limon-tuzu

Limon Tuzu Nedir, Ne İşe Yarar?

Birçok sebze ve meyvenin içeriğinde bulunan organik asitlerden biri olan limon tuzunun asıl adı kimyasal sitrik asittir. Turunçgillerde, hayvan ve bitkilerin vücut sıvılarında yüksek oranda bulunur. Bu asit, sebze ve meyvelere ekşi tadını verir. Kristal yapılı ve renksizdir. Soframızda kullandığımız tuzla karşılaştırdığımızda taneleri oldukça iridir. Gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan katkı maddeleri arasında yer alır. Antioksidan özelliği ile yiyecek ve içeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.

Limon Tuzu Nasıl Elde Edilir?

Limon tuzu, 20’inci yüzyıla kadar limon başta olmak üzere narenciye sularından elde ediliyordu. Fakat bu meyvelerden limon tuzu elde etmek oldukça pahalı olduğundan 20’inci yüzyıldan itibaren aspegillus niger isimli mantarın ucuz kimyasal şekerlerle beslenmesi ile oluşan kimyasal bileşiğin sülfürik asitle reaksiyona sokulması sonucunda elde edilir oldu.

2013 yılında dünyada yetiştirilen limon miktarı 13 milyon ton olarak açıklanmıştır. Aynı yılda üretilen limon tuzu miktarı ise 1.6 milyon ton olarak açıklanmıştır. Bu rakamlardan yola çıkarak; belirtilen limon tuzu miktarına ulaşabilmek için yetiştirilen tüm limonların limon tuzu yapımında kullanılması gerektiğini söylemek mümkündür. Bu durum limon tuzunun neden doğal yollarla değil de birtakım işlemler elde edildiğini ortaya koymaktadır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi limon tuzunun asıl adı kimyasal sitrik asittir. Bu tanımlamadan limon tuzunun aslında bir tuz değil asit olduğunu çıkarabiliriz. Doğal sitrik asit tüm canlı organizmalarda bulunurken kimyasal sitrik asit birtakım kimyasal işlemler sonucunda elde edilir. Ancak bu durum limon tuzunun yapay ya da sağlıksız olduğu anlamına gelmemektedir. Limon tuzu gıdalarda veya temizlikte ölçülü olmak kaydı ile gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Doğal sitrik asit, insanlar da dahil olmak üzere neredeyse tüm bitki ve canlı hücrelerde bulunur. Canlı hücreler sitrik asit olmadan işlevlerini yerine getiremezler.

Limon Tuzu Ne İşe Yarar? Limon Tuzu Nerelerde Kullanılır?

Kimyasal sitrik asit gıda, ilaç ve kozmetik/temizlik sektörlerinde kullanılır.

Gıda sektöründeki kodu E330’dur. Tatlandırıcı ve koruyucu madde olarak gıda sektöründe oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Hazır gıdaların raf ömrünü uzatan bir maddedir. Başta meyve suları ve meşrubatlar olmak üzere; bira, şarap, peynir, bisküvi, lokum, kek, dondurma, reçel ve marmelatlar, jöle, dondurulmuş patates ve balık, hazır çorbalar, salçalar ve konservelerde kullanılır. Salataların ve yemeklerin içinde, turşu veya reçel yapımında kullanılabilir.

Sabun, çamaşır deterjanı, şampuan gibi kozmetik veya temizlik ürünlerinde ise pH düzenleyici ve kireç sökücü olarak kullanılır. Kireçlenen çaydanlık, su ısıtıcısı veya tencere gibi mutfak malzemelerinin temizlenmesinde etkili bir çözümdür. Bulaşık makinesi deterjanı olarak da kullanılır.

Limon Tuzunun Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özelliği ve içeriğindeki C vitamini ile vücudu besler.
  • Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Karaciğer ve böbrek sağlığı için faydalıdır.
  • Böbrek ve safra kesesi taşlarının atılmasına yardımcı olur.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • Griple mücadelede etkilidir.
  • Bakterilere karşı koruyucudur.

Limon Tuzu ile Neler Yapılabilir?

  • İstenmeyen tüylerden kurtulmak istiyorsanız; limon tuzu ile tüylerden arındırmak istediğiniz bölgeye nazikçe masaj yapın. Limon tuzu içeriğindeki asit ile tüyleri yakar ve yeniden çıkmasını önler. İşlemi belli aralıklarla tekrar etmeniz gerekmektedir.
  • Kireçlenen çaydanlık, su ısıtıcısı veya tencerenizi temizlemek için; kireçlenen malzemenin içine su ve bir miktar limon tuzu koyun. Kaynatmaya başlayın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra kireçten eser kalmadığını göreceksiniz.
  • Zeytin, turşu ve reçel yapımında limon tuzu kullanırsanız hazırladığınız yiyeceği daha uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Meyve ve sebzelerin kararmasını önler.
  • İçli köfteye kaynattığınız limon tuzunu eklerseniz, köftenin dağılmasını önlersiniz.
  • Bulaşık makineniz için doğal deterjan arıyorsanız limon tuzu ile karbonatı deneyebilirsiniz.
  • Arıcılıkla uğraşan kişiler balın şekerlenmesini önlemek amacıyla limon tuzu kullanmaktadır.
  • Doğal yöntemlerle ağız bakımınızı yapmak için limon tuzu ile gargara yapabilirsiniz.
  • Onarıma ihtiyaç duyulan saçlara sahipseniz limon tuzu ile bakım yapabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken; bir miktar suya 4-5 tane limon suyu ekleyin ve suyu kaynatın. Ilıttıktan sonra saçınıza cila yapar gibi uygulayın. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra saçlarınızı durulayın. Bu uygulama saç uçlarınızdaki kırıkları onarır ve saçlarınızın koparak dökülmesini engeller.

Limon Tuzu Zayıflatır mı?

Fazla kilolardan muzdaripseniz; bir bardak ılık suyun içine bir miktar limon tuzu atıp içebilirsiniz. Limon tuzu yağları yakarak zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Ancak tüketimi için mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.

Limon Tuzunun Zararları Nelerdir?

Çok nadir olmakla birlikte kimyasal sitrik asitlerin de bazı yan etkileri olabilir. Alerjik reaksiyonlara veya temas halinde gözlerde veyahut da ciltte tahrişe sebep olabilir. Sıcak su içerisindeki limon tuzunun solunması durumunda solunum yollarında tahriş oluşabilir. Direkt olarak tüketilirse ağız ve boğazda yaralara sebep olabilir. Çok fazla kullanıldığında ise mide sorunları yaratabilir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın