Kimyasal Peeling Sonrası Bakım

Kimyasal Peeling Sonrası Bakım

Kimyasal peeling işlemi, cildin en üst tabakasının kimyasal bileşenlerle soyulma, dolayısıyla lekelerin, sivilce izlerinin, kırışıklıkların ve ölü hücrelerin temizlenmesi işlemidir. Kimyasal peeling sırasında, cildin üst tabakasına kimyasal solüsyon sürülür ve yeni cilt tabakasının oluşması teşvik edilir. İşlem sonrasında (peeling işleminin derinliğine bağlı olarak) ciltte kızarıklıklar, tahriş, kuruluk, kaşıntı görülmesi normaldir. Bu dönemde cilt en hassas konumundadır ve cildin kendini yenileme işlemi tamamlanana kadar düzenli bakım yapılmalıdır.

Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peeling sonrasında doğru bakımla iyileşme sürecini kısaltmak ve uygulamadan maksimum faydayı sağlamak elinizde. Tabii kimyasal peeling, hangi cilt sorununa karşı yapıldığına bağlı olarak yüzeysel, orta dereceli ve derin peeling olarak 3 farklı uygulama şeklinde yapılabilir ve bu 3 farklı uygulamadan sonra cildin ihtiyaç duyduğu bakım rutini de değişiklik gösterebilir.

Örneğin yüzeysel peeling uygulamasından sonra iyileşme süreci oldukça kısayken, derin peeling sonrası cilt, 2 ay veya daha uzun sürelerde hassaslığını koruyabilir.

Peeling’i yaptırdığınız merkezden nasıl bir bakım yapmanız gerektiğine dair sizi bilgilendireceklerdir ve gerekiyorsa bakım sırasında kullanacağınız kremleri vereceklerdir. İşlemi yaptırmadan önce detaylarını mutlaka öğrenin ve peeling sonrası yaşayacaklarınız size sürpriz olmasın.

Ben bu yazıda kimyasal peeling sonrası genel olarak dikkat edilmesi gerekenler, cildin çabuk iyileşmesi ve peeling’den istenilen sonucun alınabilmesi için yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgiler vereceğim.

Peeling Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Kaliteli ve yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi alın ve hava bulutlu da olsa bu kremi kullanın
  • Güneş gözlüğü takın ve cildinizi güneşten korumak için siperlikli şapka kullanın
  • Nemlendirici ve cilt temizleme losyonu için peelingi yaptırdığınız merkezden tavsiye alabilirsiniz
  • Cildinizi tahriş edebilecek aksesuarlar kullanmayın ve ellerinizi mümkün olduğunca yüzünüzden uzak tutun
  • Melanin üretimini baskılamak ve cildin renk değiştirmesini önlemek için krem tavsiyesini peeling yaptırdığınız yerden alabilirsiniz

Peeling Sonrası Yapılmaması Gerekenler

  • Kabuklanan deriyi kesinlikle koparmayın. Koparmak tahrişi ve kızarıklığı arttıracaktır
  • Cildiniz her kuruduğunda nemlendirici sürmeyin. Sık nemlendirici kullanmak cildin soyulmasını ve yenilenmesini geciktirir
  • Güneşe kesinlikle koruma faktörlü krem sürmeden çıkmayın. Güneş ışınları ciltte lekelere yol açabilir
  • 1-2 gün boyunca havuza girmeyin

Kimyasal Peeling Çeşitleri

Yüzeysel Peeling: Glikolik asit ve laktik asit gibi alfa hidroksi asitler kullanılarak yapılan yüzeysel kimyasal peeling sonrası cilt soluk pembe veya açık kahve tonu alabilir ve cilt kuruluğu yaşanabilir. Tüm bu yan etkiler kısa sürelidir ve cilt bir kaç gün içinde kendini toparlar. Uygulama sonrası cildinizi temiz tutun ve 25 üzeri koruma faktörlü güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmayın.

Orta Dereceli Peeling: Orta dereceli kimyasal peeling yüzeysel peeling’e göre daha fazla yan etkiye neden olabilir. Cilt derin kırmızı bir renk alabilir ve kalın kabuklar görülebilir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı çok dikkatli olunmalıdır çünkü UVA ve UVB ışınları ciltte geri dönülemez lekeler oluşturabilir.

Derin Peeling: Özellikle kırışıklıklar ve akne lekeleri üzerinde etkili olan bu kimyasal peeling işleminde güçlü bir kimyasal olan “fenol” kullanılır. İşlem sonrası ciltte sıvı toplanması yaşanabilir ve cildin rengi kahverengine veya kırmızıya dönebilir. Cilt 2 ay kadar hassas kalabilir ve yüzde şişlik görülebilir. Bu dönemde cilt çok iyi korunmalı ve beklenmeyen etkiler görüldüğünde peelingi yaptırdığınız merkeze danışmalısınız.

Kimyasal Peeling Sonrası Bakım İçin 7 Yorum Yapılmış

  1. burcu 28 Ocak 2013 #

    Selam orta derece kimyasal peeling yaptırdım. 4 gün önce ve çok zor bir süreçti, yüzüm resmen kabuk bağladı, kahverengi bir tabaka oldu ve sürekli bepanthen sürmekten gözlerim alerji yaptı. Sakinleştirici ilaçlarla uyudum. Bugün kabukların kalkan yerlerini kavlattım ve soydum. Biliyorum soymamam lazımdı ama dayanamadım çok kaşınıyordu ve o görüntü psikolojimi bozuyordu. Alttan çıkan deri pürüzsüz ve bebek teni gibi. Bu yaşıma dek asla böyle pürüzsüz bir cildim olmamıştı. Sivilce izlerim yani çukurlarım gitmiş, lekeler çiller ince mimik çizgilerim. Yalnız şuan en büyük sıkıntım cildim inanılmaz hassas ve pespembe bu beni korkutuyor.

    • hamit 25 Şubat 2018 #

      Rica etsem bana yardım eder misiniz tca’yı kullandıktan sonra sadece bepanthen kullanmam yeterli mi acaba?

  2. emine 22 Haziran 2013 #

    Bende aynısını yaptım su anda 3 hafta oldu suratımda sivilce izleri gibi kızarıklıklar da kaldı bilmiyorum ne olacak yanaklarım ve burun cevremde kızarık burcu seninde öyle oldu mu cevap bekliyorum.

  3. bella 09 Ocak 2014 #

    Bende yaptırdım göz çevresine, 3 gün oldu ama bir şey fark etmedi henüz, 1 seans oldum. Daha 2 yazdı ama gitmeyeceğim. Peeling hassas bir şey hele ki göz çevresine yaptıysan. Ama bu bir kerelikten bir şey çıkar mı bilmem. Yabancı olduğum için kendi dilimde baktım, araştırdım, jojoba, üzüm çekirdeği ve özellikle avokado yağı peelingden sonra yıpranan cildi tamir ediyor. Ama her akşam sürmek şartıyla.

  4. bella 09 Ocak 2014 #

    Burcu, kaç gün sonra sonuç verdi peeling?

  5. burak 08 Eylül 2014 #

    Ben peeling yaptıralı 2 hafta oldu yüzümde hala değişiklik yok etkisi ne zaman görülüyor merak ettim.

  6. Merve 24 Ekim 2019 #

    Ben de %20lik taç uyguladım ve bilmiyorum neden hiç nemlendirici falan sürmedim yüzüme 3. Gün soyulma ufaktan başladı ve ben dayanamayıp direkt elimle soydum soyduğum yerlerin bazı kısımlarında kızarıklıklar oldu acılı bu kızarıklıklar bilmiyorum zamanla geçer mi yoksa izleri daha kötü bir hale mi getirir yardımcı olabilir misiniz?

Bir cevap yazın