Kaygı Bozukluğu Belirtileri

Kaygı Bozukluğu Belirtileri

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde yaşayanların hayat biçimleri büyük oranda değişti. Uzun çalışma saatleri, işyerinde kendini kanıtlamak için gösterilen çaba, eve dönerken milim milim ilerleyen trafik, yolda yürürken sağdan soldan çarpan insanlar, düzgün bir yemek yemek, sinemaya veya kafa dağıtmak için bir eğlenceye gitmek için bile vakit bulamamak gibi sorunlar metropollerde yaşayan ve çalışan insanların genel sorunları.

Bu sorunlar art arda veya sürekli olarak yaşandığında kronik stres ve uyku bozuklukları, sinirlilik hali, gelecek düşüncesi gibi nedenler yüzünden pek çok insan kaygı bozukluğu ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kaygı bozukluğu için birçok tedavi yöntemi olmasına karşın bu tedavi süreçleri zaman almakta ve her insan üzerinde aynı etkiyi göstermemektedir. Bunun için kaygı bozukluğu yaşamak istemiyorsanız öncelikle hayat tarzınızda birtakım değişiklikler yaparak stresi azaltmalı ve kontrol altında tutmalısınız.

Akşamları televizyon seyretmek yerine birkaç saat yürüyüşe çıkmak ya da spor salonuna gitmek, fast food yerine taze gıdalarla beslenmek, kahveyi azaltmak, boş zamanlarınızda hobinizle uğraşmak, ailenizle vakit geçirmek stresin kontrol altına alınmasında oldukça etkilidir.

Kaygı Bozukluğu Belirtileri

Kaygı esas olarak insanın korku içinde olması dolayısıyla çabuk öfkelenmesine ve tedirgin olmasına yol açmaktadır. Buna yukarıda saydığımız modern zamanların zorlukları sonucunda oluşan stresin birikmesi neden olabileceği gibi kişinin hayatında üst üste meydana gelen olumsuz olayların toplamı da yol açabilmektedir. Endişeler ve stres kontrol altına alınmadığı zaman kronikleşir ve kaygı bozukluğuna evrilebilir.

Erkek ve kadınlarında en sık görülen kaygı bozukluğu belirtisi nefes alıp vermede zorluk ya da nefes darlığıdır. Herhangi özel bir durum olmamasına karşın kişi derin nefesler alma ihtiyacı duyar. Bunun nedeni kaygı dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyulan bölgelerine yeterli miktarda oksijen gitmemesidir.

Göğüs sıkışması ya da göğüs ağrısı kaygı bozukluğu habercisi olabilir. Kaygı bozukluğu belirtisi olarak meydana gelen göğüs sıkışması insandan insana farklı zamanlarda ve sıklıklarda görülebilmektedir.

Yorgunluk, bitkin hissetme, tahammülsüz olma gibi haller kaygı bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır. Ağır bir iş sonucunda yaşanan yorgunluktan farklı olarak kaygıya bağlı yorgunluk uyku düzeninin bozulmasına, insanın kendini bitkin hissetmesine rağmen daha az uyku uyumasına ve sürekli asabi olmasına yol açmaktadır.

İncir çekirdeğini doldurmayan durumlarda gösterilen aşırı tepkiler, yapılan her türlü işe ve aktiviteye karşı ilginin azalması, enerjisiz hissetmek ve sebepsiz mide bulantısı kaygı bozukluğu belirtileri arasında en çok rastlanan belirtilerdir.

Kaygı bozukluğu yaşayan pek çok insan kas ağrıları, yinelenen baş ağrıları, ağız tadının azalması, yüksek ya da düşük kalp atışı, terleme fiziksel kaygı bozukluğu belirtileri arasında sayılabilir. Özellikle kaygı bozukluğu yaşayan kadınlar baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler gösterebilir.

Kaygı bozukluğu ayrıca erkek ve kadınlarda sindirim sorunlarına yol açmaktadır. Kabızlık veya ishal yaşanan kaygılar sonucunda görülebilir. Kaygının uzun süreli yaşanması durumunda hastalar yüksek tansiyondan şikayetçi olabilmektedir. Tüm bunlar dışında zayıf konsantrasyon kaygı bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.

Kaygı Bozukluğu Belirtileri İle Başa Çıkmak

Belirtileri gösteriyorsanız daha ciddi ruhsal sorunlara yol açmadan önce mutlaka bir doktordan yardım almalısınız. Doktorunuzun size önereceği tedavi yöntemlerine göre nasıl bir tedavi alacağınıza karar verebilirsiniz. Kaygı bozuklukları genellikle terapi ve ilaçların kullanıldığı karma yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Uzmanlardan alacağınız yardımlar dışında sizde kaygı oluşturan durumlara daha gerçekçi bakmalı ve sorunlarınızın dünyanın sonu olmadığını ve milyonlarca insanın aynı sorunlarla mücadele ettiğini bilmelisiniz. Kendinize bir hobi edinin, düzenli spor yapın, arkadaşlarınızla ve ailenizle aktivitelerde bulunun, sağlıklı beslenin ve hayatın sizin için olduğunu unutmayın.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın