Metabolizma Hızlandıran Besinler

Metabolizma Hızlandıran Besinler

Bel bölgesindeki yağları özellikle eriten bir gıda ya da içecek yok. Ancak kalori alımınızı sağlıklı gıdalarla kontrol altında tutabilirseniz fazla kilolarınızdan yavaş yavaş kurtulmaya başlayabilirsiniz. Tabii daha çok kalori yakmak için düzenli bir egzersiz programı uyguluyor olmalısınız.

Ancak yine de özellikle bel bölgesi için olmasa bile;

  • Bol lifli, tam tahıllı doğal besinlerin daha az kaloriyle daha uzun süre tokluk hissine neden olduğunu
  • Vucüdun yağ ihtiyacını kötü kolesterol seviyenizi arttırmayan zeytinyağıyla karşılamanın daha doğru olduğunu
  • Doğal fasulyenin hem lifli hem de düşük kalorili olmasından dolayı diyet listesine eklenmesi gerektiğini
  • Soframızda haftada 2-3 gün taze balık (tercihen haşlama) olması gerektiğini

biliyoruz.

Bunun dışında şeker ihtiyacını şekerli içeceklerden almak yerine içinde doğal şeker içeren taze meyveler yemek, özellikle diyetin 3. gününden sonra zorlamaya başlayan atıştırmalık ihtiyacını bir kaç tane badem, ceviz ya da fındık gibi doğal yemişler ile gidermek, bol bol su tüketmek tüm beslenme uzmanlarının tavsiyeleri arasında yer alıyor.

Tabi büyük bir kalori deposu olan alkol alımını azaltmak bel bölgesindeki yağlardan kurtulmak için atılması gereken adımlar arasında.

Web’de Binlerce “Bel Bölgesindeki Yağları Yakan Gıdalar” Yazı Var?

Bu yazılarda yer alan gıdalar genellikle metabolizmayı hızlandıran, dolayısıyla kalori günlük yaktığınız kaloriyi yükselten gıdalar olarak tavsiye ediliyor. Hatta metabolizmayı hızlandırmada etkili olduğu söylenen bu doğal ürünlerin hapları da piyasada geniş bir ürün yelpazesinde satılmakta. Ben metobolizma hızlandıran ilaçların fazla tüketiminin yanlış olduğuna inanıyorum. Çünkü metabolzimamızın hızını dışardan takviyeyle arttırmak çok da doğru değil. Bunun yerine hem doğal hem de sağlıklı metabozlizmayı hızlandıran gıdalar tüketebilirsiniz.

Metabolizmayı Hızlandıran Gıdalar

Habaneros, Jalapeno gibi acı biberler, baharatlar nabzı yükselterek metabolizmanın hızlanmasını sağlamakta. Eğer mide rahatsızlığınız varsa bu tip acı biberlerden tüketmemelisiniz.

Yeşil çayın zihin açıcı doğal bir içecek olduğunu biliyoruz. Yeşil çay zihnin daha fazla çalışmasını sağlar, sinir sistemini uyarırken vucüdun çalışma hızı yükseliyor ve kalori yakma oranı artıyor. Bazı insanlar yeşil çayı bazı kanser türlerinden korunmaktan, güneş yanığı tedavisine kadar kullanmakta.

Protein yönünden zengin tavuk ve somon gibi etler metabolizmanın hızlanmasını sağlamakta. Daha az yağlı olsun diyorsanız hindi eti tüketebilirsiniz.

Yenmemesi Gereken Gıdalar

Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar sadece kilo aldırmıyor. Bu tip gıdaların fazla tüketilmesi kalp krizinin ve damar tıkanıklığının en önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Bu yüzden sadece kilo vermek ya da kilonuzu korumak içinde değil genel sağlığınız için de doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durmalısınız. Vücut düzgün çalışabilmesi için gereken yağı daha sağlıklı kaynaklar olan zeytinyağından veya tuna, somon gibi yağlı balıklardan alabilirsiniz.

  • Protein kaynağı olarak kırmızı et yerine beyaz et tüketebilirsiniz.
  • Fast-food, yağlı, tatlı ve tuzlu atıştırmalıkları hayatınızdan çıkarın.
  • Yemeklerde fazla miktarda şeker ve tuz kullanmaktan kaçının.

Webmd.com’un hazırlamış olduğu slideshow’da patates, ıspanak, karides kokteyli, mantar, soslu tavuk kanadı gibi 21 farklı iyi ve kötü atıştırmalığın yağ, sodyum ve kalori oranlarını görebilirsiniz.

İhtiyaç Duyduğumuz Yağ Oranı Nedir?

İnsanların günlük olarak almaları gereken kalori miktarı yaşa, cinsiyete, ağırlığa yani metabolizma hızına bağlı olarak değişir. Eğer günlük olarak yaktığımız kadar kaloriyi gün içinde tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden alabiliyorsak kilo almadan hayatımıza devam edebiliriz. Yağ yakmak için aldığımız kaloriden daha fazlasını yakmamız gerekiyor.

Tabii buradaki önemli nokta sadece günlük ne kadar kalori aldığımız değil bu kalorileri hangi besinlerden aldığımız ve yağdan gelen kalorilerin toplam kalorimize oranı da oldukça önemli.

Günlük ihtiyaç duyduğunuz yağ oranını;

  • 2-3 yaş için günlük kalorinin 30% – 35%’i olarak
  • 4-18 yaş için günlük kalorinin 25% – 35%’i olarak
  • 19 yaşından büyükler için 20%-35%’i olarak

hesaplayabilirsiniz. Tabii burada aldığınız kalorinin normal almanız gereken kalori olduğu baz alındı.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın