Küfün Zararları ve Korunma Yolları

Küfün Zararları ve Korunma Yolları

Küflerin yalnızca bir kaç çeşidi insan vücudu için tehlikelidir, ancak yine de kısa ve uzun dönemde olmak üzere birtakım zarar verici etkiler görülebilir. Eğer bu tip bir probleminiz varsa bu yazı mutlaka ilginizi çekecektir. Hadi şimdi küflerin sebeplerinden ve onlarla nasıl başa çıkılacağından bahsedelim.

Küflerin ortaya çıkma sebepleri: Küfün ortaya çıkması için öncelikle uygun ortamın oluşması gerekir. Doğru sıcaklık, doğru nem, uygun oksijen miktarı ve bakterilerin küf oluşturabilmeleri için var olmaları gerekir. Özellikle odun, kumaş ve kağıtlarda bulunan bakteriler, uygun sıcaklık ve nemle birleştiğinde küf oluşmasına neden olurlar. Küfler genellikle bodrum, banyo veya mutfak gibi kapalı alanlarda oda sıcaklığında, rutubetli ve ılık sıcaklıklarda ortaya çıkarlar. Açık alanlarda da ortaya çıkabilirler. Ancak belirli sıcaklıkların üzerinde yaşayamazlar.

Bazı küflerle temas sonucu kısa dönemde burun kanallarında, boğazda ya da gözlerde tahriş olma durumu ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak öksürmek, hapşırmak, kaşıntı gibi birtakım problemlerde görülebilir.

Küfe karşı alerjisi olan kişiler için durum daha farklıdır. Bu kişiler için etkileri çok daha belirgindir ve astım gibi daha ağır sağlık sorunlarına sebep olabilirler.

Küflerin sinir dokularına zarar verdiği de görülmüş bir etkidir. Bu tip bir durum görmede hassasiyet ve zayıf sinirsel fonksiyonlara yol açarlar.

Peki, ama yukarıda olumsuz özelliklerini saydığımız küflerin etkileri nasıl ortadan kaldırılır? Aslında küfleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak evinizde oluşan küflerin büyümelerini ve yayılmalarını engelleyebilirsiniz. Hadi şimdi bunu nasıl yapacağınıza bakalım:

Küf Oluşumunu Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

Evinizin pencerelerini, güzel havalarda günde en az yarım saat açık tutun. Temiz havanın evinize girmesine izin vererek evdeki nem oranını azaltmış olursunuz.

Evinizde hava temizleyici kullanın. Böylece kirli havadan kurtulur, havayı bakterilerden ve mantar sporlarından temizleyip temiz havayı soluyabilirsiniz.

Evinizde ıslak her hangi bir materyal bulundurmayın. Bunun yanı sıra ahşap mobilyaların, yastıkların ve kıyafetlerin nemli bir ortamda bulunmamasına ya da uzun süre nemli kalmamasına özen gösterin . Bu tip ürünlerin uzun süre nemli kalması ya da nemli ortamlarda bulunması küf oluşumuna neden olmaktadır.

Suyla sürekli temasta olan yerleri sık sık çamaşır suyu ile temizleyin.

Rutubet Nedir?

Rutubet, ıslaklık, yaşlık anlamına gelir. Yapı veya havadaki su-nem miktarı demektir. Genellikle nemin yüksek olduğu yerlerde meydana gelen rutubetin en önemli sebebi evlerin yalıtımlarının iyi yapılmamış olmasıdır. Bu sebepten dolayı iç ve dış ortamdaki dengesiz nem miktarı rutubete neden olur. Örneğin; sobalı evlerde, sobanın yandığı oda temiz ve kuru olur, sobanın olmağı ve ısının yayılmadığı odalar ise ıslak ve nemli olur. Bu ısı farklılığından dolayı da rutubet oluşur. Isı farlılıkları ortadan kaldırılırsa rutubet oluşumu da engellenmiş olur. Aksi halde özellikle evlerde oluşan rutubet ev halkının üzerinde büyük çapta sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Hem insan sağlığı açısından tehlikeli hem de oluştuğu yer için tehlikelidir. Rutubet oluştuğu yerde acı ve kötü bir koku oluşturur. Pencere ve duvar kenarlarını küflendirerek, boyasını döker. Bunlarda maddi zarara neden olur.

Evinizin Rutubetli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Evinizin rutubetli olduğunu en kolay kokudan anlarsınız. Rutubet olan evde her zaman ağır bir koku olur. Odalarınızın kıyı köşelerini iyice kontrol edip, koklayın. Eğer çürümüş meyve gibi bir koku geliyorsa orada rutubet vardır. Kokunun dışında, pencere diplerinde ve duvar köşelerinde küf oluşabilir. Duvar boyalarınız dökülebilir ve duvarlarınız olması gerekenden daha soğuk olur. Bütün bunlar evinizin rutubetli oğlunu gösterir.

Rutubet yazın kendini çok az belli eder. Yeni bir eve taşınacaksanız mutlaka binanın durumunu araştırmalısınız. Gerekirse diğer komşulardan bilgi almalısınız. Eğer rutubet kokusu diğer dairelerde varsa sizin tutacağınız dairede de olacaktır. Özellikle banyo ve mutfak dolaplarını iyice kontrol etmeli, koku ve hasar olup olmadığına bakmalısınız. Duvarlardaki rutubetler basit bir boyayla üzeri çok rahat kapatılabilir. Bu durum kiracıların gözünden kaçar ve ev tutarken sizi yanıltabilir. Binanın ısı yalıtımın olup olmadığını da sormayı unutmayın.

Odalardaki Rutubet Nasıl Önlenir?

Rutubetin insan sağlığı üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri düşünürsek, rutubeti önlemek içinde ciddi önlemler almalıyız. Eğer önlem alınmazsa mantar, küf ve yosunların oluşmasına neden olabileceği gibi görsel açıdan da kötü bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olur.

Rutubetin sebebi binanın dış cephe yalıtımından kaynaklanmıyorsa, alacağınız birkaç önlem sayesinde rutubetten kurtulabilir, oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Rutubet Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Evinizi yazın ve kışın düzenli olarak havalandırın. Temiz hava, nem oranını azaltacağı için rutubet oluşumunu da engeller. Eğer havalandırma işlemini yapamıyorsanız, havayı temizleyen makineler kullanabilirisiniz.
  • Devamlı olarak suyla temas halinde bulunan yerleri çamaşır suyuyla silerek dezenfekte edin.
  • Ev içerisinde çamaşır kurutmamaya özen gösterin. Özellikle kış aylarında evde kurutulan çamaşırlar, ortamda bulunan su buharını artırarak rutubete neden olur.
  • Evinizde çok fazla bitki bulundurmayın. Çünkü bitkiler de ortamın nem oranını yükseltir. Bitkilerinizi balkonda ya da cam önlerinde yetiştirebilirisiniz.
  • Evinizi boyatırken, aldığınız boyanın anti-küf boyası olmasına dikkat edin.
  • Evinizin ısıtma tesisatını mutlaka kontrol ettirin ve binanın dış cephe izolasyonunu yaptırın.
  • Evinizdeki havalandırma deliklerini kapatmayın.
  • Yemek yaparken ya da banyo yaparken olaşabilecek buharlaşmalara karşı muhakkak camları açarak havalandırın.
  • Eşyalarınızı eğer mümkünse duvara yapıştırmadan kullanın. Özellikle kanepe ve dolap arkaları kolay nemlendiği için rutubetlenmeye çok müsaittir. Eğer eşyalarınızı duvara yapışık kullanırsanız rutubeti fark edemeyebilirsiniz.

Duvarda Oluşan Küfler Nasıl Temizlenir?

Evinizde oluşan rutubeti ve küf oluşumunu engelleyemediyseniz, bunlardan kurtulmanın yollarını bulmalısınız. Yani duvar küflerinizi biran önce temizlemelisiniz. Duvardaki küfleri temizlemeye başlamadan önce küf oluşmasına neden olan sorunlara çözüm bulup, ortadan kaldırmak gerekir. Duvar küfleriyle baş etmenin en önemli yolu evinizi belirli aralıklarla ve düzenli olarak havalandırmaktır. Evinizi düzenli havalandırdığınız takdirde duvarlarınız terlemeyecektir. Böylece küf sorunu da olmayacaktır.

Küf temizliğini şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Öncelikle kuru bir bezle küflü bölgeyi iyice silin ve küfün temizlendiğinden emin olun.
  • Bir duvar zımparasıyla temizlediğiniz bölgeyi zımparalayın.
  • Zımparaladığınız bölgeyi çamaşır suyu ya da yüzey koruyucularla iyice silin. Çamaşır suyu kültür mantarlarını öldürerek, tekrar oluşmasını engelleyecektir. Çamaşır suyunu bir süre beklettikten sonra tekrar silmeyi unutmayın. Bu işlemin ardından son olarak kuru bir bez yardımıyla küflü bölgeyi kurulayın.
  • Pencere kenarında oluşan küfleri ise alkol yardımıyla yok edebilirsiniz. Alkolü bir fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün ve fırçalayın. Alkolü, yüzeyde bir süre beklettikten sonra kuru bir bezle tekrar silin.

Rutubetin Zararları

Rutubet ve nem bulunan yerlerde küf mantarları oluşur. Küf mantarlarının üremesiyle de küflenme meydana gelir. Rutubetin oluşturduğu küfler duvarlara, eşyalara ve binalara zarar verdiği gibi insan sağlığına da ciddi boyutta zararlar verir.

Rutubetli ortamlar özellikle üst solunum yolu hastalıklarına neden olurlar. Küflerle temas etme durumunda ise gözlerde, burun kanallarında ve boğazda tahrişlere neden olur. Bunun dışında hapşırma, öksürme, kaşıntı gibi problemlerde görülebilir.

Küfe karşı alerjisi olan insanlar ise daha fazla etkilenirler. Astım ve bronşit gibi hastalığı olanlar daha fazla risk altındadırlar. Küflü ortamlarda nefes alıp vermekte güçlük çekerler. Küf alerjisi için çeşitli tedavi yönetmeleri vardır. Alerjinin şiddetini azaltmak için doktorunuz bazı ilaçlar ve burun spreyleri önerebilir. Fakat alerjiniz astım gibi daha ciddi bir hastalık boyutundaysa, farklı tedavi yöntemi uygulayabilir.

Yüksek ölçüde küfe maruz kalmak, özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde alerjik olmayan komplikasyonlara da yol açabilir. Eğer sağlıklı bir yetişkinseniz küfe maruz kaldığınızda bununla baş edebilirsiniz. Ama kemoterapi ya da bağışıklık sistemini zayıflatıcı ağır ilaçlar alıyorsanız küf alerjisi geliştirme riskiniz artabilir. Rutubetin neden olduğu bazı alerjik tepkiler ise şunlardır:

Küf Kaynaklı Astım: Bu alerji türü, astım hastası olan insanlar için oldukça tehlikelidir. Eğer hem astımınız hem de küfe karşı alerjiniz varsa, rutubetli ortamlar şiddetli astım krizi geçirmenize neden olabilir. Bu nedenle acil bir astım krizine karşı hazırlıklı olmalısınız.

Alerjik Mantar Sinüzüti: Küf mantarlarının sinüslerinize yerleşip, geliştiklerinde ortaya çıkan bir tepkidir. Sinüs enfeksiyonu çok şiddetli geçirildiğinde, hastalığı tedavi etmek için ameliyat gerekebilir.

Alerjik Bronkopulmoner Aspergillozis: Özellikle astımı olan hastalarda, akciğerde medyana gelen mantar enfeksiyonudur.

Aşırı Duyarlılık Zatürresi: çok sık görülmeyen bu alerjik tepki, küf bakterilerinin havada uçan zerrecikleri solunduğunda meydana gelir ve akciğer iltihaplanmasına sebep olur. Girdiğiniz farklı ortamlarda maruz kaldığınız tozlarda bu durumu tetikleyebilir.

Rutubet, romatizma ağrılarının artmasına da neden olur. Uzmanlara göre rutubetli evlerde yaşayan insanların romatizma ağrılarının daha fazla olduğunu söylüyor.

Çocuklar ve bebekler, yetişkinlere göre daha kolay hastalıklara yakalandığından, durum onlar için biraz daha tehlikelidir. Çocukların ve bebeklerin küflü ortamlardan uzak tutulması gerekir.

Küfün diğer bir olumsuz etkisi ise sinir dokularına verdiği zarardır. Bu da görmede hassasiyete neden olabilir.

Rutubetin fazla olduğu yerlerde virüs ve bakteriler daha hızlı çoğalmaktadır. Bu nedenle kiler, depo ve dolap gibi alanlarda saklanan ürünler daha çabuk bozulur ve çürür.

Küf ve Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Odalarınız uzun süre kapalı kaldığında çürük meyve benzeri kokular oluşur. Daha çok dolap içlerinde oluşan bu kokular, diplerde ve köşelerde küflenmeye neden oluyor.
Küf kokusuna daha çok, kurumadan katlanarak dolaplara yerleştirilen giyecekler sebep oluyor. Çeşitli oda spreylerinin küf kokularını giderdiği sanılsa da durum öyle değildir. Oda spreyleri sadece maskeleme olayıdır. Bunun dışında pek işe yaradığı söylenemez.
Küf ve rutubet kokusuna en kalıcı çözüm ise sirkedir. Sirke hem küfün çözülmesini sağlıyor hem de havalandırma sonrası kokuyu gideriyor. Dolap içlerinde küf kokusu varsa, dolabın içini boşalttıktan sonra bir kabın içerisine beyaz sirke koyun. Sirke dolu kabı 24 saat boyunca dolabın içinde bekletin. Dolap küf kokusundan arınmış olacaktır.
Diğer bir yöntemde limon suyudur. Küfün oluştuğu yerlere limon suyu dökerseniz kokudan kurtulmuş olursunuz. Yine banyo ve mutfaklarda çamaşır suyu kullanımı da koku için bir çözüm olabilir.

 

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın