Pırlanta Sertifikası Örneği

Pırlanta Sertifikası Örneği

Uluslararası alanda geçerli olan pırlanta sertifikaları üzerinde taşın renk çizelgesi üzerinde yer aldığı değer, berraklık oranı, tam karat ölçüsü ve kesim şekli hakkında bilgiler yer almaktadır. Dünyada en çok kullanılan pırlanta sertifikaları GIA (Gemological Institute of America), HRD (Hoge Raad voor Diamant), IGI (International Gemmological Institute) ve AGS (American Gem Society) gibi kurumların düzenlediği sertifikalardır.

Fantezi renklerdeki pırlantalar için GIA Fancy Colour ve Gubelin Gem Lab Fancy Colour organizasyonlarının laboratuvarları tarafından ayrıca renk sertifikası da düzenlenmektedir.

Pırlanta tektaş yüzük, elmas bir gerdanlık veya pırlanta kullanılan herhangi bir takı aldığınızda takı üzerinde bulunan taşlar için firmadan mutlaka bir garanti belgesi alınız. Bu garanti belgesi daha sonra taşları değiştirmek, bakım yaptırmak veya satmak istediğinizde işinize yarayacaktır.

Bir pırlanta sertifikası üzerinde aranacak bilgiler, sektörde 4C olarak bilinen ve İngilizceleri “cut, clarity, colour, carat” olan “kesim, berraklık, renk ve karat” değerleridir. Bu değerler yine bu sertifikaları veren bağımsız kurumların laboratuvarlarının oluşturduğu ölçüm tablolarına göre belirlenmektedir.

Ülkemizde de geçerli olan bu sertifikalar özellikle 1 karatın üzerindeki pırlanta taşlar için talep edildiği takdirde verilmektedir. 1 karatın altında büyüklüğe sahip pırlanta taşlar için pırlanta satışı yapan markalar kendi sertifikalarını düzenlemektedir. Markaların kendi sertifikaları üzerinde de karat değeri, renk ve berraklık birimleri ile kesim bilgileri yer almaktadır.

GIA Tarafından Verilen Pırlanta Sertifikası

EGL Tarafından Verilen Pırlanta Sertifikası

Bağımsız laboratuvarlar tarafından verilen elmas sertifikaları taşın gerçek özelliklerinin ve değerinin belgelenmesinin yanı sıra tüm dünyada çatışmaların yaşandığı, köle işçilerin kullanıldığı bölgelerden gelen elmasların bu belgeleri alamaması açısından da büyük öneme sahiptir. “Kanlı elmas” olarak da bilinen bu taşlar uluslararası alanda geçerli sertifika alamamakta ve satışları zorlaşmaktadır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın