Organik Sebze Yetiştirmek

Organik Sebze Yetiştirmek

Organik sebze yetiştirmenin ne olduğuna bakmadan önce, kelime olarak organiğin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Organik besinler, herhangi bir kimyasal madde ya da böcek ilaçları, zehirleri eklenmeden yetiştirilen besin ürünlerine denir. Peki, organik besinler sizler için hem daha iyi hem de daha mı sağlıklı? Cevap kesinlikle evet, öyledir. Tüm sebzeciler, üzerlerinde organik yazmayan, bitkilerin daha hızlı gelişmesi ve zararlı böceklerden zarar görmemesi için sentetik kimyasallar kullanılan sebze ve meyveler satmaktadır. Bu tür sebze ve meyvelerin tatlarında büyük değişiklikler vardır ve besin değerleri olması gerektiğinden çok daha düşüktür. Bu nedenle, evinizde ya da bahçenizde organik besinler yetiştirmeniz sizin için akıllıca bir seçim olacaktır.

Evde Organik Sebze ve Meyve Yetiştirilmesi

Arka bahçenizde küçücük bir toprak kısmı bile olsa, organik sebze ve meyve yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Apartman dairelerinde oturanların endişe etmesine gerek yok, onlara da saksılarda nasıl organik sebze yetiştirilir anlatacağız. Şimdi, bahçelerde nasıl organik sebze ve meyve yetiştirilir bir göz atalım.

Bahçenizde organik sebze yetiştirmenin ilk adımı tohum satın almaktır. Eğer yerel fidanlık ya da seranıza, organik sebze tohumları bulamazsanız, internet üzerinden sipariş verebilirsiniz. Şimdi, ne tür sebzeler yetiştirmek istediğinizi seçin. İlk defa organik sebze yetiştirecekler için en kolay yetiştirilen sebzeler fasulye, kabak, patates, marul, bezelye ya dadomatestir. Bu tür sebzeler az bakım isterler ve sizlere çok fazla sorun çıkarmazlar.

Organik sebze yetiştirmekteki ikinci adım uygun gübreyi bulmaktır. Her çeşit gübre organik tarım için uygun değildir. Bitki atıklarının çürümesiyle oluşmuş ve karışmış gübreler tercihiniz olmalıdır. Organik ve inorganik maddeler sebzelerinizin düzgün ve sağlıklı yetişmeleri için gerekli olan besinleri ve maddeleri içerirler. İyi bir organik tarım taktiği, organik gübrenizi kendinizin yapmanızdır. Ailenizin tükettiği bütün sebze ve meyvelerin kabuklarını saklayın ve organik tarım için kullanacağınız toprağa, gübreye karıştırın. Bir iki hafta içinde, karıştırdığınız organik besin maddesi artıkları (bizim örneğimizde kabuklar) bileşenleri olan protein, karbonhidratlara ayrışacak ve organik gübre karışımınız hazır bir hale gelecek. Gübrenizin ve bahçenizin seviyesini belirleyin ve farklı sebzeler yetiştirebilmek için 4 ya da 5’e bölün.

Organik gübrenizi hazırladığınıza göre, artık tohumları toprağa ekmenin zamanı geldi. Bir kürekle toprağı güzelce kazarak, toprağı ekim işlemine hazırlayın. Bu işlemle toprak havalanacak ve yeterli derinlik sağlanacaktır. Patates, soğan, yaban havucu ya da domates gibi sebzelerin bazılarının toprağa direkt olarak dikilmesi gerekmektedir.

Bezelye, fasulye ve çeri domatesleri çimlenmeleri için ilk önce saksılarda gün ışığı altında yetiştirilir. Yeterince çimlendikten sonra, bu sebzeleri dikkatlice saksılardan çıkarıp toprağa dikmek gerekir. Toprağa ekim, dikim işlemi bittikten sonra, düzenli aralıklarla sebzelerinizi ihtiyaçları olan su miktarıyla sulamanız gerekmektedir. Sarmaşık olarak büyüyen bazı bitkilerin bir çubuk ile desteklenemeye ihtiyaçları olabilir.

Saksılarda Organik Sebze Yetiştirmek

Lüks bir eve ve bahçeye sahip olmayanlarımız için, saksılarda organik sebze yetiştirme seçeneği düşünülebilir. İhtiyacınız olan şey, orta boydan büyük boya, diplerinde havalandırma delikleri bulunan saksılardır. Saksı satın almak yerine; atılır kutular, tahtadan kasalar vb. de kullanılabilir. Küçük saksı ve kaplarda, çeri domatesleri, soğanlar, organik bitkiler ve daha birçok çeşitli sebzeler yetiştirilebilir. Daha büyük saksılar ise, kabaklar, lahanalar, salatalıklar yetiştirmekte kullanılabilirler. Balkona veya terasa yerleştireceğinizi saksıların yeterince gün ışığı aldığından ve içlerindeki gübrenin organik ve inorganik bileşenler bakımından zengin ve verimli olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Organik sebze yetiştirmek gerçekten büyük bir eğlencedir ve her bir gün bitkinizin ne kadar büyüdüğü görmek kadar zevk veren başka bir şey yoktur. Özetle, organik sebze ve meyve yetiştirmenin ve yemenin birçok yararı vardır. Organik besinler tüketerek, bünyenize zarar verebilecek olan kimyasallardan kurtulmuş olmaktasınız. Ayrıca, besin değeri daha zengin olan organik ürünlerin tatları da daha lezzetlidir.

Organik Sebze Yetiştirmek İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. gökhan 03 Nisan 2012 #

    Serada organik meyve, sebze yetiştiriyorum. İlgilenenlerin bana ulaşmasını bekliyorum.
    05415818875

Bir cevap yazın