalp kasıdır. Bu kasların bazılarının veya tamamının hastalıklardan etkilenmesi pek çok soruna yol açabilir ve başka hastalıkları tetikleyebilir.

Müsküler Distrofi: Kalıtsal bir kas hastalığı olan müsküler distrofi kas liflerinin hasar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Başlıca belirtileri hareket kaybı, halsizlik, hareketlerde koordinasyon eksikliğidir. Müsküler distrofi genel bir ad olup pek çok kas hastalığı bu hastalığın kapsamında olabilir. Her hasta için aynı etkiyi gösteren belirlenmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Serebral Palsi: Kişinin duruşunu, dengesini ve motor fonksiyonlarını etkileyen bir kas hastalığıdır. Doğum sırasında beyin hasarı meydana gelen çocuklarda kas tonunun kaybedilmesi sonucu meydana gelir. En sık görülen doğumsal bozukluklardan biridir.

Fibrodysplasia Ossificans Progressiva: Nadir olarak görülen bir kas hastalığıdır ve kaslardaki yumuşak dokunun aynı kemikler gibi sertleşmesine neden olur. Bu kişinin hareket kabiliyetini büyük ölçüde kaybetmesine yol açar. Etkili bir tedavisi yoktur ve belirtileri ağrı kesiciler ile kontrol edilir.

Dermatomiyozit: İnflamatuvar miyopat nedenyile oluşan kronik kas ve deri iltihaplanmasıdır. Belirtileri arasında kas ağrıları, deri altında kalsiyum birikmesi, mide ülseri, bağırsak delinmesi, akciğer sorunları, ateş, yorgunluk ve kilo kaybıdır. Cilt üzerinde kırmızı ve mor lekeler oluşabilir. Bu lekeler daha çok yüzde, ellerde, dizlerde, göğüs ve sırtta görülmektedir. İleri aşamalarda kaslarda güçsüzlük meydana gelir. Belli bir tedavisi yoktur ancak kortikosteroid ve immünsüpresif ilaçlar kullanarak kontrol edilebilir.

Kompartman Sendromu: Kasların, damarların ve sinirlerin sıkışması sonucu oluşur. Bu sıkışma oksijen eksikliğinden meydana gelir ve şiddetli kas ağrısı, kaslarda gerginlik hissi, parestezi gibi belirtiler görülür. Fasicotomy adı verilen acil cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Bu müdahale sonrası kas üzerindeki basınç azalır ve normal haline dönmesi sağlanır.

Myastenia Gravis: Kaslarda güçsüzlük ve yorgunluk olarak gösteren kronik bir bağışıklık sistemi sendromudur. Hastalık nedeniyle beyin kaslar üzerindeki kontrolünü kaybeder. Göz kapağı sarkması, yutma güçlüğü, kas yorgunluğu, yüz ifadesini kontrol edememe, nefes almada ve konuşmada zorluk gibi belirtileri vardır. Tedavisinde ilaçlar ve cerrahi operasyonlar kullanılabilir.

Amiyotrofik Lateral Skleroz: Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen amiyotrofik lateral skleroz ciddi bir kas hastalığıdır. Bu hastalıkta motor nöronlar istemli kas hareketleri üzerinde kontrolü kaybeder. ALS’nin erken dönem belirtileri arasında yutma zorluğu, nefes alıp verme zorluğu, konuşma bozuklukları bulunmaktadır.

Mitokondriyal Miyopatiler: Bu nöromüsküler hastalığın belirtileri kas zayıflığı, kalp ritim anormallikleri, sağırlık, körlük ve kalp yetmezliğini içerir. Hastalıkta hücre yapısı zarar görür ve kasların çalışması için gereken enerji üretilemez. Bazı durumlarda sarkık göz kapağı, baş ağrısı, nöbet, nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ve unutkanlığa yol açabilir.

Rabdomiyoliz: İskeleti destekleyen kas sisteminin yıkımına neden olan bir hastalıktır. Kas liflerinin idrara karışmasına neden olur. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir. Belirtileri arasında kaslarda güçsüzlük, kasların serleşmesi ve ağrılar sayılabilir. Hastalığa bağlı oluşan ağrılar şiddetlenirse diyaliz tedavisi uygulanabilir.

Fibromiyalji: Kronik bir kas hastalığıdır. Nedeninin genetik bozukluklar olduğu düşünülmektedir ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Belirtileri kaslarda ağrı, yorgunluk, sertlik ve hassasiyettir.

Miyofasyal Ağrı Sendromu: Miyofasyal ağrı sendromu, kronik kas ağrısı bozukluğudur. Kaslarda “tetik noktaları” adı verilen bölgelerde ağrı ve yanma hissinin oluşmasına neden olur. Eklemlerde ağrı, kas ağrısı nedeniyle uykuya geçişte zorlanma gibi sorunlara neden olabilir. Tedavisinde fizik tedavi ve masaj tedavisi kullanılabilir.

Bunlar kas sistemi hastalıklarından sadece bir kaçıdır. Yukarıda saydıklarımız dışında doğuştan gelen veya sonradan oluşan 40’a yakın kas hastalığı bulunmaktadır. Kas hastalıklarının ortak belirtileri arasında sürekli yorgunluk, nedensiz görülen kas ağrıları veya kaslarda yanma hissi, hareket kayıplarını sayabiliriz. Eğer bu belirtilerden birinin ya da bir kaçının sizde olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doğru teşhis ve tedavi sürecinin başlaması için bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın