Kaşıntıyı Geçirmek İçin Doğal Yöntemler

Kaşıntıyı Geçirmek İçin Doğal Yöntemler

Kış aylarında sürekli kaşınmaktan delirecek gibi mi oluyorsunuz? Ne zaman strese girseniz kendinizi kontrol edemeyip, nerede olursanız olun kaşınıyor musunuz? Ayak kaşıntınız nedeniyle geceleri uykudan mı uyanmaya başladınız? Çözümü basit: Kaşıntıyı geçirmek için doğal yöntemler sayesinde bu sorunlardan kurtulup rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. İşte kaşıntının sebepleri, kaşıntıya karşı doğal çözümler ve bunları uygulama yöntemleri…

Kaşıntı Neden Olur?

Kaşınma genellikle ciddi bir sorunun habercisi değildir. Fakat nadiren, tiroid, böbrek veya karaciğer sorunları gibi hızla müdahale edilmesi gereken bir durumun göstergesi de olabilir.

Kaşıntının en temel sebepleri şunlardır: Egzama gibi cilt hastalıkları, böcek ısırıkları, cildin özellikle kış aylarında evdeki havanın kurumasıyla birlikte nemsiz kalması, stres, anksiyete, sinir sistemi hastalıkları, yetersiz beslenme ve demir, A vitamini ve C vitamini eksikliği, gıda ya da giysi kaynaklı alerji, bağırsak hastalıkları,enfeksiyon, antibiyotikler gibi ağır ilaçların yan etkisi, bazı durumlarda gebelik, diyabet, karaciğer ve böbrek yetmezliği, tiroid hastalıkları, kanser.

Özellikle makat bölgesinde meydana gelen kaşıntılar için; o bölgeleri kuru tutmanız önemlidir. Çünkü nemli bölgelerde kaşıntı daha fazla olmaktadır. Yine o bölgelerin yıkanmasında eğer sabun kullanılıyor ise çok iyi durulanmalıdır. Yine bu bölgelerdeki kaşıntıların önüne geçmek için; naylon iç çamaşırları ve giysiler yerine pamuk olanlar tercih edilmelidir.

Ciddi hastalıklardan kaynaklanmadığı durumlarda, kaşıntıyı şu doğal yöntemlerle ortadan kaldırabilirsiniz:

Karbonatlı Banyo

Karbonat, neredeyse her tür kaşıntıya iyi gelir. Evinizde küvet varsa, bir bardak karbonat karıştırılmış suda en az yarım saat beklemek kaşıntıyı ciddi ölçüde azaltacaktır. Küvette yıkanma şansınız yoksa, banyo suyunuza karbonat karıştırın. Eğer sadece minik bir yer kaşınıyorsa, bir ölçü suya üç ölçü karbonat karıştırarak elde edeceğiniz macunu ilgili bölgeye sürüp yaklaşık 10 dakika bekleyin. Karbonat, ayaklardaki kaşıntılar için de birebirdir.

Yulaf Ezmesi

Yulaf sadece kahvaltı için değildir! Yulaf ezmesi başta egzama olmak üzere birçok kaşıntı türünün tedavisinde son derece faydalı bir doğal yöntemdir. Cildi rahatlatır, ferahlatır. İki bardak yulaf ezmesini fazla sıcak olmayan suda eritip küvette yaklaşık yarım saat kalırsanız, kaşıntıların rahatladığını fark edeceksiniz.

Soğuk Su ve Buz

Soğuk ve kaşıntı aynı sinir dokuları üzerinde hareket eder. Bu nedenle soğuk duş veya buz kompresi, şok etkisiyle kaşıntıyı ortadan kaldırır. Soğuk su, başta gözler olmak üzere vücudunuzun hemen her bölgesinde hissettiğiniz kaşıntıyı anında geçirecektir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi antiseptik ve antifungal özellikleriyle, özellikle böcek sokması kaynaklı kaşıntının en etkili düşmanlarından biridir. Ancak cilde uygulanmadan önce su ile karıştırılması gerekir. Eğer kaşıntı belirli bir bölgedeyse, su ile inceltilmiş elma sirkesini pamuk yardımıyla sürebilirsiniz. Eğer teninizin hemen her bölgesinde bir kaşıntı ve kuruluk hissediyorsanız, banyo suyunuza iki-üç bardak elma sirkesi ekleyip 15 ila 30 dakika boyunca bu suyun içinde kalabilirsiniz.

Süt

Süt, antienflamatuar özelliği ile kaşıntı ve yangıyı rahatlatır. Bir pamuk veya havlu yardımıyla sütü kaşınan bölgenize beş dakika boyunca sürün.

Bal

Bal cildi hem nemlendirir, hem de antioksidan ve mikrop öldürücü özellikler içerir. İki çay kaşığı balı ısıtıp, hâlâ ılıkken kaşınan bölgeye yedirin. 15 dakika bekleyip yıkayın. Cildinizin ciddi ölçüde rahatladığını fark edeceksiniz.

Fesleğen

Fesleğen, lokal uyuşturucu etkisi bulunan öjenol maddesinden bol miktarda içerir. Bir demet fesleğeni altını kapattığınız kaynar suya atın. Aromatik öjenolün havaya karışmasını engellemek için kapağını kapalı tutarak soğumasını bekleyin. Cildinize değdirebileceğiniz kadar soğuduğunda, bu karışımı süzüp pamuk ya da havlu yardımıyla kaşınan bölgeye sürün.

Nane

Nane, cilde dışarıdan uygulandığında uyuşturucu ve antienflamatuar etkisi bulunan mentol maddesini içerir. Fesleğenle aynı yöntemi uygulayarak nane çayı yapın ve kaşınan bölgeye uygulayın.

Kekik

Kekik de kaşıntıya karşı fesleğen ve naneye benzer bir etkiye sahiptir; içerdiği timol isimli madde uyuşturucu, antienflamatuar ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kuru kekik yapraklarını nane ve kekik gibi kaynar suda bekletin; süzdüğünüz suyu kaşınan bölgeye sürün.

Doğal Yağlar

Doğal yağların son dönemde böylesine gündemde olması boşuna değil. Zira bu yağlar modern ilaçlardan binlerce yıl önce, farklı medeniyetler tarafından hemen her tıbbi soruna çözüm olarak kullanılıyordu.

Özellikle antifungal ve antiseptik özellikleriyle kaşıntıya en iyi gelen doğal yağlar ise şöyle sıralanabilir: Nane, biberiye, kekik, fesleğen, defne yaprağı, aynısefa, papatya, karanfil, çay ağacı ve lavanta yağı. Bu yağları önerilen dozun üzerinde kullanmamaya ve kaşıntılı bölgeye uygulamadan önce badem yağı veya zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırmanız önerilir. Yağları banyo suyuna karıştırabilir, saç derinize uygulayabilir veya pamuk yardımıyla kaşınan bölgeye sürebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Kaşıntı şikâyetiniz kış aylarında soğuk hava ve cilt kuruluğu kaynaklıysa uyumadan önce ilgili bölgelere süreceğiniz hindistan cevizi yağı sorunu hafifletecektir.

Yoğurt

Doğal yoğurt cilde sürüldüğünde kaşıntıyı hafifletir. İçindeki probiyotikler sayesinde yoğurdu yemek de bağışıklık sistemini güçlendirerek egzama gibi deri hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.

Limon Suyu

Limon, özellikle mantar kaynaklı kaşıntılarda mucizevi bir etkiye sahiptir. Cildinizi rahatlatmak için limon suyunu kaşınan bölgeye bir pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz. Ancak kaşınan bölge tahriş olmuşsa limondan kaçının. Aynı zamanda, limon sürdüğünüz bölgeyi leke oluşmaması için güneşe maruz bırakmayın.

Tuz Banyosu

Sofra tuzu, deniz tuzu, Epsom tuzu… Hiç fark etmez. Tuz, kaşıntının yol açtığı rahatsızlığı alır. Tuzu banyo suyunuzda kullanabilir veya su ile karıştırıp bir pamuk yardımıyla kaşınan bölgeye sürebilirsiniz.

Aloe Vera

Artık hemen her güneş sonrası kremin vazgeçilmezi olan aloe vera bitkisi, kaşıntıyı rahatlatmakta en çok başvurulan doğal yöntemlerden biridir. Cildinizi nemlendirmekle kalmaz, üzerinde koruyucu bir tabaka da bırakır.

Gliserin

Bir nem tutucu olarak gliserin kaşıntıyı hafifletir. Daha iyi sonuçlar almak için gliserini kaşınan bölgeye sürmeden önce gül suyuyla karıştırın.

Pamuklu Giyinin

Kaşıntıyla boğuştuğunuz dönemlerde yüzde 100 kotondan yapılmış giysiler giymeye dikkat edin. Yün ya da sentetik kıyafetler kaşıntıyı dayanılmaz boyutlara getirecektir.

Kimyasal İçeren Deterjanlara Dikkat

Giysilerinizi bol kokulu, kimyasal içeren deterjanlarla mı yıkıyorsunuz? Tekrar eden bir kaşıntı sorununuz varsa, belki de çamaşır deterjanınızı değiştirmenin vakti gelmiştir.

Bulunduğunuz Ortamı Nemlendirin

Kaşıntı geçmiyorsa, bulunduğunuz ortamda havanın kuru mu nemli mi olduğuna da dikkat etmeniz gerekir. Kuru hava kaşıntıyı artırır. Dolayısıyla, odanızdaki havayı nemlendirmek, özellikle geceleri daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Kuru Meyve

Hassas bir cilde sahipseniz ve geçmeyen kaşıntılara maruz kalıyorsanız, duruma sadece dışarıdan değil, içeriden de müdahale etmelisiniz. A, B ve E vitaminlerinin eksikliği cilt kuruluğuna ve kaşıntıya sebep olur. Kuru meyveler ise tüm bu vitaminler açısından zengindir. Düzenli olarak kuru meyve tüketmek cilt kuruluğunu ve bu sorundan kaynaklı rutin kaşıntıları tedavi eder.

Daha Fazla Su İçin

Cildinizi nemli tutmak, kaşıntının azalmasını sağlar. Su aynı zamanda, kaşıntıya sebep olabilecek toksinlerin de vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Kafein ve Alkolden Kaçının

Kaşıntı sorunu yaşıyorsanız, kahve ve alkollü içecekler bu durumu azdıracaktır. Zira kafein de alkol de vücudu dehidrasyona uğratarak kaşıntının artmasına sebep olur.

Stresi Azaltın

Stres kaşıntıyı artırır. Meditasyon ve yoga yapın, sizi strese soktuğunu bildiğiniz kişi ve ortamlardan kaçının.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Eğer kaşıntılarınız üç günden uzun süredir düzenli olarak devam ediyorsa, bir doktordan randevu almanızda fayda var. Doktora gitmeden önce kaşıntı sorununuzu inceleyin; günün hangi saatinde, ne yedikten sonra veya ne giyerken kaşındığınız gibi soruların yanıtlarını doğru vermeniz teşhisi hızlandıracaktır.

 

, , , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın