Kol Kaslarında Ağrı Nedenleri

Kol Kaslarında Ağrı Nedenleri

Ağrılara neden olan kas spazmları en çok boyun, omuz, kol, baldır ve uyluk üzerindeki kaslarda görülmektedir. Kol kaslarındaki ağrıların başlıca nedenleri ise: kasları zorlayan egzersizler, ağır kaldırma, kaslara aniden yüklenilen hareketler, sinir sıkışması, kolun üst bölgesini etkileyen (tıptaki adı kesecik iltihabı) “bursan iltihaplanması” ve lif dokusu iltihaplanmasıdır.

Bazen kolun üst bölgesinde oluşan keskin ve ani ağrılar kalp krizinin belirtisi olabilir. Kalp krizi sırasında kol ağrısına, göğüs bölgesinde basınç hissi veya göğüs ağrısı, nefes alıp vermede zorluk ve mide bulantısı eşlik eder. Nedenini tam olarak kestiremediğiniz kas ağrıları için bir doktora görünmeniz en güvenli yol olacaktır.

Kol Kaslarındaki Ağrının Başlıca Nedenleri

Egzersiz: Kolları zorlayan ağırlık egzersizleri, egzersizden 3-4 saat sonra kaslarda donuk bir ağrıya neden olabilir. Bazen bu ağrılar kolların hareketiyle birlikte şiddetlenebilir ve geçmesi 4-5 günü bulabilir. Bu tip kasların zorlanmasına bağlı ağrılardan korunmak için ağırlık egzersizlerini vücudu alıştırarak yapabilir ve egzersiz öncesi kaslarınızı ısıtabilirsiniz.

Travma: Kola alınan bir darbe veya yaralanma sonrası kaslar ağrıyabilir ve bu tip travmaların iyileşmesi zaman alır. Bu zaman zarfında kolunuzla yaptığınız hareketler ağrının şiddetlenmesine neden olabilir. Travmanın daha çabuk iyileşmesi için kolunuzu olabildiğince az hareket ettirmelisiniz. Doktorunuzdan ağrı kesici merhem önerisi alabilirsiniz.

Sinir Sıkışması: Omuz veya kolun üst bölgesinde meydana gelen sinir sıkışması, kolunuzu hareket ettirdiğinizde ağrıya neden olabilir. Boyun ve üst sırt bölgesinde oluşan sinir sıkışmalarının ağrısı kolun alt kısmına ve ellere kadar inebilir. Sinir sıkışmasına karşı hafif esnetme hareketleri yapabilirsiniz. Eğer ağrı bir kaç günden uzun sürerse başka bir nedeni olup olmadığını öğrenmek için doktora gidebilirsiniz.

Bursit: Kemik ile kas arasındaki dolgu görevini gören, sıvı dolu keseler olan “bursa”nın iltihaplanması sonucu kol kaslarında ağrı yaşanabilir. Bursit adı verilen bu iltihaplanma en çok omuz, dirsek, diz, ayak ve el bilekleri ile kalça bölgesinde görülmektedir. Daha çok meslek hastalığı olarak ortaya çıkan bursit, aynı eklemin çok sık kullanılması veya keseciği etkileyen darbe nedeniyle oluşur. Etkilenen bölgeyi dinlendirmek ağrıları hafifletebilir. Doktorunuz ağrı kesici veya bu keseciklerde enfeksiyon varsa antibiyotik önerebilir.

Fibromiyalji: Fibromasküler dokunun iltihabı yani lif dokusu iltihabı “fibromiyalji” nedeni belirlenemeyen kol kası ya da eklem ağrılarına ve yorgunluğa yol açabilir. Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülen lif dokusu iltihabı ağrısı bir noktadan yayılan ağrı şeklindedir.

Sonuç olarak; kol kaslarında meydana gelen ağrıların esas nedeni kasların zorlanması, ters bir hareket veya darbe sonucu yaşanan travmalar ve az görülmekle birlikte kolları etkileyen bölgelerde görülen iltihaplanmalardır. Bu ağrıları dikkate alın, nedenini tam olarak bilmediğiniz, geçmeyen ve şiddetlenen ağrılar için mutlaka doktora görünün.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Kol Kaslarında Ağrı Nedenleri İçin 5 Yorum Yapılmış

  1. sibel balık 26 Şubat 2014 #

    Sol kol kasımda yanma ve kalp çarpıntısı ateş eklem ağrıları ekleniyor doktora gittim bir sonuç bulamadım ve depresyona giriyorum.

    • Ahmet 15 Aralık 2015 #

      Bir şey bulunamadıysa, psikolojiktir, vesvesedir. Takmayın, hayatınıza devam edin.

  2. gülderen 21 Temmuz 2014 #

    Merhaba . Ben Uşak Eşmeden gönderiyorum bu mesajı, kolum omurga yanı kolum açılmıyor 35 yaşındayım doğuştan kolum böyle acaba bu iyileşir mi, sizden mutlaka haber bekliyorum bana yarım edin. Teşekkürler Gülderen Kösem.

  3. Elif 26 Ocak 2015 #

    Sol kolum spor yaptıktan sonra ağrımaya başladı.Isınma hareketleri yapmayı unutmuştum.Ciddi bi sorun mu ?

  4. dilan 29 Ekim 2018 #

    kol kemiğim çok fazla ağrıyor ve çok sızlıyor, neden olabilir?

Bir cevap yazın