kiraz-sirkesi

Kiraz Sirkesi Yapımı ve Faydaları

Kiraz sirkesi özellikle kadınlar için sihirli bir besin. Adeta güzellik iksiri olarak tüketilen bu sirkenin, sağlığa yararları da bir hayli fazla… Leziz kiraz meyvesinden üretilen bu şifalı sirke ilginizi çektiyse, yazımızı okumaya devam edin.

Daha önce kiraz sirkesini denemediyseniz, bu tarife kesinlikle bir şans vermelisiniz. Kiraz sirkesi, ülkesinde kiraz yetiştirilen herkesin evinde bulunmalı. Bu ilham verici lezzet birçok sofralık yağla, salata soslarıyla, şifalı içeceklerle ve şuruplarla tamamlanabilir. Böylece hazırladığınız yemeklere, salatalara ve meyveli karışımlara farklı lezzetler katabilir.

Kiraz sirkesinin eşsiz lezzeti kiraz meyvesinden gelmektedir.

Ülkemizde en çok Marmara ve Ege Bölgesi’nde yetişen kiraz, Gülgiller familyasındadır. İlkbaharın gelmesiyle pembe ve beyaz renklerde çiçekler açan kiraz ağacı, meyvelerini ikili ya da üçlü dallarında bir çiçek buketi gibi toplamaktadır. Kiraz meyvesi taze halinde, oldukça sınırlı bir zaman yenilebilir. Çünkü yağışlardan sonra meyve, kurtlanma yapar. Bu sebeple kirazdan çok çeşitli şekillerde yararlanılmaktadır. Kirazın sirkesi hariç, kiraz meyvesinin kullanıldığı diğer lezzetler şöyledir; kiraz reçeli, kiraz hoşafı, kiraz kompostosu, kiraz turşusu ve hatta kiraz konservesi.

Kiraz Sirkesinin Hazırlanması

Kiraz sirkesi için kullanacağınız kirazların mevsiminde ve taze olması önemlidir. Ayrıca olgunlaşmış ve yumuşak bir aşamaya gelmiş olanlardan seçerseniz, daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. Sert kirazların ezilmesi daha zordur. Yumuşaklar bu sebeple daha pratik olacaktır.

Sirke yapımında, seçtiğiniz kirazların miktarı tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Siz ne kadar isterseniz, o miktarda kirazı kullanabilirsiniz. (Biz aşağıdaki tarif için 1 kilogram kirazı ölçü aldık)

Malzemeler: 5 litre karışımı sığdırabileceğiniz cam kavanoz, 1 çay bardağı doğal ev yapımı sirke, 1 tatlı kaşığı doğal kaya tuzu, 4 litre içme suyu (klorsuz) ve 1 kilogram olgunlaşmış kiraz.

Yapılışı

Öncelikle seçtiğiniz kirazları güzelce temizleyiniz. Temizlenen sirkeleri kuruması için bir süre bekletiniz. Daha sonra çekirdekleriyle beraber cam kavanozun içine kirazları yerleştiriniz. Ardından elinize takacağınız bir lastik eldiven yardımıyla, kirazları ezmeye başlayınız (Kirazların kurtlu olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir) Tamamen ezilmese bile kirazlar suyunu salmalı ve birbirine karışmalıdır. Seçtiğiniz olgun kirazlar sayesinde, hem ezme işlemi daha kolay olacak, hem de sirke lezzetli olacak. Ezme işleminden sonra üzerine 4 litre kadar su ilave ediniz. Fakat suyu eklerken kavanozun ağzında pay kalmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra diğer malzemeler; yani kaya tuzu ve doğal sirke ekleyebilirsiniz. Doğal sirkenizin ne olacağı tamamen sizin tercihinizdir. Elma, üzüm ya da farklı bir seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Tüm malzemeler eklendikten sonra kavanozun ağzını hava almasına izin verecek bir bezle kapatılmalıdır. Ve sıkıca bağlanmalıdır. Sirkenin istenen lezzete ve kıvama gelmesi 2 ya da 3 haftayı bulacaktır. Bu süre boyunca serin ve güneş görmeyen bir yerde sirke karışımınızı muhafaza etmelisiniz. Ayrıca her gün düzenli olarak kiraz sirkenizi karıştırmalısınız.

Süre sonunda hazır hale gelen kiraz sirkesini süzerek şişeleyebilirsiniz.

Ek Bilgi: Kiraz sirkesi yapmak için malzemelerinizi hazırlarken, kirazın saplarını atmayınız. Daha sonra bitki çayı yapmak üzere, saklayınız. Kiraz sapının şifa dolu etkilerinden yararlanınız.

Önemli Hatırlatmalar

Kiraz sirkesi kıvama gelirken, üzerinde küfe benzer beyaz oluşumlar görürseniz, endişe etmeyiniz. Bu manzara, mayalanmanın bir parçasıdır ve tamamen doğaldır. Bunun dışında sirke sinekleri görmeniz de iyi bir belirtidir. Bunlar, sirkenin mayalandığına ve doğru yolda olduğuna dair işaretlerdir.

Kiraz Sirkesinin Faydaları

Sirke denilen besin başlı başına zaten bir şifa deposudur. Ancak bu eğer kiraz sirkesiyse, içeriğinde daha neler toplar, gelin öğrenelim.

  • Kiraz bünyesinde taşıdığı yoğun A, B1 ve C vitaminleri sayesinde mükemmel bir cilt ve saç bakım ürünüdür. Hem ciltte hem de saçlarda fark edilir bir canlanma sağlamaktadır. Ayrıca tırnakları güçlendirdiği de bilinmektedir.
  • Kiraz sirkesi güzelliğin iksiri olarak da bilinir. Çünkü kadınların en büyük sıkıntısı olan selülitlerin giderilmesinde, harika bir destekleyicidir.
  • A vitamini deposu olan kiraz sirkesi, göz sağlığına da birçok olumlu etkiler sağlamaktadır.
  • Kiraz sirkesinde bulunan B1 vitamini, iştahsız olan çocuklara yeme alışkanlığı kazandırmak için değerlendirilmektedir.
  • Kiraz sirkesi, diş ve diş eti sağlığında, yaraların hızlı iyileşmesinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Kiraz sirkesi vücut direncini artırır. Düzenli kullanıldığında vücuttan toksin atılımını sağlar. Bağırsakları düzenler ve idrar yollarını temizler.
  • Kiraz sirkesi, böbrek taşı oluşumunu önlemek için iyi bir seçenektir.
  • Kiraz sirkesi romatizma ağrılarına oldukça iyi gelmektedir.
  • Ayrıca kiraz sirkesi çeşitli sağlık sorunlarında doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir.

Kiraz Sirkesi Yaparken Sirke Anası Kullanılır mı?

Eğer elinizde sirke anası varsa, herhangi bir sirkeden üretilmiş dahi bile olsa, kiraz sirkesi yapımında kullanabilirsiniz. Bu şekilde sirke anası kullanılarak hazırlanan sirkelerde, ayrıca doğal sirke ile mayalamaya gerek yoktur. Sirke anası tek başına mayalanma için yeterlidir. Sirkenin malzemelerini hazırlarken, sirke anasını kavanozun en altına yerleştirerek başlamalısınız.

Uyarı:

Her ne kadar kiraz sirkesi, çekirdeğiyle beraber hazırlansa da; kiraz çekirdeğinde bulunan ve bir çeşit zehir olan ‘siyanür’ gerçeğini de hatırlatmakta fayda var. Dilerseniz kirazları ezdikten sonra çekirdeğini de ayıklayabilirsiniz.

Kiraz Sirkesinin Kullanım Alanları

Kiraz sirkesi alışık olduğumuz diğer sirkeler gibi aşırı keskin bir tada sahip değildir. Elma sirkesi ya da üzüm sirkesi tattığımız zaman bize ağır gelen o tat, kiraz sirkesinde yoktur. Meyve aroması yüksektir ve asidik yapısı daha azdır. Biraz sulandırılmayla bile rahatça tüketilebilir. Kiraz sirkesi kolay içimi ve meyveli kokusunun yoğun olması ile biraz meyve suyunu bile andırıyor denilebilir. Tabi mayalanma süresini artırırsanız, asidik formu artacaktır.

Bu özelliği sayesinde kiraz sirkesi, sabah ve akşam 1 bardak kadar içilebilir. Herhangi bir rahatsızlık vermez.

Kiraz sirkesi bunun dışında çeşitli salatalarda, turşularda ve sebze haşlamalarında kullanılabilir.

Kiraz Sirkesi Yapımı ve Faydaları İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. ayse yagmur basaran 05 Kasım 2016 #

    Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

Bir cevap yazın