Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Eğer birinin korku, sürekli panik, kronik uykusuzluk, uyku rahatsızlıkları, ağız kuruluğu, hızlı nabız, sindirim sistemi sorunları, nefes alıp vermede zorluk, göğüste ve vücut genelinde ağrılar, kontrol edemediği takıntılı düşünceler ve sık sık baş ağrıları varsa kişinin bir tür kaygı bozukluğu yaşadığı düşünülebilir. Kaygı bozukluğu farklı türlerde kendini gösterebilmektedir.

Kaygı bozuklukları arasında en sık rastlananlar genel kaygı bozukluğu, panik bozukluk, sosyal kaygı, zorlayıcı takıntı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğudur. Kaygı bozukluğu tedavisi genellikle ilaç, terapi ve kendi kendine bakımın bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilmektedir.

Kaygı Bozukluğu Tedavisi İçin Tavsiyeler

Konu kaygı bozukluğu tedavisi olduğu zaman doktorlar genellikle bu soruna yol açan esas sebepleri bulmak üzere çalışmaktadır. Kaygı bozukluğu nedenleri arasında gösterilen beyin kimyasındaki bozukluklar, kronik uykusuzluk, aşırı ve sürekli stres, kazalar, tiroit sorunları ve astım gibi rahatsızlıklar belirlenir. Bazen kaygı bozukluğu kişide aile mirası olarak kalıtımsal özelliklerden ortaya çıkmaktadır.

Kaygı Bozukluğu Terapisi

Kaygı bozukluğu ardındaki sebepler belirlendikten sonra doktor sizin yaşadığınız kaygı bozukluğu türüne göre terapi uygulayacaktır. Terapi sizin kaygı bozukluğu sırasında düşündüklerinizi ve hissettiklerinizi tanımlamaya yaramakta ve farkında olmanızı sağlamaktadır.

Terapi sırasında geçmişiniz, iş ve ev hayatınız ve kişisel yaşamız hakkında detaylı bir inceleme yapılır. Bu noktada terapist ile tam anlamıyla dürüst bir iletişim kurmanız tedavisin başarıya ulaşması adına çok önemlidir.

Yaşamınız, düşünceleriniz ve hisleriniz konusunda terapiste vereceğiniz bilgiler ile size davranışlarınızda yapmanız değişiklikler, stresinizi nasıl azaltabileceğiniz ve yaşam tarzınız hakkında bazı öneriler alabilirsiniz.

Diğer bir terapi uygulamasında ise hasta kaygı bozukluğuna yol açan korkuları ile kontrollü bir ortamda yüzleştirilerek bu korkuların üzerinden gelmesi sağlanmaktadır. Korkularla yüzleşmek hastalarda gerçekten bunların aşırı kaygıya yol açabilecek durumlar olmadığını fark etmesi yönünde gelişim göstermektedir.

Bu iki ana terapi dışında doktorunuzun ve sizin karar verebileceği farklı terapi uygulamaları kaygı bozukluğu tedavisi için kullanılmaktadır.

Kaygı Bozukluğunun İlaçla Tedavisi

Terapi seanslarıyla birlikte beyin kimyasını düzenlemek ve kaygı bozukluğunun ana semptomları olan çarpıntı, nabzın hızlı artması, baş dönmesi, titreme gibi fiziksel tepkileri azaltmak ve ortadan kaldırmak için ilaçlarda kullanılmaktadır.

Doktorunuz durumunuza göre size antidepresan, kaygı giderici ilaçlar ile ruhsal ve fiziksel belirtileri engellemek için reçeteli reçetesiz ilaçlar yazabilir. Doktorunuza kaygı bozukluğu tedavisi için size yazdığı ilaçların yararları ve yan etkileri konusunda danışmalı ve ilaçları kullanmaya başlamadan detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Doğal Yollarla Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Terapi ve ilaçlar kaygı bozukluğu belirtileri ve yaşanan rahatsız duyguların en aza indirilmesi hatta tamamen ortadan kaldırılması için etkili tedavi yöntemleridir. Bunlar dışında hayatınızda yapacağınız olumlu değişiklikler ile kaygı bozukluğuna neden olan stres gibi tetikleyicileri kontrol altına alabilirsiniz.

Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler, düzenli uyku, gün içinde yaşadığınız stresi atmanıza yarayacak spor aktiviteleri ve hobi gibi uğraşlar, kafein içeren içeceklerin daha az tüketimi size kaygıyla mücadele konusunda yardımcı olacak düzenlemelerdir. Örneğin beslenme sırasında yeterli miktarda kalsiyum, çinko, B, C, D ve E vitamini almak, taze sebze ve meyvelerle beslenmek genel sağlığınızı ve dolayısıyla ruh sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Günlük en az 1 saat tempolu yürümek, jogging, aerobik, yoga, basketbol gibi spor aktiviteleri toksinleri sisteminizden atmayı hızlandıracağı gibi kendinizi daha iyi ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacaktır. Stresi kontrol etmek için aromaterapi, akupunktur, masaj gibi alternatif tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Kaygı bozukluğu tedavisi kişinin kendini bu tedaviye ne kadar adadığı ile doğru orantılı sonuçlar vermektedir. Örneğin terapi sırasında doktorunuza hayatınızla ilgili yanlış bilgiler verirseniz alacağınız tavsiyelerin kaygılarınız üzerinde etkisi o kadar az olacaktır. Ya da terapiye girmenize ve ilaçlar almanıza rağmen beslenmenize, uyku düzeninize özen göstermezseniz tedavi tam etkili olmayacaktır. Bu yüzden durumun sizin üzerinde yarattığı etkilerini iyice tahlil ederek bir karar almalı ve bu kararınızın arkasında durmalısınız.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın