recine

Reçine Nedir, Ne İşe Yarar?

Reçine nedir?” sorusunun 2 farklı anlamı bulunuyor.  Birinci anlamı: başta çamlar ve kozalaklar olmak üzere bazı ağaçlarda salgılan sıvı maddedir. İkinci anlamı ise: sonsuz polimerleşmeyle elde edilen, büyük moleküllü yapay maddedir. Reçine denildiğinde genellikle akla ilk olarak birinci tanımın geldiğini söyleyebiliriz. İkinci tanım ise bu işle uğraşan kişiler tarafından biliniyor.

Reçine Nedir?

Reçine, başta çamlar ve kozalaklar olmak üzere bazı bitki ve ağaçların salgıladığı sarı renkli sıvı bir maddedir. Bu madde havadaki oksijen ile birleştiği zaman sertleşir. Hoş bir kokusu vardır. Ülkemizde en çok bilinen reçine türü çam ağaçlarının reçinesidir. Halk arasında çam sakızı adıyla da bilinir. Çam ağaçlarının yanı sıra maydanozgiller ve baklagiller gibi çeşitli bitki familyaları tarafından da üretilir. Reçine, katı veya yarı akışkan şeklinde betimlenir. Bitkilerin salgı kanallarında toplandıktan sonra dışarı verilir.

Reçine ayrıca oldukça değerli bir taş olan kehribarın fosilleşmiş halidir. Bu taş, çam ağaçlarının gövdesinden akan reçinenin toprak altında fosilleşmesi sonucunda oluşur.

Reçine Ne İşe Yarar?

Reçine bitkiler tarafından ağaçta meydana gelen yaraları iyileştirmek veya ağacı dış etkenlerden korumak amacıyla salgılanır. Reçine bitkide ya da ağaçta yaralanmış olan bölgeyi patojenler ve böceklere karşı koruyan bir settir.

Reçinenin Faydaları Nelerdir?

Reçineye başta mide ve solunum rahatsızlıkları olmak üzere birçok rahatsızlıkta başvurulur. İşte reçinenin faydaları…

  • Çam sakızı yani reçine çiğnenmesi durumunda dişleri geliştirir ve ağız içerisindeki zararlı plakları temizler.
  • Mide rahatsızlıklarını giderir. Hazımsızlık problemine karşı etkilidir.
  • Ezilerek macun kıvamına getirilen çam sakızı yaraların tedavisinde kullanılır. Yaraların iltihap kapmasını önler.
  • Solunumu rahatlatır. Solunum yollarını açar. Akciğer iltihaplanmasını önler.
  • Cildi yeniler. Yaşlılık belirtilerini ortadan kaldırır.
  • Eritildiğinde ağda olarak kullanılır.

Reçine Nerelerde Kullanılır? Reçinenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Genellikle endüstri sektöründe kullanılır. Bunun için ağacın gövdesine çakıyla yaralar açılır ve bu yaralardan sızan reçineler özel bir kaba toplanır. Toplanan reçine birtakım kimyasal işlemlerden geçer. Reçine kolay erir; ısıtılınca yumuşar ve erir. Ancak suda çözünmez, sadece organik çözücülerle çözünür.

Mürekkep ve cila yapımında, boyacılıkta kullanılmakla birlikte, keman gibi yaylı enstrümanlarda sesin daha iyi çıkması için enstrümanın tellerine sürülür. Bazı reçine türleri ise tütsü olarak kullanılır. Bu tütsülerin özellikle strese dayalı hastalıklar başta olmak üzere bazı hastalıklara iyi geldiği söylenir.

Kaç Çeşit Reçine Vardır?

Doğal reçinelerin sayısı çok azdır. Yukarıdaki satırlarda da belirttiğimiz gibi ağaçlardan elde edilir. 3 çeşidi vardır: doğal sakız içeren sakız reçineleri, uçucu yağlar içeren oleoreçineler ve sakızı olmayan ancak az miktarda uçucu yağ içeren sert reçineler. Oleoreçinelerin en meşhuru Kanada balsamı ve terebentindir. Terebentinin damlatılmasıyla, rosin de denilen katı bir reçine olan çam sakızı elde edilir. Bu çam sakızı muşamba, kağıt, vernik, boya ve lastik sanayisinde kullanılır. Katı reçineler kaygan yüzeyleri daha az kaygan hale getirirler.

Sentetik reçinelerin çeşitliliği doğal reçinelere oranla oldukça fazladır. Yapay reçineler fiziksel açıdan doğal reçineler ile neredeyse aynı özelliklere sahiptir. Ancak kimyasal olarak doğal reçinelerden çok farklıdır. Suni olarak üretilen reçinelerde plastik, vernik ve yapıştırıcı gibi çok sayıda yabancı madde vardır.

Öncelikle plastiklerin hepsinin reçine olduğunu söylemek mümkündür. Yarı sentetik diye tabir edebileceğimiz reçine ilk olarak 1862 yılında bitkisel yağlar ve kafurdan elde edilmiştir. İlk tam sentetik reçine ise 1910 yılında, L. H. Baekeland tarafından fenol ve formaldehitten elde edilen bakalittir. 1920’li yıllara gelindiğinde, kauçuğun ve stiren reçinesinin polimer yapısı üzerine bazı çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar polimer biliminin temelini oluşturmuştur. Ayrıca bu çalışmalar sentetik plastik ve reçinelerin geliştirilmesinde öncü rol oynamıştır.

Reçine Lekesi Nasıl Çıkar?

Açıkçası reçine, lekesi oldukça zor çıkan bir maddedir. Bilindik temizleyiciler reçine lekesini çıkarsa da, lekenin etrafında kıyafete işlemiş olan yapışkan bir leke kalır. Bu yapışkan leke ne yazık ki kazıyarak da çıkmaz.

Peki kıyafete bulaşan reçine lekesi nasıl çıkar?” diye soruyorsanız; bunun için size 2 yöntem önerebiliriz. Birincisi: lekenin olduğu yere bir miktar kolonya dökün ve hafifçe çitileyin. Ardından kıyafeti beyaz sabun ile yıkayın. Bu yöntem genelde işe yarasa da, çok derine işleyen lekelerde istenilen sonucu vermeyebilir. Bu tür durumlarda şimdi söyleyeceğimiz 2’inci yöntemi de denemenizi öneririz. 2’inci yöntemde ihtiyacınız olan madde asetondur. Ancak asetonun bazı kumaşların boyasına zarar verdiği konusunda sizleri uyarmalıyız. İlk olarak; kıyafetin görünmeyen bir yerine azıcık aseton damlatarak kumaşın boyasına zarar verip vermediğini test edebilirsiniz. Eğer kıyafetinizin renklerinde herhangi bir değişim olmuyorsa; asetona batırdığınız bir parça pamuk ile lekeyi silin ve ardından kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayın.

Zaman zaman özellikle çam ağaçlarının altına park edilen arabalarda da reçine damlası lekeleri olabiliyor. Üstelik bu durumun araba sahipleri için tam bir kabus olduğunu söylemeliyiz. Çünkü bu leke de kolay kolay çıkmaz. Eğer arabanızda böyle bir leke varsa; kıyafetlerde olduğu gibi kolonya ve aseton seçeneklerini deneyebilirsiniz. Bu yöntemler işe yaramazsa bir parça pamuğa kil veya gaz yağı damlatıp lekeli bölgeye silebilirsiniz. Gaz yağını benzin istasyonlarından temin edebilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın