Metal Alerjisi Nedir?

Metal Alerjisi Nedir?

Metal alerjisi genellikle metal takılara ve aksesuarlara olan alerji anlamında kullanılmaktadır. Daha çok nikel metalinin vücutta yarattığı alerjik reaksiyonlar farklı metal türlerine karşı gelişebilir. Genel olarak kadınlarda görülen metal alerjisi, kadınların yaklaşık %12’sinde görülürken erkeklerde bu oran %6 civarındadır.

Metal alerjisi kaşıntı, metalin cilde temas ettiği yerde egzama benzeri kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Yine bu bölgelerde sıvı dolu kesecikler oluşabilir. Tıpta metal alerjisine bağlı olarak görülen egzamaya “pompholyx” adı verilir.

Kulaklarda ise alerjik metalden üretilmiş küpeler, kulak deliği çevresinde ve kulak memesinde şişliğe, kızarıklığa ve kaşıntıya yol açar. Delik bölgesinde görülen sarı sıvı enfeksiyon nedeniyle olabilir. Bazı enfeksiyonlar diğer nedenlerle meydana gelebilir ancak metal alerjisinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Alerjinin genellikle nikel metaline karşı olmasının nedeni, nikelin tuzla birleştiğinde erime eğiliminde olmasından kaynaklanmaktadır. Gün içinde, cilt yüzeyinde terle temas eden nikel, ter içinde bulunan tuzla etkileşime geçer ve ciltte tahrişe neden olur.

Metale karşı alerjisi bulunanların metal takı ve aksesuar kullanması mümkündür ancak daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Herhangi bir takı takıldığında alerjik tepkimelere karşı dikkatli olunmalıdır. Cilt üzerinde kullanılan alerji kremleri belirtileri hafifletme de yardımcı olabilir. Belirtiler görüldüğünde ise yatıştırıcı merhemler etkili olabilir. Bazı insanlar alerjiye yol açan takıların ciltle temas ettiği bölgelere tırnak cilası sürerek metalin cilde değmesini engellemeye çalışır. Ancak tırnak cilası da terle birlikte eriyeceği için bu yöntem tavsiye edilmez.

Metalin Vücutta Diğer Kullanım Alanları

Diş dolguları ve ortopedik implantlar gibi cilde temas etmeyen ancak vücutta kullanılan diğer metaller de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Harici temaslarda olduğu gibi implantlarda da daha çok nikel ve kobalt metalleri alerjiye yol açar. Bu tip alerjiler genellikle hastada sürekli yorgunluk ve halsizlik olarak kendini belli eder. İmplant öncesi yapılacak alerji testi ile olumsuz sonuçlar engellenebilir ve alerjik reaksiyona neden olmayan diğer metaller kullanılabilir.

Kaynaklar

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın