krill-oil-krill-yagi

Krill Yağı (Krill Oil) Nedir, Faydaları Nelerdir?

Beslenme uzmanları ve doktorlar şunda hemfikir: Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak için haftada en az iki porsiyon balık yememiz gerekiyor. Fakat gerçek şu ki, birçoğumuz bunu yapmıyoruz; bu faydalı yağ asitlerini besin takviyeleriyle, çoğunlukla da balık yağı ile almaya çalışıyoruz. Krill yağı (krill oil) ise son yıllarda balık yağına bir alternatif olarak giderek popüler hale gelen bir besin takviyesi.

Peki krill yağı nedir? Faydaları nelerdir? Balık yağından farkı nedir? Nasıl kullanılır, hangi markalar tavsiye edilir?

Krill Yağı Nedir, Nereden Elde Edilir?

Krill yağı, soğuk okyanus suyunda yaşayan krill isimli, karides benzeri bir canlıdan elde edilir. ‘Krill’ sözcüğü Norveççe ‘balina besini’ anlamına gelir. Krill, balinalar, çeşitli balıklar ve kuşlar için önemli bir besin kaynağıdır.

Krill Yağının İçeriğinde Ne Var?

Krill yağı, EPA ve DHA gibi birçok sağlık meselesinde kilit rol oynayan omega-3 yağ asitlerini içerir. En önemli özelliklerinden biri ise bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan astaksantin isimli karotenoidi içermesidir. Krill yağında az miktarlarda A ve C vitaminleri de bulunur.

Krill Yağının Balık Yağından Ne Farkı Var?

Krill yağı son yıllarda, geleneksel omega-3 kaynağı olan balık yağından daha faydalı bir besin takviyesi olarak sunulmaktadır. Bunun başlıca sebebi, içeriğindeki yağların balık yağına kıyasla daha kolay emilmesidir.

Aslında balık yağı daha yüksek oranlarda EPA ve DHA yağ asitlerini içerir (1000 miligram balık yağında ortalama 180 miligram EPA ve 120 miligram DHA, 1000 miligram krill yağında ise 128 miligram EPA ve 60 miligram DHA bulunur).

Fakat bu yağ asitlerinin yapısındaki farklılıklar krill yağının emilim oranını balık yağına kıyasla yüksek bir orana çıkarmıştır. Zira omega-3 yağları balık yağında trigliserit formundadır; krill yağında ise fosfolipid adı verilen moleküller halinde bulunurlar. Bu moleküllerin emilim oranının, trigliseritlere göre daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Fakat iki yağın kullanımı sonrasında kan değerleri üzerinde yapılan araştırmalarda henüz kesin bir sonuca varılamamıştır.

Balık yağı ile krill yağı arasındaki bir önemli fark, astaksantin maddesidir. Karaciğer hastalıkları, sinir sistemi sağlığı, kanseri önleme ve yaşlanma karşıtı özelliği ile çok güçlü bir antioksidan olan astaksantin balık yağında bulunmamaktadır. Krill yağına, turuncu-kırmızı rengini veren de astaksantin maddesidir.

Krilllerin okyanusta yaşadığı düşünüldüğünde, çeşitli balıkların yağına kıyasla ağır metal içerme ihtimali de daha düşüktür.

Krill Yağının Faydaları

İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri ve antioksidan özelliği ile krill yağı beyin sağlığını korumak, kan dolaşımını düzenlemek, çocuklarda gelişim, adet öncesi gerginlik sendromunu azaltmak ve cilt güzelliği açısından dikkat çekici faydalar sağlar. Bunlardan öne çıkanları şunlardır:

Kolesterolü Düşürür

Özellikle EPA ve DHA olmak üzere, omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı için son derece faydalıdır. Dolayısıyla krill yağı, kalp hastalıklarının risk faktörlerini azaltır. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, krill yağı kötü kolesterol olan LDL’yi yaklaşık yüzde 34 oranında düşürebilir, trigliseritleri azaltır ve iyi kolesterol olan HDL’yi yükseltir.

Bu faydaları görmek için günde 1 ila 3 gram krill yağı almak yeterlidir.

Enflamasyonla Savaşır

Krill yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin enflamasyonu (iltihap) azalttığı tespit edilmiştir. Daha kolay emilmesi sayesinde, krill yağı enflamasyona karşı balık yağından daha etkilidir. Krill yağının içindeki astaksantin maddesi de iltihapla savaşta son derece güçlü bir silahtır.

Bir araştırmada, bir ay boyu günde 300 miligram krill yağı alan kişilerin kan değerlerindeki enflamasyon göstergelerinin yüzde 30 oranında azaldığı ortaya çıkmıştır.

Artrit ve Eklem Ağrılarını Azaltır

Krill yağı, iltihapla savaşması sayesinde, enflamasyon kaynaklı artrit ve eklem ağrısı belirtilerini de azaltır. Romatoid artrit hastaları üzerinde yapılan bir araştırma, krill yağının ağrıları ve vücutta gerginliği rahatlattığını ortaya koymuştur. Bir diğer araştırma ise diz ağrısı çeken kişilerin 30 gün boyu krill yağı kullandıktan sonra hem ağrılarının azaldığını, hem de hareket kabiliyetinin arttığını tespit etmiştir.

[Artrit araştırması]

[Diz ağrısı araştırması]

Adet Öncesi Gerginliği (PMS) Azaltır

Krill yağı, iltihap karşıtı özelliği sayesinde kadınlarda adet öncesi gerginliği de azaltır. Bu semptomları sık ve ağır şekillerde yaşayan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, üç ay boyu günde iki defa 1’er gram krill yağı alan kadınların kramp ve duygusal dalgalanma gibi şikâyetlerinin önemli oranda azaldığını tespit etmiştir.

Demans Riskini Azaltır

Krill yağında bulunan DHA omega-3 yağ asidi, beyin sağlığı için kilit önem taşır. Vücuttaki DHA oranı, Alzheimer hastalığı ile doğrudan ilişkilidir. Krill yağı Alzheimer’ı tedavi edemese de, hastaların düşünsel fonksiyonlarını artırabilir ve dikkatlerini toplamalarını kolaylaştırabilir.

Stres ve Anksiyeteyi Azaltır

Omega-3 yağ asitlerinin stresi ve vücutta stres kaynaklı hasarı azalttığı tespit edilmiştir. Araştırmalar, üç hafta boyu düzenli balık yağı kullanımının kandaki stres göstergeleri olan adrenalin ve kortizol hormonlarını azalttığını ortaya koymuştur. Aynısının krill yağı için de geçerli olduğu düşünülmektedir.

Endokanabinoid Sistemi Destekler

Endokanabinoid sistem, ağrı, stres, anksiyete ve enflamasyonun düzenlenmesinde rol oynayan bir enzim ve reseptör ağıdır. Bu ağ, ağrıların azaltılmasını ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Krill yağında bulunan omega-3 yağ asitleri ise endokanabinoid sistemi destekler.

Cildi Güzelleştirir

Krill yağı, cildin güneş ışığından korunma gücünü artırır. Aynı zamanda, içeriğindeki EPA sayesinde güneş kaynaklı kolajen hasarını azaltabilir. Krill yağının içindeki astaksantin de cilt güzelliğine doğrudan katkı sağlar.

Krill Yağı Nasıl Kullanılır, Önerilen Doz Nedir?

Krill yağı hap (soft gel) veya şurup olarak alınabilir. Hapları balık yağı haplarından daha küçük boyutlarda üretilir. Şurubu ise özellikle çocukların kullanımını kolaylaştırmak için yemeklere, yoğurda ve içeceklere karıştırılabilir.

Krill yağının önerilen dozu kişinin yaşı, sağlık durumu ve ne amaçla kullanıldığı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bilimsel araştırmalar krill yağı için henüz net bir doz belirleyebilmiş değildir. Fakat genel olarak önerilen doz, yemeklerden sonra alınacak şekilde günde toplam 1 ila 3 gramdır.

Şurup ve Hap Olarak Markalar

Krill yağını ülkemizde şurup ve hap olarak çok sayıda markadan almak mümkündür. Aniqnaturals, Coldsea, Krilom, Möller’s, Naturopathic, NBL, Neptune, Ocean ve Voonka bu markalardan bazılarıdır.

Neptune firması çocuklar için özel üretilmiş, soft gel formunda krill yağı satmaktadır. Nutramedica firması da yine çocuklar için üretilmiş krill yağı şurubunu satışa sunmaktadır.

Krill Yağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Krill yağı genellikle ‘krill yağı içeren takviye gıda ibaresi’ ile satılır. Bunun sebebi, bir dizi başka madde ile birlikte formüle edilmiş olmasıdır. Krill yağı alırken içindeki bileşenleri dikkatle incelemeniz, EPA ve DHA omega-3 yağ asitleri ile astaksantin oranlarını planladığınız günlük doz üzerinden karşılaştırmanız tavsiye edilir.

Alacağınız krill yağının yüksek oranda astaksantin içerdiğinden emin olun. Aynı zamanda, astaksantin maddesinin renginin turuncu-kırmızı arasında olduğunu unutmayın. Çok açık veya koyu renkli ürünlerin etiketlerini ve markalarını bir kez daha incelemeniz tavsiye edilir.

Krill Yağının Yan Etkileri

Krill yağının  yaygın bir yan etkisi yoktur. Fakat bazı bünyelerde veya günlük 3 gram dozun aşıldığı durumlarda, hazımsızlık, şişkinlik, kramp, gaz ve ağızda balık tadı gibi yan etkiler görülebilir.

Krill yağının balık ve kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekir.

Kan inceltici ilaç alan kişilerin ve hamilelik dönemindeki kadınların doktorlarına danışmadan krill yağı kullanmaması tavsiye edilir.

Diyabet, karaciğer ve pankreas hastalığını bulunan kişiler de krill yağı kullanmadan önce doktorlarıyla görüşmelidir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın