Petunya Bakımı Nasıl Yapılır?

Petunya Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu çiçekli bitki Solanacear ailesinden bir bitkidir. İlkbahardan dondurucu soğuklar gelene kadar çiçek açarlar. Birkaç petunya çeşidi duymuş olabilirsiniz fakat yine de bilgilendirmek gerekirse bu çiçek türü büyük çiçekli, çok çiçekli, küçük çiçekli ve zemin kaplayıcı olmak üzere 4’e ayrılırlar. Büyük çiçekli petunyalar adı üstünde büyük boyutta çiçek açarlar. Boyutları 5-7 santim inç arasında değişir. Bazıları basamak haline gelme özelliğindedir bu yüzden asıldığı yerlerde son derece şık dururlar. Çok çiçekli petunyalar çok sayıda çiçek üretirler fakat bu çiçekler daha küçük boyutlarda olur. Bu kompakt çiçekler birlikte demetlenirler ve çiçek bahçenize inanılmaz bir renk cümbüşü katarlar. Küçük çiçekli petunyalar ise isminden de anlaşılacağı gibi minyatür çiçeklerdir. Genelde köşeleri doldurmak için kullanılan çiçeklerdendir. Çok küçük oldukları için, diğer çiçeklerle karışım yapmak için oldukça uygun bir bitkidir. Zemin kaplayıcı petunyalar ise genelde boş kalan duvarları süslemek için kullanılır, ismini de bu kullanışından alır.

Yetişen Petunyalar

Artık petunya çiçeğinin türlerini de bildiğinize göre, bu çiçekleri saksılarda büyütmeyi mi, sepetlere asmayı mı yoksa çiçek yatağında yetiştirmeyi mi yani nerde büyüteceğinizi seçmenin vakti geldi. Petunya bakımı için önemli olan ve mutlaka bilmeniz gereken birtakım özellikler vardır. Petunyalara nasıl bakacağınızı merak mı ediyorsunuz? O zaman ilk olarak bu bitkinin yetişmesi için gerekli olan ortam koşullarından haberdar olmanız gerekli. Aşağıda bu konu ile ilgili bazı bilgiler bulunmaktadır.

Alan Seçimi

En önemli nokta bitkinin yetişeceği alanın seçimidir. Petunya bitkisini yetiştirmek istediğiniz yerin günde en az 6 saat güneş ışığı aldığına dikkat edin. Petunyalar bir miktar gölgeye tolerans gösterebiliyor olsalar bile, çokça çiçeği ancak bol miktarda ve yeterli derecede güneş ışığı alan petunya bitkilerinde görebileceksiniz. Petunya bitkileri için tuz çok önemli olduğundan dolayı ortamın iyice kuru olduğundan emin olun. Gerekli olan tuzu karşılamak ve ya yenilemek için de ayrıca gübre kullanabilirsiniz. Fakat tuz daha az yoğundur, bu sebeple gübre eklemek ortamı daha da yoğunlaştıracağından bitkinin su emilimini kolaylaştıracak ve bazı mineralleri topraktan daha fazla almasına yardımcı olacaktır.

Petunya Ekimi

Petunyalar petunya filizleri ve tohumlarından yetişebilir. İsterseniz bitkiyi direk olarak çiçek ve bitki satan mağazalardan satın alabilirsiniz. Petunyaları tohumdan yetiştirme durumunda iseniz, bilmeniz gereken şey tohumların filizlenmesi için yaklaşık 8 – 10 haftaya ihtiyaç duyması gerektiğidir. Tohumlar kabın üzerine iyice saçılmalıdır. Tohumlar çok küçük oldukları için idare etmek zordur, bu nedenle de filizleri ekmek daha rahat olacaktır. İlkbaharın gelmesiyle birlikte petunya bitkisinin gelişip büyümesi için uygun bir ortam bulmanız gerekmektedir. Bitkiyi çiçek yatağında yetiştirdiğiniz takdirde, bitkilerin arasında 15-20 santimlik bir mesafe bırakmaya özen gösterin. Eğer ki saksıda yetiştiriyor iseniz de 2 – 3 bitkiyi aynı saksıda orta kısımlara doğru ekerek yetiştirebilirsiniz.

Sulama ve Gübreleme

Petunya bakımının bir diğer önemli hususu da sulamadır. Saksılara ya da pencere pervazındaki çiçek kutularına dikerken, belli aralıklarla ve sıkça sulamak gerekir. Yeni bitkiler yetişkin bitkilere oranla daha çok sulanmaya ihtiyaç duyarlar ama yine de bitkiyi çok fazla suya boğmamaya da dikkat edin. Aynı zamanda uygun bir biçimde gübreleme de yapmanız gerekir ki bu da bitkinin bol miktarda çiçek vermesine ve daha canlı bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur. Gübreleme için ise bitkiyi sularken kullanabileceğiniz sıvı gübreleme yönteminden de faydalanabilirsiniz.

Budamak

Petunya bitkisini budamayı asla unutmayın. Ölü ve işlevini kaybeden çiçekler ile uzayan otları ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Eğer otları budamazsanız, topraktaki petunya için gerekli olan mineralleri alarak petunyanın gelişimini baltalayabilir. Budama işlemi çiçeklenmenin artması ve fazla dallanıp budaklanan gelişmenin önüne geçmek için ciddi anlamda önem taşır.

Bu saydıklarımız petunya bakımı için ihtiyacınız olan genel bilgileri içermekteydi. Eğer bu sevimli çiçekli bitkiyi bahçenize ekmek istiyorsanız, petunya bakımına özen göstermenizi tavsiye ederiz.

, ,

Petunya Bakımı Nasıl Yapılır? İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. aylin 12 Haziran 2016 #

    gerçekten bu tavsiyeler işey yarıyor, burada söylenenleri uyguladım ve çiçeğim artık çok güzel.

Bir cevap yazın