Keratin Saç Bakımı

Keratin Saç Bakımı

Keratin; çok sert ve dayanıklı bir protein türüdür. Yaklaşık 10 yıl önce Brezilya fönü yaptırmanın tabir-i caizse moda olduğu dönemde hayatımıza giren bir kavram olduğundan genellikle saçla ilişkilendirilir. Ancak sadece saçımızda değil; dişlerimizde, derimizde ve tırnaklarımızda da bulunur. Bununla birlikte saçımızın yüzde 72’si keratin proteininden meydana gelir. Keratinin denilince akla ilk olarak saçın gelmesinin bir diğer nedeni de budur.

Keratin, polipeptit denilen zincirden oluşmaktadır. Bu zincir ile sülfür köprüsü birbirine bağlanır. Saçlarımız birbirine sülfür köprüleri ile bağlı olan keratin moleküllerinden oluşur. Saçlarımıza uyguladığımız kimyasal işlemler sonucunda sülfür bağları kırılır. Normal şartlar altında saçlarımızın esnek bir yapısı vardır. Bu esnekliği hidojen bağlar sağlar. Hidrojen bağlar sayesinde saçlarımız kolaylıkla şekil alır ve işlemler sırasında kopmaz. Eğer hidrojen bağlar olmasaydı saçlarımıza şekil vermemiz mümkün olmayabilirdi.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi vücut derimiz de keratinden ibarettir ve görevi deriyi dış etkenlerden korumaktır. Keratin, derideki gözenekli yapının temelini oluşturur. Saç, tırnak ve derinin yanı sıra deri, ipek ve yün gibi eşyalarda da keratin bulunur.

Cildimizde, dişlerimizde, saçlarımızda ve tırnaklarımızda bulunan keratin, kimyasal bakım ürünleri, saç düzleştirici cihazlar, boya kullandıkça yıpranır ve saçlar solgun, yıpranmış ve sağlıksız görünmeye başlar. Son yıllarda popülerleşmeye başlayan keratin saç bakımında hasar gören keratin harici olarak kullanılarak saçlar düzleştirilirken daha parlak ve sağlıklı görünmesi sağlanır.

Vücut için kan ne kadar önemli ve hayatiyse, saçlar için de keratin o denli önemlidir denebilir. Keratinle saç bakımı, saçları ipek gibi yumuşacık yapmaktan ziyade, pürüzsüz ve sağlıklı bir saça sahip olunmasına yardımcı olur. Keratin bakımının amacı, kimyasal işlemler sebebiyle yıpranan ve kolay kırılır duruma gelmiş saçları saçları eski gücüne kavuşturup toparlamaktır.

Düz, sağlıklı ve mükemmel saçlar herkesin hayali. Eğer saçlarınız kıvırcıksa saç maşaları, kimyasal düzleştirme yöntemleri, fön ve diğer yolları şimdiye dek bir kaç kez denemişsinizdir.

İşte tüm bu yöntemler saçlarınızdaki keratine zarar vererek yıpranmasına neden olur. Yeni bir yöntem olan keratin saç bakımıyla buklelerin gevşemesi ve saçın düzleşmesi sağlanırken güneş, hava kirliliği gibi dış etkenlere karşı daha da güçlendiriliyor.

Keratin Ne İşe Yarar?

Hiç kuşkusuz saçlar hem kadınlar hem de erkekler için dış görünüşlerinin en önemli parçasıdır.  Son yıllarda ülkemizde evde ya da kuaför salonlarında yapılan keratin yüklemesi veya keratin bakımı işlemleri ile yıpranan saçların onarılması amaçlanmaktadır.  Boya, röfle, perme, fön gibi çok fazla işlem görerek güçsüzleşen, zayıflayan ve kırılan saçları onarark daha güçlü görünmelerini sağlar. Keratin ile saç bakımı sonrası saçtaki kırıklar ve koparak dökülmeler azalır. Saçın elektriğini alır ve saça parlak bir görünüm kazandırır. Keratin bakımı sonrasında saç hem kolay taranır hem de kolay şekil alır. Keratin bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında saçlarda gözle görülür bir iyileşme meydana gelir.

Keratin bakımı işleminde özelikle saf keratin kullanılır. Çünkü saçın ham maddesi de saf keratindir. Brezilya fönü, düzleştirme işlemleri, boya, röfle veya perma gibi işlemler sonrasında saçta protein eksikliği meydana gelir. Bu nedenle bu tür işlemlerden sonra düzenli aralıklarla keratin bakımı ya da keratin yüklemesi yapılması önerilir.

Keratin saç bakım ürünleri arasında en fazla kullanılan ürünler keratin şampuan ve keratin serumdur. Kozmetik mağazalarda keratin maskesi, keratin yağı ve keratin kremi gibi saç bakım ürünleri de satılmaktadır. Bu ürünlerden satın alarak evde kendiniz keratin bakımı yapabileceğiniz gibi kuaföre giderek de yaptırabilirsiniz. Kimyasal ve sentetik ürünleri tercih etmiyorsanız, kozmetik ürünler satan mağazalardaki doğal keratin içeren ürünleri satın alabilirsiniz.

Keratin ile Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Keratin olarak adlandırılan madde, tırnaklarda ve saçın doğal yapısında da bulunduğundan oldukça doğal bir maddedir. Eğer saçlarda daha önce kimyasal bir işlem yapılmadıysa veya saçların ekstra şekilde güçlendirilmesine ihtiyaç duyulmuyorsa keratin bakımı çok da gerekli değildir. Ama saçlar yıpranmışsa, uçları kırıksa, solgunlaşmışsa ve kestirmeye de yanaşmıyorsanız keratin bakımı saçlarınız için birebirdir.

Keratin bakımı, saçlar istenen noktaya ulaşana dek 5 yıkamada bir tekrarlanabilir. Saçlar istenen noktaya ulaştıktan sonra ise ayda 1 kez veya 2 ayda 1 kez yaptırılarak saç dış etkenlere karşı korunabilir. Eğer keratin bakımından sonra, evde de iyi şampuan, saç kremi, maske ve serum alışkanlıkları kazanılır ve sürdürülürse, bakımın etkisi artacak saçlar daha sağlıklı, oldukça hacimli ve canlı görünecektir.

Keratin içerikli maskeler saça periyodik olarak uygulanırsa, kimyasal işlemler sebebiyle yıpranan saçlardaki protein zincirleri belli bir düzende onarılmış olur. Keratin bir protein olduğundan ve saçın saçın kendi hammaddesini de oluşturduğundan, bunu saça sık sık tekrar yüklemek gerekmektedir. Son zamanlarda popülerleşen hindistan cevizi yağı da saçı yumuşak hale getirecektir ancak saçın kaybettiği proteini yani keratini saça geri kazandırmaz. Bu nedenle, hindistan cevizi yağı ve benzeri yağlar pek çok açıdan fayda sağlasa da, saçlardaki portein eksikliği için keratin bakımı elzemdir.

Keratin bakımı hemen hemen tüm kuaförlerde yapılabilir. Ancak kullandığı malzemelerden emin olduğunuz kuaförler tabii ki tercih sebebi olmalıdır. Bu bakım evde de denenebilir ancak zor bir işlem olduğundan tek başına kotarılması çok da kolay ve etkili olmayabilir. Bu nedenle, bu işlemden anlayan birinden de yardım isteyebilirsiniz. Kısacası bu bakımı ya evde size yardım edecek biriyle, ya da profesyonel bir kuaförde yapmalısınız. Bu arada, eğer keratin evde uygulanacaksa, ürünün içine birkaç damla E vitamini ilave ederseniz, alacağınız sonuç daha hızlı ve etkili olacaktır.

Her kuaför ve her marka farklı bir keratin bakımı uygular. Burada saç uzmanlarının ve uzman kuaförlerin önerisi, kesinlikle silikon içermeyen bir markayı tercih etmektir. Keratin uygulanacak saçlar şu aşamalardan geçer:

  • Saçlar öncelikle saçınıza özel bir şampuanla yıkanır.
  • Bu şampuan, saç tellerindeki pulların açılmasını, saç derisinin nefes almasını sağlayan bir şampuan olmalıdır.
  • Bu özel şampuan saçta bir süre bekledikten sonra saçlar yıkanıp durulanır.
  • Sonrasında, açılan pullardaki boşlukları doldurmak için saçlara tutam tutam keratin uygulanır.
  • Keratin saça çok yavaş uygulanır.
  • Keratin 15-20 dk kadar saçta bekletilir.
  • Klimazon ve benzeri ısı veren makinelerin kullanılma zorunluluğu yoktır.
  • Sonrasında, saçlar yıkanır ve kurutulur.
  • Ardından, saçlar ezilmeden çok ince bir kat halinde fön .ekilir.
  • Bu ince fönle bile saçlar ciddi anlamda pürüzsüzleşir.
  • Keratinle doldurulan ve kapanan pullar, ışığı saç üzerinde kırmaksızın yansıtır.
  • Bu sayede, saçlar eskiye oranla çok daha fazla parlak görünür.
  • Keratin bakımı sonrası, saça yüksek ısıyla birlikte fön çekmek veyahut press yöntemiyle ısıya karşı zaten dayanıksız olan keratin moleküllerini tahrip etmek doğru değildir. Bu tip işlemler, keratin bakımının boşa gitmesine neden olur.

ÖNEMLİ: Keratin bakımı her saçta aynı oranda ve biçimde sonuç vermez. Eğer saçlarınız çok fazla ince telliyse ya da hiç işlem görmemiş çok sağlıklı bir saçsa, bu bakım saçlarda ağırlaşmaya sebep olabilir. Bu bakım, yıpranmış saçlarda daha iyi etki veren, saçı toparlayıp canlılaştıran bir işlemdir.

Keratin uygulamasından sonra saçlarınızı yıkamak için en az 72 saat beklemeniz tavsiye edilmekte. Keratinle düzleşen saçları daha uzun süre kullanmak için özel şampuan ve saç bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Farklı keratin içeren ürünler için saçların düz olarak kalma süresi değişiklik göstermekle birlikte ortalama 3-5 ay arası saçlar düz halini koruyabilmektedir.

Aşağıdaki videoda keratin saç düzleştirme öncesi, uygulaması ve sonrasındaki fotoğrafları görebilirsiniz.

Kimler Keratin Bakımı Yaptırmalıdır?

Eğer keratin bakımı yaptırmak istiyorsanız; nihai karar için kuaförünüzden saçınızın durumunu incelemesini isteyebilirsiniz. Saç ana yapısını kaybetmişse, saçınızda kuruluk, yıpranma, saç tellerinde zayıflama, koparak dökülme, matlaşma, elektriklenme, kolay şekil verememe gibi sorunlar varsa keratin bakımı sizin için ideal çözüm olabilir.

Keratin Saç Bakımının Avantajları ve Dezavantajları

Saç düzleştirici kozmetikler içerdiği ağır kimyasallarla ve maşa gibi cihazlar ise ısıyla saçları yıpratmaktadır. Bu tip ürünlerin en büyük dezavantajı saçı kurutması ve kırıkları arttırıp solgun görünmesine neden olmasıdır. Keratin saç bakımında ise düzleştirme için kimyasallar kullanılmaz. Bunun yerine saçlarda bulunan keratin maddesi harici olarak kullanılır. Keratin düzleştirme etkisinin yanı sıra yıpranmış saçların tekrar eski parlaklığına kavuşmasına yardımcı olur.

Avantajları

  • Saçın daha parlak görünmesini sağlar.
  • Saçlardaki elektriklenmeyi ve kabarmayı önler. Saçın kolay şekil almasını sağlar.
  • Saçlara ipeksi ve yumuşak bir görünüm kazandırır.
  • Saçlarda düzleştirici bir etki gösterir.
  • Saçları gürleştirir.

Dezavantajları

  • Keratin saç bakımının en büyük dezavantajı ise diğer uygulamalara göre daha pahalı olmasıdır. Ayrıca hassas cildi olanlarda alerjiye yol açabilecek bazı maddeler içermektedir. Bu nedenle tüm saçlarınızda kullanmadan önce cildinizin bir bölgesinde test etmeniz tavsiye edilir. Eğer iyi havalandırması olmayan bir salonda keratin uygulaması yaptırırsanız bu öksürüğe ve boğazınızda tahrişe yol açabilir.
  • Sadece bir kere yapılır veya düzenli aralıklarla tekrarlanmazsa saçlar eksi haline döner. Bununla birlikte sık sık yapılması durumunda da saçta bazı hasarlar meydana gelebilir.
  • Birçok kişi sadece keratin bakımı yaparak kıvırcık saçlarının düzleşeceğini düşünür. Ancak bu doğru değildir! Keratin bakımı yıpranan saçların onarılması için uygulanan bir bakım yöntemidir. Saçı düzleştirici etkisi olsa da, sadece keratin bakımı ile dümdüz saçlara sahip olmak mümkün değildir.
  • Saçta parlaklık yaratmasıyla birlikte, özellikle açık saç rengine sahip kişilerin veya sık sık boya yaptıran kişilerin saçlarında kuruluğa sebep olabilir.
  • Keratin ürünlerindeki formaldehid isimli madde keskin bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda kanserojen etkisi olan bir kimyasaldır. Bu maddenin uzun süre solunması sağlık açısından zararlıdır. Bu sebeple, bu uygulamanın iyi havalandırılan mekanlarda yapılması önerilir.
  • Keratinin yüksek ısı ile sabitlenerek uygulanması özellikle boya gibi kimyasal işlemler sonucunda aşırı derecede yıpranmış saçlarda kopma ya da kırılma gibi olumsuz sonuçlar yaratabilir. Bu nedenle bu uygulamayı işin profesyonellerine yaptırmak önemlidir.

Diğer tüm kozmetik ürünlerde olduğu gibi nadir de olsa saç dökülmesine, saç renginin açılmasına, hasar görmesine ve kuruluğa neden olabilir. Bu nedenle keratin bakımını uzman bir salonda iyi bir kuaföre yaptırmalısınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın