koruk-suyu

Koruk Suyu Yapımı ve Faydaları

İsterseniz salataları, zeytinyağlıları tatlandırın; isterseniz sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatın. Koruk suyunun lezzetinden her türlü faydalanın. İşte size koruk suyu yapımı ve insan sağlığına eşsiz faydaları…

Henüz olgunlaşmamış üzümlere koruk denmektedir. Koruklar, ekşi ve oldukça mayhoş bir tada sahiptir. Çeşitli kullanımlarının yanı sıra koruk, en çok suyu çıkartılarak tüketilir. Koruk suyu ekşi bir lezzete sahip olmakla beraber keskin ve asitli yapıdadır.

Çeşitli yörelerde ezilerek suyu çıkartılan koruk, sıkma özelliği olan herhangi bir mutfak aletinde sıkılarak elde edilebilir. Ülkemizde üzüm yetişen her yerde koruk suyu üretimi yapılır ancak; en çok Ege’de ve Marmara’da yapılan koruk suyu meşhurdur. Özellikle Ege bölgesinin kıyı köylerinde koruk suyunun en iyi örnekleri tadılabilir. Köy pazarlarında bol bol satılan koruklardan, insanlar çeşitli şekillerde faydalanmaktadırlar.

Bir Meşrubat Olarak Koruk Suyu

Koruk suyu, yaz sıcaklarında oldukça ferahlatıcı, serinletici bir etkiye sahiptir. Son yıllarda hazır meyve suları, gazlı ve raf ömrü olan içeceklerin tüketiminin zararlarına sağlık uzmanları sıklıkla dikkat çekmeye başladı. Çoğunlukla çocuklar ya da şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişiler için bu tip ürünlerin yarattığı sağlık sorunları gündemde yer almaktadır. Uzmanlar, yaz sıcaklarında serin içecekler tüketmek isteyenlere taze sıkılmış meyve sularını tavsiye ediyor. Özellikle koruk suyunun sıcak havalarda rahatlatıcı etkisinin yanı sıra sağlığımıza yaptığı olumlu katkılarından da bahsediliyor. Elbette koruk suyunu mevsiminde tüketmek sağlıklıdır. Bu sebeple yılın yalnızca sıcak aylarında hazırlanabilen koruk suyuna ‘kısa zaman içeceği’ denmektedir.

Sofraların Tamamlayıcısı ‘Koruk Suyu’

Koruk suyu, ülkemizde birçok yörede, zeytinyağlı yemeklere ekşimsi bir lezzet vermek için kullanılır. Yemeklerde limon yerine koruk suyu kullanırsanız daha yoğun bir aroma elde edebilirsiniz. Ekşi olan her yemeğe koruk suyu yakışır: Zeytinyağlı bamya, zeytinyağlı dolma, börülce, sarma.

Koruk Suyu Nasıl Hazırlanır?

Koruk suyunun evde hazırlanması oldukça basit bir uygulamadır. Önemli olan mevsiminde topladığınız ya da satın aldığınız doğal korukları kullanmanızdır. Koruk suyu yapmanın birden fazla yöntemi vardır. Biz yazımızda birkaç farklı yöntemden de bahsedeceğiz.

İhtiyaca göre koruk suyu hazırlarken kullanacağınız koruk miktarı değişmektedir. Ortalama bir oran için ise, yapılacaklar şöyledir:

3 kilo koruğu, öncelikle temizleyiniz. Çöplerinden, dallarından ayıkladıktan sonra; sirkeli suda bir süre bekleterek, bol suyun altında iyice yıkayınız. Temizlenen korukları katı meyve sıkacağında sıktıktan sonra, posasını yeniden sıkın. Posa, iyice kuru hale gelene kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Katı meyve sıkacağı ile koruk suyu çıkarmak, koruğun vitaminlerinden daha büyük miktarda faydalanmayı da sağlayacaktır.

Bir diğer koruk suyu elde etme yöntemi ise; mutfak robotu kullanarak yapılabilmektedir. Korukları robotta iyice kıvama getirdikten sonra bir süzgece yerleştirin. Süzgecin altında genişçe bir kap olmalıdır. Süzgecin içindeki koruklar süzülerek, altına suyunu salacak ve posası süzgeçte kalacaktır. Bu şekilde kalan posaları tahta kaşıkla bastırarak daha çok suyun çıkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer evde ince tel süzgeç yoksa makarna süzgeciyle bu işlemi yapabilirsiniz. Makarna süzgeciyle süzdükten sonra suyu tortularından arındırmak için temiz bir tülbent kullanabilirsiniz.

Daha eskiden koruk suyunu havanda döverek çıkarırlardı. Eğer evinizde mutfak aleti yoksa siz de bu şekilde koruk suyu elde edebilirsiniz.

Püf Noktası: Koruk suyunu hazırlarken çıplak elle temas etmeyiniz. Koruk, cildinizde şiddetli bir kaşınmaya sebep olabilir.

Kışa Hazırlık

Tarifin buradan sonrası, hazırladığınız saf koruk suyuyla ne yapmak istediğinize göre değişir. Eğer koruk suyunu kışa hazırlamak, yemeklerinizin / salatalarınızın içinde ekşimsi bir sos olarak kullanmak istiyorsanız, içine dilediğiniz şekilde tuz ve zeytinyağı eklemeniz yeterlidir. Koruk suyunuz hazır halde geldikten sonra hava almayan cam kavanozda, ağzını iyice sıkarak saklayabilirsiniz.

Koruk suyu sağlıklı şartlarda muhafaza edilirse, 6 ay boyunca bozulmadan buzdolabında kalabilir.

Yaz İçeceği

Kışa yapılan hazırlığın yanı sıra, elde ettiğiniz koruk suyunu, yaz sıcaklarında içinizi ferahlatan leziz bir içeceğe dönüştürebilirsiniz. Bir bardağın üçte birine koruk suyu koyduktan sonra üzerini soğuk suyla tamamlayınız. Damak tadınıza göre de şeker ekledikten sonra içeceğiniz hazır. İsteğe göre buz da ilave edebilirsiniz.

Hazırladığınız koruk suyunu sadece ekşi sos olarak değil; şeker karıştırarak da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Koruk Suyunun Dünya Tarihinde Yeri

Ortaçağ döneminde Avrupa’da koruk suyu kullanımı çok yaygındı. Özellikle Batı Avrupa’da sıklıkla tüketilirdi. Avrupalılar koruk suyunun ‘ekşi’ tadını yakalamak için bazen yaban elması ya da herhangi bir ekşi meyveyle de benzer bir asitli içecek yapmaktadırlar. Hatta bizim mutfak kültürümüzden daha farklı olarak Avrupalılar, koruk suyunun içerisine çeşitli baharatlar ve limon da eklemektedir. Günümüz Avrupa’sında koruk suyu az da olsa en çok yemek yapımında sos ve baharat amaçlı kullanılır. Ayrıca yüzeye yapışan malzemeleri çözdürmek için de koruk suyundan faydalanılmaktadırlar.

Elbette bugün, Ortaçağ Avrupa’sındaki kullanımı kadar yaygın değildir. Hatta koruk suyu yerini geçmiş yıllarda yemek yapımında daha ulaşılabilir olan sirke ve şaraba bırakmıştı. Ancak son dönemlerde koruk suyuna yeniden ilgi arttı. Şimdilerde dünyanın farklı yerlerinde yaşayan gurmeler, koruk suyuyla hazırlanmış yemeklerin lezzetinden tekrar bahsetmeye başladılar. Fransa’da bulunan profesyonel aşçılar ise özel müşterilerine salatalarda, limon yerine koruk suyuyla hazırladıkları sosları ikram ediyorlar.

Koruk Suyuyla Lezzetli Tarifler

Koruk Suyuyla Salata Sosu

4 yemek kaşığı koruk suyunu bardağa koyunuz. Üzerine yarısı kadar zeytinyağı ekleyiniz. Daha sonra isteğe göre sarımsak rendesi ilave ediniz. Salataya koymak istediğiniz baharatlar ve tuzla da karışımı tatlandırdıktan sonra, hepsini karıştırıp salatanızda kullanabilirsiniz.

Dilerseniz bu salata sosunu daha fazla miktarda hazırlayıp, 1 hafta boyunca ağzı kapalı cam bir kavanozda olmak koşuluyla, buzdolabında saklayabilirsiniz. Damak tadınıza göre, karışımdaki malzemelerin oranlarını değiştirebilirsiniz.

Koruk Suyu Salatası

Koruk suyundan sos yapılmasının yanı sıra, bizzat kendisinden salata da hazırlanabilmektedir. Aslında bu tarife salata yerine meze desek de uygun olabilir. Siz sofranızda istediğiniz gibi sunum yapabilirsiniz.

5-6 diş sarımsak ezilir ve 3 yemek kaşığı salçayla karıştırılır. Daha sonra bu karışım, 1 bardak su ile karıştırılır. Daha sulu bir salata ya da meze isterseniz, daha fazla miktarda su ekleyebilirsiniz. Bir adet soğan ve bir tutam maydanoz incecik doğranarak karışıma konulur. Ardından bol nane, pul biber, tuz ilave edip; 1 bardak koruk suyu salataya eklenir. Salata iyice karıştırılır ve servis edilir.

Koruk Suyuyla Bamya

Koruk suyuyla yemek tarifi denildiğinde ilk akla gelen bamyadır. Bunun nedeni bamya ve koruğun yetişme sürecinin benzer tarihlere denk gelmesi olduğu gibi; her iki tadın birbirini leziz bir şekilde tamamlaması olarak açıklanabilir. Bamyaları temizleyip, kafalarını oval şekilde kesiniz. Orta boy iki salkım koruğu iyice temizledikten sonra suyunu çıkartın. Tencereye soğanları koyarak, kavurun. İki büyük domatesi yemeklik doğrayıp, kavrulan soğanların üzerine ekleyin ve birlikte kavurmaya devam edin.

Daha sonra önceden hazırladığınız koruk suyunu ilave edin. Bamyaları ekledikten sonra biraz da sıcak su koyarak, yemeğinizi pişmeye bırakın. Yemek piştiği sürece karıştırmayınız.

Aynı yemeği kıymalı yapmak isterseniz, soğanları kavurma aşamasında kıyma eklenebilir.

Bir başka tarife göre, koruklu bamya yemeğinde; koruk suyu, yemek piştikten sonra eklenir. Her iki tarif de oldukça lezzetlidir.

Koruk Şerbeti

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş olan bu tarihi içecek, şekerli koruk suyundan farklı olarak kaynatılarak yapılan bir şerbettir. Ege bölgesinde bazı köylerde Osmanlı’da yaygın olarak tüketilen bu koruk şerbeti bilhassa çok ünlüdür.

Yapılışı oldukça kolay olan koruk şerbeti için isteğinize göre 2 ya da 3 kilo koruk alınır. Salkımdan taneleri ayırılan koruk güzelce temizlenir ve daha sonra koruklar büyük bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra korukların suyu çıkartılır. Koruk sularının üzerinde oluşan köpükler kaşıkla alınarak, yeniden iyice kaynatılır. Köpüklerini topladıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Altını kapatmadan önce damak tadına göre belirlenen miktarda şeker ilave edilir. Hazır hale gelen koruk şerbeti, bir süre dinlenir ve soğutulur. Ardından şişelenerek içime hazır hale gelir.

Terleme

Bu atıştırmalığı denedikten sonra; gereksiz abur cuburlardan hemen vazgeçeceksiniz. Hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli olan koruk terlemesinin yapımı da çok basit.

Yıkayıp, iyice temizlediğiniz korukları bir cam kavanoza koyunuz. İçine tuz ve sevdiğiniz baharatlardan ekleyiniz. Ardından kavanozun kapağını kapatarak, hızlıca sallayınız. En az 5 dakika sallamalısınız ki koruklar içeride baharatlar ve suyla bütünleşsin. Terleme hazır olduğunda bir kâseye alıp afiyetle tüketebilirsiniz.

Koruk Suyunun Sağlı Faydaları

Koruk suyu, sadece ağız sulandırmakla kalmıyor; ayrıca insan sağlığına birçok olumlu katkı sağlıyor.

  • Koruk suyu sindirim sistemine yararlıdır.
  • Bağırsakları çalıştırır ve kabızlık ya da ishal sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
  • Çok sıcak havalarda, toksinlerin arındırılmasında faydalı olduğu için rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Soğuk şekilde tüketildiğinde harareti alır.
  • Göz hastalıklarına bağlı olarak gelişen göz ağrılarını dindirir.
  • Koruk suyu tüketimi çocuklarda iştah açıcı bir etki gösterir.
  • Egzama gibi cilt sorunları yaşayanların kızarıklıklarını giderir.
  • Kurdeşen hastalığının tedavisinde tamamlayıcı bir şifadır.

***Henüz koruk suyunun tadını bilmiyorsanız, yaz sıcaklarında yolunuz Ege’nin köylerine düşerse mutlaka denemenizi öneririz. Bir bardak daha içmek isteyeceğinizi garanti ederiz.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın