kediler-ve-koku

Kediler Hangi Kokuları Sever, Hangi Kokuları Sevmez?

Burunları minicik olabilir ama kedilerin koku duyusu insanlarınkinden 14 kat güçlüdür. O küçük pembe burunları kokuları çok daha yoğun alır, sevdikleri ve sevmedikleri aromaları hemen ayırt edebilirler. Bu sayede kedinizi evde istemediğiniz noktalardan uzak tutabilir, sokak kedilerinin bahçenizdeki çiçeklere zarar vermesini önleyebilir veya tehlikeli bir yere saklanan kediyi sevdiği bir koku ile kurtarabilirsiniz.

Peki kediler hangi kokuları sever, hangi kokuları sevmez? Hangi koku onları uzaklaştırır, hangisi yaklaştırır? Kedinizi rahatsız etmemek için hangi kokuları eve sokmamalısınız?

Kedilerin Sevdikleri Kokular

Kedilerin hayatta insanlardan daha seçici olduklarını söylemek herhalde pek şaşırtıcı olmaz. Gelişmiş burunları sayesinde bazı kokulara hiç dayanamazlar ama bazı kokuları alınca da kendilerinden geçerler. Her kedinin kendine özgü tercihleri olmakla beraber, genel olarak en sevdikleri kokular şöyledir:

Kedi Nanesi

Kediler, Türkiye’de ‘kedi otu (catnip)’ olarak bilinen kedi nanesine karşı koyamaz. İçindeki nepetalactona maddesi sayesinde kedi nanesi kediler üzerinde güçlü bir narkotik etki yaratır. Beyinlerini uyarır, onları oyuncu ve hareketli bir moda sokar. Kediniz kaç yaşında olursa olsun, kedi nanesi kokan bir oyuncağın yanından ayrılmayacak, ona sürtünecek, yalayacak, hatta yemeye kalkışacaktır. Kedi nanesi koklayan bir kedi hoplayıp zıplamaya, evin içinde durduk yere kendi kendine ‘avlanmaya’ başlayabilir.

Kedi nanesi hemen her kediyi ‘çeken’ bir kokudur. Dolayısıyla kedinizi evde bazı yerlerde durmaya alıştırmak istiyorsanız, bu kokudan yararlanabilirsiniz. Kedinizi koltuğu tırmalamaktan vazgeçirmek için de bir tırmalama tahtası alıp üzerine kedi nanesi kokusu sıkabilirsiniz.

Ancak araştırmalara göre her üç kediden biri kedi nanesini sevmeyebiliyor. Eğer o ‘aykırı’ kedilerden birine sahipseniz, başka kokular deneyin.

Yeşil Zeytin

Kediler yeşil zeytine bayılır. Bilimsel araştırmalara göre, zeytin ağaçlarının gövdesinde, yapraklarında, zeytinin kendisinde ve zeytinyağında bulunan oleuropein isimli madde kedilerin çok sevdiği bir kokuya sahiptir. Bu nedenle bir zeytin ağacının yakınında daha oyuncu ve aktif hale gelen, ağacın gövdesine sürünüp yapraklarını yemeye kalkışan bir kedi görünce şaşırmamak gerek. Bazı kediler sadece zeytin ağacına tepki verse de, birçok kedi her tür zeytin ürününün yakınında sakinleşir. Oleuropein maddesinin kedilerin merkezi sinir sistemi üzerinde niçin böyle bir etkiye sahip olduğu ise henüz kanıtlanabilmiş değil.

Çamaşır Suyu

Banyoda çamaşır suyu ile yer silerken kediniz kendinden geçip yerlerde mi yuvarlanıyor? Hatta çamaşır suyunu yalamaya mı çalışıyor? Merak etmeyin, kediniz delirmedi. Sadece -tuhaf belki ama- çamaşır suyu kokusunu seviyor.

Bilimsel araştırmalar henüz tam sebebini ortaya koyamamış olsa da, çamaşır suyunun içindeki klorun kedilerin ilgi alanına girdiği biliniyor. Eğer çamaşır suyu sever bir kediye sahipseniz dikkatli olmalısınız: Klor yalaması ve derisinin bol miktarda klorla temas etmesi zehirli olabilir. Kedi sahipleri bunu engellemek için minik ev arkadaşlarının temas edebileceği yerlerde çamaşır suyu kullanmaktan kaçınmalıdır. Kedinizi, çamaşır suyu ile beyazlatıp kuruttuğunuz temiz çamaşırlarınızın üzerinde mırıldanırken bulma ihtimalini de göz ardı etmeyin!

Hanımeli

Hanımeli de kedileri kedi nanesi ve zeytin gibi rahatlatır. Ancak tehlikeli bir etkiye de sahiptir. Kediler hanımeli bitkisini gördüklerinde hemen yanına gidip onu yalamak isterler. Fakat hanımelinin meyvesi sindirim sistemlerinde ciddi tahribat yaratabilir. Bu nedenle kedilerin hanımelini sadece koklaması ve kesinlikle yalamaması önerilir. Eğer bahçeli bir evde kedi besliyor ve onu her an kontrol edemiyorsanız, bahçenize hanımeli dikmemeniz, yan bahçeleri de bu gözle kontrol etmeniz tavsiye edilir.

Lavanta

Yaygın kanının aksine kedilerin birçoğu lavanta kokusuna bayılır. Diğer yandan, her kedi için aynısı söylenemez. Bazı kediler de bu bitkiden özellikle uzak durabilir.

Eğer kediniz bir ‘lavanta sever’ çıkarsa, bu bitkinin aromasıyla rahatladığını göreceksiniz. Lavantanın anksiyete ve saldırganlık sorunları yaşayan kedileri sakinleştirdiği biliniyor. Lavanta sever bir kedi sahibiyseniz, kedinizin daha çok vakit geçirdiği yerlere hafif bir lavanta kokusu bırakarak onu mutlu edebilirsiniz.

Kekik

Kokusu kediler için son derece çekici olan kekik, aynı zamanda onlar için en yararlı bitkilerden biridir. Aroması doğal bir rahatlatıcı işlevi görür ve dolayısıyla kediyi sakinleştirir. Kekik çayı ise bir antienflamatuar olarak, özellikle bazı cinsten kedilerde sık görülen göz nezlesini ve bazı alerjileri iyileştirir. Kedinizin gözünü ılık kekik çayı ile silebilirsiniz.

Nane ve Fesleğen

Bu bitkiler, kedi nanesi ile aynı aileye mensuptur. Dolayısıyla, kediler üzerinde aynı yoğunlukta olmasa da benzer etkilere yol açar.

Meyve Kokusu

Çilek, şeftali ve karpuz gibi meyveler kedilerin dikkatini hemen çeken yoğun aromalara sahiptir. Kediler genel olarak tatlı sevmese de, kokusuyla ilgilendikleri için bu meyveleri yemeye kalkışabilir.

Kediler Hangi Kokuları Sevmez?

Kedilerin olfaktör sistemi (koku için kullanılan duyu sistemi) insanlarınkinin aksine baş bölgelerinin tamamına yayılmıştır. Kedilerin kafalarının içinde en az 45 milyon tane koku reseptörü bulunur. Bu nedenle bir kediyi, aromasını beğenmediği bir şeyin yakınına asla yaklaştıramaz, hatta bu kokuları kullanarak onları istemediğiniz yerlerden kolayca uzaklaştırabilirsiniz. Peki kedilerin sevmedikleri kokular hangileridir?

Narenciye Kokusu

Kedilerin limon, lime, portakal ve greyfurttan neredeyse nefret ettiğini söylemek mümkün. Öyle ki, ‘kedi kovucu/uzaklaştırıcı’ ibaresiyle satılan spreylerde genellikle narenciye kokusu bulunur. Eğer kedinizin bahçedeki bazı çiçeklerden uzak durmasını istiyorsanız, bu bitkilere portakal yağı sıkabilir veya diplerine narenciye kabukları yerleştirebilirsiniz. Aynı şekilde, evde çıkmalarını istemediğiniz yerlere bu meyvelerin kabuklarını yerleştirebilir, kedinizi bu şekilde eğitebilirsiniz.

Muz

Kediler, insanların lezzetli bulduğu muzla pek anlaşamaz. Muz kabuğunun dış çeperini, evde kedinizin çıkmasını istemediğiniz yerlere sürerseniz, artık oradan uzak durduğunu göreceksiniz. Aynı şekilde, bahçede bitkilerin diplerine muz kabuğu bırakabilirsiniz.

Kirli Kum ve Tuvalet Kabı

Kim kötü kokan bir banyoya girmek ister ki? Herhalde temizlik delisi kedinizden de böyle bir şey beklemeyeceksiniz! Kedinizi kuma alıştırmayı başarmıştınız ama aniden pahalı bir halıyı veya en sevdiğiniz giysilerinizi mi ‘kullanmaya’ başladı? Suçu kendinizde arayın… Kedinizin kumunu düzenli olarak temizlemezseniz, tuvalet kabının yanına dahi yaklaşmayacaktır.

Bozuk Balık

İnsanlar ile kediler arasında bir benzerlik daha… Kediler balığa bayılır ama bozuk balığın kokusunu da hemen alırlar. Hatta tarihi geçmiş gıdaları genel olarak reddederler. Kedinize hiçbir zaman bozuk balık vermeyin. Zaten yemeyecektir ama yemeye zorlarsanız onu zehirleyebilirsiniz.

Biber

Kediler fazla baharatlı, biberli, hatta hardallı kokulardan hoşlanmaz. Burunları bu kokuları zehirli gibi algılar, özellikle kırmızı biberin içindeki kapsaisin maddesinden uzak dururlar. Fakat kedileri uzak tutmak için pul biber kullanmanız yönündeki tavsiyelere kesinlikle uymayın. Eğer bir kedinin patilerinin arasına biber girer ve sonra o patiyi gözlerini temizlemek için kullanırsa, gözleri yanar.

Kimyasal sabun ve deterjanlar

Kediler, kokuları güçlü olan bazı sabun, deterjan, yüzey temizliği malzemeleri veya deodorantlardan uzak durmak ister. Hem evinizi, hem de onların tuvalet kaplarını temizlerken kullandığınız malzemeleri dikkatli seçin. Kediniz bir anda kucağınıza gelmez olduysa, suçu yeni değiştirdiğiniz çamaşır deterjanında arayabilirsiniz!

Zehirli Bitkiler

Kedilerin birçoğunun bazı bitkilerin yanına kesinlikle yaklaşmadığına dikkat etmişsinizdir. Bunun sebebi, o bitkilerin kendileri için zehirli olduğunu bilmeleridir. Kedinizi özellikle zambak, ökaliptus, sardunya, sıklamen gibi bitkilerden uzak tutmalısınız.

Diğer Kediler

Bir kedi sık sık temas kurduğu başka kedilerin kokusundan rahatsız olmaz. Fakat kendi bölgelerinde yeni bir hayvan da istemezler. Eve getirdiğiniz yeni bir yavrunun kokusu, kedinizin sinirlerini zıplatabilir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın