marmaris-koyleri

Marmaris’in Gözde Köyleri ve Beldeleri

Tatilcilerin uğrak noktalarından olan Marmaris’in sadece koyları, denizi ve plajları güzel sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Mavisi ve yeşiliyle harika bir görüntü sunan Marmaris’in köyleri ve beldeleri de, en az plajları kadar güzel. Haydi, vakit kaybetmeden Marmaris’e gittiğinizde gezip görebileceğiniz köyleri ve beldeleri inceleyelim.

İçmeler

Bölgenin en popüler yeri olan İçmeler’in Marmaris’e uzaklığı sadece 8 kilometredir. Plajı ve denizi ile ünlü olan bu şirin yerde hemen her bütçeye uygun konaklama tesisleri de bulunuyor. Marmaris’e giden tatilcilerin denize girmek için en çok bu bölgeyi tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Hem doğanın hem de denizin muhteşem olduğu bir yer olan İçmeler’de plaj boyunca çok sayıda kafe, restoran ve mağaza bulunuyor. Bölgede deniz paraşütü, muz ve kano gibi deniz sporları da yapılabiliyor.

Marmaris’ten gece gündüz fark etmeksizin, günün hemen her saatinde İçmeler’e minibüs seferleri bulunuyor. İçmeler’e gitmek için bir diğer alternatif ise Marmaris’ten hareket eden taksi botlardır.

Turunç

Turunç

Turunç: Turunchotels.com.tr

Çok güzel bir koya sahip olan Turunç, İçmeler’den sonra bölgenin en popüler beldesidir. İsminden de anlaşılacağı üzere çok sayıda meyve ve turunç ağacına ev sahipliği yapan bu beldeyi mutlaka “Marmaris’te görülecek yerler” listenize eklemelisiniz.

Mavi tur teknelerinin ve yatların uğrak noktalarından biri olan Turunç özellikle yaz aylarında oldukça kalabalıktır. Yolunuz Turunç’a düştüğünde; öncelikle yaz aylarının vazgeçilmezi deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarmalısınız. Bununla birlikte bölgedeki çam ormanları arasında yürüyüşler yapabilir, safari turlarına katılabilirsiniz. Turunç’a 1 saatlik yürüme mesafesinde bulunan Amos Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Bölge, kayalık alanların ve sualtı mağaralarının çokluğu sebebiyle ülkemizin popüler dalış noktalarından biridir. Dolayısıyla Turunç’ta yapabileceğiniz bir diğer aktivite de dalıştır. Koyları gezmeyi seviyorsanız, çevre koylara düzenlenen tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Marmaris’in yaklaşık 20 kilometre güneybatısında yer alan Turunç’a, Marmaris’ten hareket eden minibüsler ile ulaşabilirsiniz.

Kumlubük

Marmaris’in yaklaşık 25 kilometre güneybatısındaki Kumlubük, Turunç’un hemen ilerisinde yer alıyor. Denizi, kumsalı ve balık restoranlarıyla ünlü olan bu beldenin manzarası da çok güzeldir.

Trekking ve doğa yürüyüşü parkurlarına sahip olan bu bölgede, balık restoranları çok methediliyor. Denizin keyfini çıkardıktan sonra mutlaka bu restoranlardan birinde balık yemenizi öneririz. Kumlubük’ün güneydoğu tarafına yürüdüğünüzde ilginç bir mağara sizi karşılayacak. Bu mağaranın bulunduğu bölgenin 5000 yıl önceki yerleşim alanına ev sahipliği yaptığı söyleniyor. Kumlubük geziniz sırasında bu mağarayı da ziyaret etmelisiniz.

Hisarönü

Marmaris’in en popüler yerlerinden biri olan Hisarönü, tertemiz ve berrak deniziyle dikkatleri üzerine çekiyor. Hisarönü’nün aynı zamanda balık tutmak için de ideal bir nokta olduğunu söylemeliyiz. Hisarönü’nün sakin denizinde dilerseniz sandal ya da botla denize açılabilirsiniz. Burayı beğenirseniz, kıyıdaki konaklama tesislerinden birinde kalabilirsiniz.

Marmaris’in güneybatısında yer alan Hisarönü’ne, Marmaris-Datça yolunun 22’inci kilometresinde görebileceğiniz Hisarönü tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuz boyunca bir tarafta Hisarönü Körfezi, diğer tarafta Gökova Körfezi’nin muhteşem manzarası size eşlik ediyor olacak. Eğer özel aracınız yoksa, Marmaris’ten hareket eden minibüsler ile Hisarönü’ne gidebilirsiniz.

Genellikle tercihini sakin bir tatilden yana kullanan tatilcilerin uğrak yeri olan Hisarönü’nde deniz sığdır, kum ise adeta kiremit rengindedir. Yazın esen rüzgar, burayı sörfçülerin uğrak yeri haline getiriyor. Bölgede at safari ve binicilik hizmeti veren kulüpler bulunuyor.
Hisarönü’nün temiz havasının ve suyunun özellikle astım ve kalp hastalarına iyi geldiği biliniyor.

Bozburun

Marmaris’e 45 kilometre uzaklıkta yer alan Bozburun, özellikle yat turizmi açısından popüler bir yerdir. Genellikle sakin, sessiz bir tatil hayal edenlerin gittiği Bozburun’da otel, pansiyon ve restoran sayısı da azdır.

Gökova

Marmaris’in 30 kilometre kuzeyinde bulunan Gökova ve Gökova Körfezi, yüksek rakımı ile ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Popüler bir kitesurf merkezi olan Gökova Körfezi, eşsiz koyları ve tarihi ile mavi turların da uğrak noktalarından biri olma özelliği taşıyor. Gökova’ya gittiğinizde, Sedir Adası ve Kleopatra Plajı’nı ziyaret ederek de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Eğer bölgede konaklamak isterseniz çok sayıda otel ve pansiyon seçeneği olduğunu söylemeliyiz.

Osmaniye

Bir dağ köyü olan Osmaniye’ye çam balının merkezi diyebiliriz. Çünkü köy sakinlerinin % 95’i çam balından gelir elde ediyor. Geniş bir alana, dağınık bir şekilde konumlanan köyde, Marmaris Ticaret Odası ve Muhtarlığın ortak çalışmasıyla bir Bal Evi kurulmuş. Bu Bal Evi’nde bal ve arıcılığın tarihiyle ilgili bir müze ve bal ürünlerinin satışlarının yapıldığı bölümler bulunuyormuş. Tabii ki bu Bal Evi sayesinde Osmaniye Köyü daha fazla kişi tarafından ziyaret edilir olmuş.

Osmaniye Köyü’nün tarihi çok fazla bilinmese de, İslamiyet’ten önceki dönem ile Selçuklu Devleti dönemlerinde bu köyde Türklerin yaşadığı söyleniyor. Köye sonraki yıllarda Yörük boylarının yerleştiği de biliniyor. Ancak bu Yörükler, 1928 yılında devlete karşı bir ayaklanma başlatınca Kıbrıs’a sürgün edilmişler. Bu sürgün sırasında geminin idaresini ele geçiren Yörükler, Marmaris ve civarına yerleşmiş. Aradan yıllar geçmiş ve devlet Yörükleri yaşadıkları bölgeyi terk etmemek şartıyla affettiğini açıklamış. İşte bu Yörük boyları bugün “Antalya Yörükleri” olarak biliniyor.

Gelelim köyün adının nasıl verildiğine… Osmaniye Köyü’nün eski adının Alakese olduğu biliniyor. Ancak, Kurtuluş Savaşı’ndan önceki dönemde, Türkler ve Rumlar bölgede birlikte yaşarken, Türkler Rumları sürgün etmek istemiş. O yıllarda Rumlar, Türklere “Osmanlılar” ve “Osmaniyeli” diyormuş. Köy, o dönemden sonra Osmaniye ismiyle anılmaya başlamış.

Söğüt Köyü

Muğla’nın en büyük köyü olan Söğüt, Bozburun Yarımadası’nın oldukça sapa bir noktasında yer alıyor. Bu durum köyün doğal güzelliğinin günümüze kadar korunmasına neden olmuş. Turizm açısından çok fazla gelişmeyen Söğüt’ün yine de sadık ziyaretçileri olduğunu söylemeliyiz. Yaz, kış çok fazla kalabalık olmayan bu köy, tahmin edebileceğiniz gibi genellikle sakin bir tatil hayal edenlerin adreslerinden biridir. Yaklaşık 2000 kişilik nüfusu olan Söğüt Köyü, Marmaris’e 2 kilometre uzaklıktadır.

Doğasıyla dikkat çeken Söğüt Köyü’nde tarihi anlamda görülecek çok fazla şey olmasa da, civar köylerde tarihi kalıntılar görmeniz mümkün. Söğüt’te ise; Saranda Antik Kenti, Loryma Antik Kenti, Saranda Koyu ve Bozukkale Koyu’nu gezebilirsiniz. Söğüt’ün en eski yerleşim alanı olan Saranda Antik Kenti, köye oldukça yakın bir konumdadır. Bir zamanlar Roma ve Bizans dönemin önemli yerleşim yerlerinden olan Saranda Antik Kenti, Marmaris’e yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır.

Bozburun Yarımdası’nın güney ucunda bulunan Loryma Antik Kenti de Söğüt Köyü’ne yakın bir konumda yer alıyor. Bu antik kentteki ilk arkeolojik kazı 1995 yılında yapılmış. MÖ. 7’inci yüzyıla tarihlenen bu antik kentte başta akropolis, nekropol ve üç büyük sarnıç olmak üzere görülecek birçok kalıntı bulunuyor.

Söğüt Köyü’ne gittiğinizde, Marmaris’in en güzel koylarından biri olan Bozukkale Koyu’nu mutlaka gezi listenize dahil etmelisiniz. Bu koy, Loryma Antik Kenti’ne oldukça yakın bir konumdadır.

Sahilden yaklaşık 3 kilometre kadar içeride olan Söğüt Köyü’nde deniz denilince akla ilk gelen yer Saranda Koyu’dur. Manzarası muhteşem olan bu koyda özellikle gün batımını izlemenizi tavsiye ediyoruz. Buradan ayrıca bir Yunana adası olan Simi Adası da görülebiliyor.

Çiftlik

Marmaris’in görülmeye değer sahil kasabalarından olan Çiftlik’e Söğüt Köyü’nü gezdikten sonra gidebilirsiniz. Bunun için, Söğüt’ten Bayır istikametine doğru giden yolun 1’inci kilometresinde karşınıza çıkacak olan Çiftlik tabelasını takip etmelisiniz.

Kumsalı ile meşhur olan Çiftlik’in plajı tamamen kumlarla kaplıdır. Yaz aylarında oldukça kalabalık olan Çiftlik’te dilerseniz sualtı dalışı da yapabilirsiniz.

Taşlıca Köyü

Söğüt Köyü’ne 5 kilometre uzaklıkta yer alan Taşlıca Köyü, doğa manzarasının yanı sıra tarihi değerleriyle de mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Köydeki Apollon tapınağı ve Hellenistik dönemlerin izlerini taşıyan kule kalıntılarını ziyaret ederek tarihi bir gezintiye çıkabilirsiniz. Bölge ayrıca trekking turları ve doğa yürüyüşü severler için ideal bir adres.

Söğüt’ten Taşlıca Köyü’ne giden yolun manzarası da görülmeye değerdir. Taşlıca Köyü’ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan Asar Tepesi üzerinde Phoenix Antik Kenti’nin kalıntıları bulunuyor. Dilerseniz bu kalıntıları da görebilirsiniz.

Bölgede görülmeye değer bir diğer yer ise, Serçe Limanı’dır. Taşlıca Köyü’ne yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki bu liman özellikle mavi tur tekneleri ve yatçıların popüler uğrak ve demirleme noktası olma özelliği taşıyor. Limanın bir diğer özelliği ise en fırtınalı anlarda bile korunaklı olması.

Bayır Köyü

Son yıllarda jeeplerle yapılan safari turlarının gözde yerlerinden biri olan Bayır Köyü’nün tarihiyle ilgili ne yazık ki çok fazla bilgi bulunmuyor. Doğasıyla oldukça şirin bir köy olan Bayır Köyü’ne gittiğinizde; köy meydanındaki 2000 yıllık tarihi çınar ağacının altındaki kahvelerden birinde mola verip çay ya da buz gibi bir ayran içmenizi, yöresel yemekleri tatmanızı ve köyün merkezinde bulunan çeşmeden su içmenizi tavsiye ederiz. Halk arasında bu çınarın altında bir tur atmanın ömrü uzattığına yönelik bir söylenti dolaşıyor.

Bu köyün antik Syrna kentinin üzerinde kurulduğu, bugün caminin bulunduğu alanda bir zamanlar sağlık tanrısı Asklepios’a adanmış bir tapınağın bulunduğu iddia edilse de, tapınaktan günümüze ulaşan hiçbir iz yoktur. Syrna Antik Kenti’nin akropolisi ise köyün 2 kilometre kuzeydoğusundaki Yancağız Tepesi üzerinde yer alıyor. Bu akropolise Bayır Köyü’deki antik taşlı yol izleyerek ulaşabilirsiniz. Ortalama 30 dakika süren bu yürüyüşün sonunda akropoliste kent surlarının bir bölümünü, mezar kapak taşlarını ve yapı kalıntılarını görebilirsiniz.

Selimiye Köyü

selimiye köyü

Selimiye köyü – Losta sahil evi

Eski adı Losta olan Selimiye Köyü, konumu itibariyle bölgeden geçen tekneler için kötü havalarda sığınılacak bir koy olma özelliği taşıyor. Yıllar yıllar önce koyun bu özelliğini keşfeden korsanlar, koyun içerisine üç adet gözlem kulesi inşa etmiş ve buraya sığınan gemilere pusu kurmuş.

Mavi tur tekneleri ve yatların popüler uğrak noktası olan Selimiye Köyü’nde deniz oldukça berrak ve güzeldir. Bununla birlikte köyde plaj olmadığını üzülerek söylememiz gerekiyor. Köye en yakın plaj, 2 kilometrelik uzaklıkta. Genel olarak sessiz olan bu köyde, yat sahiplerine ve tatilcilere hizmet sağlayan restoranlar bulunuyor. Özellikle bölgedeki balık restoranlarında balık yemeden dönmemenizi öneriyoruz. Bu köyde ayrıca Hydas Antik Kenti’ne ait farklı noktalarda yer alan 3 adet kale kalıntısı bulunuyor. Selimiye Koyu’nun güneydoğu tepelerinde ise Helenistik döneme ait şehir surlarını yer alıyor. Bu döneme ait diğer kalıntılar ise, sahilden 100 metre mesafedeki fener, kilise ve antik tiyatrodur.

Marmaris’e 45 dakikalık bir mesafede bulunan Selimiye Köyü’ne Marmaris merkezden hareket eden minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kendi aracınız ile gidecekseniz Datça yolu üzerinden Hisarönü’nden Bozburun yoluna sapmanız gerekiyor. Selimiye Köyü’ne gittiğinizde dilerseniz çevre koy ve adalara düzenlenen tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Turgut Köyü

Bozburun Yarımadası’nın en huzurlu adreslerinden biri olan Turgut Köyü’nün popülerliği her geçen gün artıyor. Yolunuz bu şirin köye düşerse; ulaşımı zor olsa da, ilk olarak Turgut Kalesi’ni gezmenizi öneriyoruz. Kale, 300 metrelik yüksekliğe sahip bir tepede yer alıyor. Bu tepenin yarısını aracınızla çıkabilirsiniz ancak diğer yarısında aracınızdan inip yürüyerek tırmanmanız gerekiyor. Kaleye ulaştığınız anda göreceğiz manzara ise “bu zahmete değdi” dedirtecek türden.

Turgut Köyü’nde gidebileceğiniz bir diğer yer ise, Turgut Şelalesi. Burada hem muhteşem doğa manzarasının tadını çıkarabilir hem de bölgedeki alabalık restoranlarında sevdiklerinizle birlikte balık yiyebilirsiniz. Spor aktivitesi olarak ise safari ve trekking yapabilirsiniz.
Tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız, Turgut Köyü sınırları içerisinde bulunan Hygassos Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Orhaniye

Marmaris’in yaklaşık 30 kilometre güneybatısında yer alan Orhaniye’nin Turgut Köyü’ne uzaklığı sadece 2,5 kilometredir. Turgut Köyü’nü gezdikten sonra Orhaniye’ye kolayca ulaşabilirsiniz.

Hisarönü Körfezi’nin önemli turizm noktalarından biri olan Orhaniye, demirleme alanı ile yatçıların da uğrak yeridir. Eşsiz bir doğa manzarasına sahip olan bu bölgenin etrafı çam ormanları ve plajlarla doludur. Orhaniye’de deniz oldukça sakin ve sığdır.

Orhaniye’ye gittiğinizde; Hisarönü Körfezi’nin ortasında yer alan ve Bybassos Krallığı’na ait olduğu düşünülen kalenin kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, çevre koylara yapılan tekne turlarına katılabilirsiniz.

Gökçe Köyü

Gökçe Köyü’nü kendine has evleri ile dikkat çektiğini söylemeliyiz. Gökova Körfezi’ne bakan yamaçta görebileceğiniz bu evler beyaz renkli, kiremit çatılı ve 2 katlıdır. Yörüklerin yaşadığı bu köyde halkın büyük bölümü hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor.

Gökçe Köyü’nün Gökova kıyısındaki denizi, rüzgâr sörfçülerinin uğrak yerlerindendir. Bu açıdan önemli bir turizm merkezi haline gelen köyde 5 villa yıl boyunca hizmet veriyor. Gökçe Köyü’ne yolunuz düşerse; köy merkezinden denize doğru yapacağınız yürüyüş sırasında mevsimine göre çok çeşitli kuş türü görebilirsiniz. Marmaris-Muğla karayolu kenarındaki tezgahlardan taze sıkılmış portakal suyu içebilir ya da gözlemelerden yiyebilirsiniz. Kasım ile Mart ayları arasında ise bölgedeki portakal ve mandalina ağaçları muhteşem bir görüntü yaratıyor. Eğer bu aylarda köye gidecekseniz bu muhteşem görüntüyü ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmamalısınız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın