Kollarda Kaşıntı Nedenleri

Kollarda Kaşıntı Nedenleri

Kollarda görülen kaşıntı, eğer birkaç gün içinde kendiliğinden geçiyorsa bu normaldir ve cildinizin kıyafetlerinizi yıkarken kullandığınız çamaşır deterjanına veya diğer alerjenlere verdiği kısa süreli tepkiden dolayı olabilir. Ancak kaşıntılar zamanla kötüleşiyorsa, şişlik, kabarcıklar, kırmızılık ve döküntü ile birlikte görülüyorsa, kaşıntıların altında yatan neden dermatit, egzama ve diğer cilt hastalıkları olabilir. Belirtilerin şiddetlendiği durumlarda en doğru tedaviyi yöntemini öğrenmek ve belirtileri hafifletmek için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Kontakt Dermatit: Cildin alerjenlerle teması sonucu görülür ve oldukça sık rastlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Bulaşıcı değildir ve ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Cilt yüzeyinde kırmızı kabarcıklar, kaşıntı, pullanan ve kalınlaşan deri, ileri vakalarda ağrı ve cilt hassasiyeti dermatit belirtileri arasındadır. Tedavisi tahrişe yol açan alerjenlerden uzak durma, kaşıntıyı rahatlatmak için topikal merhemler, şiddetli vakalarda ağız yoluyla alınan ilaçlarla yapılmaktadır.

Saçkıran Enfeksiyonu: Etkilenen bölgenin ortasındaki deri normal renklidir ancak bunu çevreleyen halka şeklindeki bölge döküntülü, iltihaplı ve kırmızıdır. Son derece bulaşıcı olan enfeksiyon (bazen mantar enfeksiyonu olarak da anılır) sonucunda ciltte kabarcıklar, yaralar oluşabilir. Tedavisinde topikal mantar önleyici merhemler ve ağız yoluyla alınan antifungal ilaçlar kullanılabilir.

Kurdeşen: Kollarda kaşıntı nedenleri arasında yer alan kurdeşen, kaşıntılı deri döküntüsüne yol açar. Kaşıntı çoğunlukla akut biçimde görülür ve etkisi 1 günden 6 haftaya kadar sürebilir. Başlıca belirtileri cildin kızarması veya pembeleşmesi, lekelerin kaşınması, nadir olarak yanma ve batma hissi olan kurdeşen bulaşıcı değildir. Genellikle kendiliğinden geçen kurdeşen ilerlemiş vakalarda kısa süreli olarak kullanılan steroid ilaçlarla tedavi edilebilir.

Egzama: Uzun ömürlü bir cilt hastalığı olan egzama kollarda kaşıntı nedenleri arasındadır. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama ciltte kaşıntılı iltihaplara yol açar ve vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Egzamanın neden olduğu kızarıklıklar yama şeklindedir. Bulaşıcı değildir. Başlıca belirtileri; cilt kızarıklığı, kuruluğu ve cilt çatlakları, sıvı dolu kabarcıklar, derinin kalınlaşması ve geceleri artan kaşıntıdır. Tedavisinde antibiyotik, kortikosteroidler (oral, enjeksiyon), oral antihistamikler ve ışık terapisi kullanılabilir.

Kollarda Kaşıntının Diğer Nedenleri

İlaç Kullanımı: Bazı kişilerde, bazı ilaç türleri kollarda ve vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı, vücudun ilaca tepki vermesinden veya alerji nedeniyle görülebilir. Yan etkiye veya alerjinin şiddetine bağlı olarak kaşıntıya nefes darlığı, vücut genelinde kırmızı noktalar, cilt kızarıklığı ve derinin pullanması eşlik edebilir. Bu durumda doktorunuz kullandığınız ilacı değiştirebilir ya da belirtileri hafifletmek için antihistamin önerebilir.

Zona: Zona ya da diğer adıyla “herpes zoster” daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde görülür. Suçiçeği geçtikten sonra vücutta uyku dönemine geçen virüs çeşitli nedenlerden dolayı tekrar aktif hale gelebilir. Bunun sonucunda da ciltte kaşıntı, kızarıklık, etkilenen bölgede uyuşma, ateş, halsizlik görülebilir.

Liken Planus: Kronik kaşıntı ve iltihaplanma şeklinde görülen bir cilt hastalığı olan liken planus belirtileri genellikle kol içlerinde görülür. Bulaşıcı değildir ve diğer belirtileri arasında, cildin morumsu bir renk alması, lezyonlar, derinin pullanması ve parlak bir görünüm alması bulunmaktadır.

Uyarı: Kollarda kaşıntı nedenleri makalesi çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilerle sadece okuyucuları bilgilendirmek amacıyla oluşturulmuştur. Hiçbir şekilde kollarda kaşıntının teşhisi veya tedavisi amacıyla kullanılmamalıdır. Kollarınız kaşınıyorsa en doğru tedavi yöntemleri hakkında bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın