Küf Nasıl Temizlenir?

Küf Nasıl Temizlenir?

Küfler gizlice zarar veren ve başa bela olan cinsten musibetlerdir. Küflerde bulunan küçük sporlar insanlar tarafından kolayca içe çekilebilen bir yapıya sahiptirler ve solunumla ilgili birtakım sorunlara yol açarlar. Eğer kendinizi ve ailenizi küfün etkilerinden kurtarmak istiyorsanız, evinizde su sızıntısı olan ya da nemli bölgelerini iyice gözlemleyip belirleyin. Çünkü bu tip nemli yerler küflerin oluşumu açısından oldukça uygun ortamlardır. Eğer küflenme oluşumu başlamış bir alan görürseniz hızlı davranın ve bir an önce ortadan kaldırmaya çalışın. Böylece yayılmasını engellemiş olursunuz.

Eğer küf cam, ağır plastikler veya metaller gibi yerlerde oluşmuşsa kolaylıkla ev yapımı ürünlerle temizleyebilirsiniz. Hava temizleyiciler ve hava filtreleri belki havayı ve küf sporlarını temizleyebilirler, ancak var olan küfleri ortadan kaldıramazlar. Eğer küflerden kurtulmak istiyorsanız öncelikle yüzeyi yumuşak bir sabunla yıkayın ve kurumasını bekleyin.

Daha sonra su ve çamaşır suyu ile bir karışım oluşturun ve küflü bölgeyi bulaşık süngeri yardımıyla ovun ve karışımın 20 dakika kadar yüzeyde beklemesini sağlayın ve işlemi tekrarlayın. Suyla yüzeyi temizleyin ve böylece işlemi tamamlamış olun. Sonunda küflerin ortadan kalktığını göreceksiniz.

Ancak bu tip bir işlem yaparken eldiven, yüz maskesi takmayı unutmayın. Çamaşır suyu solumak oldukça tehlikelidir bu yüzden 3-5 dakikada bir temiz havaya çıkın.

Giysilerde Küf Lekesi Olduğunda…

Çamaşırlar kirli sepetinde nemli bir şekilde beklerse, küflenme olması kaçınılmazdır. Özellikle küçük çocukların ve bebeklerin giysilerinde küf oluşumu, çok sağlıksızdır. Havasızlık, karanlık ve nem; dolaplarınızda, kirli sepeti ve çekmecelerinizde sizi istenmeyen sona; yani ‘küflenmeye’ doğru götürecektir.

Küf, etrafa bulaştırmadan temizlenmesi gereken bir oluşumdur. Kumaşınızda küflenme gördüğünüzde açık havada, yumuşak bir fırça yardımıyla yüzeyi silkeleyiniz. Eğer kumaşınız beyazsa, küflenmiş bölge için klorlu küf çözücülerden kullanmanız doğru olacaktır. Klorsuz olanlar da kullanılabilir ancak etkisi azdır. Küf temizleyici solüsyonlar, ağartıcı içerdiğinden kumaşın görünmeyen bir yerinde mutlaka test edilmelidir.

Çözücülerle temizleme oldukça basittir. Bir yemek kaşığı çözücüyü, bir bardak suyla karıştırın ve direk küflü lekeye uygulayın. Kumaşı iki yandan çitileyerek temizleyin. Giysinizi artık çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Sıcak su, küfü temizlemede çok etkilidir. Kumaşın yıkama talimatları doğrultusunda, çamaşır makinenizin en yüksek ısısında kumaşınızı yıkayınız.

Renkli çamaşırlarda ise küf lekesini öncelikle fırçalayarak seyreltiniz. Ağartıcı içeren temizleyiciler renkli kumaşlarda hasar bırakabileceği için, kullanmamaya özen gösteriniz. Onun yerine, limon ve tuzdan faydalanabilirsiniz. Küflü bölgeye limon sıkarak, nemlendirin. Ardından biraz tuz ekleyin ve lekeyi güneşte bekletin. Kumaş kuruduktan sonra lekeli bölgeyi suyla durulayın ve yıkama talimatlarına uygun bir şekilde çamaşır makinesine atın. İşte size etkili bir doğal temizleme formülü.

Tüm bunlara ek olarak küflü giysilerinizi, çamaşır makinesinde etkili bir yöntemle pırıl pırıl yapabilirsiniz. Geniş bir kabın içerisine doğal bir sabun rendeleyin. Üzerine dört su bardağı çamaşır sodası ve dört su bardağı boraks ekleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra, çamaşır makinenizin deterjan gözüne yerleştirin. Küf lekesinden iz kalmayacak.

Uyarı: Küf lekesi tamamen çıkmadıysa kurutmak için kumaşınızı kurutucuya koymayınız. Açık havada kuruması en doğrusudur.

Halıda Küf Lekesi Olduğunda…

Halıların nemlendiğinde kuruması zaman alır. İhmal edilirse, havasız ortamda nem zaman içerisinde küflenmeye dönüşebilir. Halıda küflenme sadece kötü kokuyla değil; aynı zamanda renk değişimleri, halıda çürüme gibi özelliklerle de kendini gösterebilir.

Halınızda küf oluşumu tespit ettiğinizde ihmal edilmemeli, vakit kaybetmeden müdahale edilmelidir. Küflü kısmı fırçalayarak çıkarmaya çalışın. Ardından elektrik süpürgenizin yüksek ayarında küfü halıdan çekin. Ancak daha sonra küflü kalıntıyı süpürgenin içerisinden de temizleyin. Her şekilde küfün varlığından kurtulmalısınız. Sabun ve su karışımı hazırlayın. Ardından temiz bir bez yardımıyla sabunlu suyu küflü bölgeye uygulayın. Olabildiğince az su ile halınızı durulayın ve durulama bittikten sonra kâğıt havluya da ıslaklığı emdirin.

Küf zor bir lekedir. Halınızda küf lekesi temizliği yapmadan önce halınızın özelliğini, türünü tespit etmeniz gerekir. Halının çeşidine göre temizleme formülü değişmektedir. Ağartıcı içeren temizleyiciler kullanmamaya özen gösterilmelidir. Renkte herhangi bir solgunluk yaşanmaması için ağartıcı içermeyen halı temizleyiciler tercih edilmelidir.

Halınızı temizledikten sonra küften koruyucu bir dezenfektan kullanabilirsiniz. Halınızı açık havada kurutursanız daha etkili olacaktır.

Banyoda Küf Lekesi Olduğunda…

Küf oluşumunun en sık görüldüğü yerlerden biri de banyolardır. Genelde banyoların en çok ıslanan ancak zor havalandırılan ortamlar olması, küfü kaçınılmaz olarak ortaya çıkarır. Küflenme, bir kez başladıysa yayılması çok hızlı olur. Özellikle duş alınan alanda; sıcaklığın ve suyun en yoğun olduğu bölümde küflenme vardır.

Banyodaki küflenmenin insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu biliyor musunuz? İşte bu yüzden, banyoda küf temizliğinden önce küfe sebep olan nedeni araştırmalısınız. Küflenmenin nedenini çözmek, en önemli adımdır.

Sert bir fırça ve çamaşır suyu gibi etkili kimyasallar kullanarak küflü bölgeleri temizleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, doğal yöntemlerle temizlik yapmak da mümkündür.

Beyaz sirkeyle küflü alanı bir güzel ıslatın. Sirkenin yüzeyde kurumasını bekledikten sonra yeniden sirke dökün ve sert bir süngerle küflü alanları silin. Ardından su ile durulayın. Üzerine bir de karbonat dökün. Bu kez de fırçayla ovalayın. Küfler tamamen temizleninceye kadar bu işleme devam edin. Su ile tekrar duruladıktan sonra, her yeri kurulayabilirsiniz.

Banyo fayanslarının aralarındaki küfleri çıkarmak için püskürtmeli bir solüsyon kullanmanızda fayda var. Püskürtmenin etkisi ile fayans aralarının temizlenmesi daha kolay olacaktır. Bir minik fırça – örneğin diş fırçası- kullanarak, temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer küflenme fayansın altına kadar etki ettiyse, bunun temizleyerek çıkarılacak bir durum olmadığını söylemeliyiz. Bu ortamdaki küflenme kendini tekrarlayacaktır. Yapılacak en doğru şey; fayansları değiştirmektir.

Duvarda Küf Lekesi Olduğunda…

Özellikle nemli yerlerde yaşarken duvarlarda küf oluşumu neredeyse kaçınılmazdır. Bazı önlemler sayesinde küflenme sorunu azaltılabilir ya da tamamen bitebilir. Gereken bakımı yaptıktan sonra küflenmenin sebebini araştırmak gerekir. Bir tesisat sorunu, duvar çatlağı ya da yalıtım problemi küflenmeye sebep olabilmektedir. İnsan sağlığına olumsuz etkisi olan küflenmenin fark edilir edilmez önlemini almak gerekmektedir.

Eğer küf oluşumu henüz yeniyse, küf lekesi yerleşmeden temiz ve kuru bir bezle silinebilir. Küf temizlendikten sonra bir zımparayla üzerinden geçebilirsiniz. Duvardaki küflenmeye çözüm olarak çamaşır suyu kullanmak faydalıdır. Çünkü çamaşır suyu küf oluşumun ilerlemesini engelleyecek ve duvar yüzeyini tertemiz yapacaktır. Eğer küflü bölge çok yoğunsa, çamaşır suyunu bez kullanmadan direk yüzeyin üzerine uygulayabilirsiniz. Bunun için çamaşır suyunu suyla karıştırıp bir şişeye doldurabilir ve püskürterek küflü bölgelere sıkabilirsiniz.

Duvardaki küfleri çamaşır suyuyla çıkarmayı tercih ederseniz, odayı iyice havalandırdığınızdan emin olmalısınız.

Kenarlarda ya da pencere etrafında bulunan küçük küflü lekeler için alkol kullanabilirsiniz. Önce fırça ile kazıyarak daha sonra da bir bezle silerek, kenarda köşede kalmış tüm küf lekelerinden kurtulabilirsiniz. Eğer küflenme yüzünden duvarların boyası zarar gördüyse, boyaları kazıyarak macun ve alçı ile bu kısımları yenileyiniz. Arkasından yalıtım boyası, astar boya ve duvar boyası uygularsanız, duvarınız uzun süre sağlam kalacaktır.

Küflenme Sorununa Genel Çözümler

  • Evinizi düzenli olarak havalandırmak küf oluşumunu büyük ölçüde engeller.
  • Eviniz çok nem alıyorsa, nem önleyici cihazlardan edinebilirsiniz.
  • Duvarlarınıza küf önleyici boyalardan kullanabilirsiniz.
  • Evinizdeki eşya fazlalığından kurtulun.
  • Banyonuzu her kullanımdan sonra mutlaka havalandırın.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın